Nokia E60: a pro práci legraci (test)

Nokia E60 je podle výrobce určená především k práci. Proto jí chybí některé multimediální funkce jako rádio, fotoaparát či druhá kamerka pro pořádání videohovorů. Telefon je na dnešní poměry velký, to by ale těm, pro které je určena, nemuselo vadit. A cena? Velmi příjemná.
Kapitoly článku

Úkoly do kalendáře

Organizační funkce byly již ve starších symbianovských mobilech na dostatečné úrovni. Základem je kalendář, jehož obsah se může zobrazit i v pohotovostním stavu. Ke každému dni si můžete přidat schůzku, která má celkem dost nastavení; v případě synchronizace vidíte i poznámku. Pohled na kalendář je měsíční, týdenní nebo denní, přičemž díky vysokému rozlišení displeje je vše o poznání hezčí než dříve a ve výpisu dne toho vidíte více. Pokud v měsíčním přehledu najedete na den, kde je uložena nějaká schůzka, zobrazí v bublině seznam schůzek.

   
Kalendář • volba velikosti textu • horizontální zobrazení

Úkoly jsou nově součástí kalendáře, dříve byly oddělené. Je to o poznání lepší řešení, protože konečně v náhledu na den vidíte nejen schůzky, ale i úkoly – vynikající. Úkoly se stále můžete prohlížet v samostatném okně, takže máte přehled, co vše je třeba udělat. Úkolům lze přiřadit datum splnění, připomenutí i prioritu. Z organizačních funkcí jmenuji ještě neopakovaný budík (ach ta ostuda) a poznámky, které už nemají tak obludné písmo jako dříve a díky vyššímu rozlišení se na displej vejde více řádků i písmen. Stále chybí stopky a minutka, které si nyní ani nemůžete doinstalovat – minimálně do doby, než se objeví aplikace pro 3rd Edition.

   
Záznamy na pohotovostním displeji • práce s úkoly

Vytvářejte dokumenty

Oproti srovnávanému modelu N80 nabízí E60 plnohodnotný balíček pro práci s kancelářskými dokumenty. N80 totiž dokáže dokumenty Office jen prohlížet, zatímco E60 i upravovat a dokonce vytvářet nové. Můžete si tak napsat zápis z porady ve „Wordu“, vytvořit tabulku v „Excelu“, aniž byste potřebovali notebook. Samozřejmě nepředpokládám, že byste k tomu účelu využívali klávesnici telefonu, která, ač je velmi dobrá, na napsání delšího textu přece jen nestačí. Zkoušel jsem to a palec jsem odrovnal po cca dvou obrazovkách, tedy asi jednom běžném odstavci. Ideální je v tomto případě bluetooth klávesnice a otočení displeje na štorc.

   
Práce s dokumenty balíku QuickOffice

Malý displej asi bude vadit lidem s horším zrakem, ale písmo se dá snadno zvětšit. Na druhou stranu díky velkému rozlišení je aplikace výrazně použitelnější než na starých S60 telefonech, kde nějakých 176 × 208 bodů bylo spíše k smíchu. O aplikacích (dokumenty, tabulky, prezentace) se nebudu dlouze rozepisovat, vše důležité najdete v recenzi balíčku QuickOffice pro S60; jen dodám, že ani jeden program z balíčku není lokalizován. Co mi ale v E60 chybělo, byl prohlížeč PDF – zkrátka ještě není hotov. S60 3rd Edition tu máme teprve krátce na to, aby se výrobci programů rozhoupali. Na jemném displeji ale bude prohlížení PDF jistě parádička.

Doplnění: Adobe Reader (1.5) můžete do E60 stáhnout z Katalogu, není předinstalován. Z Katalogu lze také stáhnout Zip Manager.

Z multimédií jen MP3

Stejně jako jiné chytré mobily od Nokie i E60 se dá použít bez problému jako přehrávač hudby. Přehrávač bez problému zvládá MP3, neporadí si ale s WMA, což osobně považuji za problém; většinu hudby mám právě jako WMA. Pro staré mobily S60 existuje program, který jejich přehrávání podporuje, nicméně pro 3rd Edition zatím nikoliv. Protože je E60 především pracovní mobil, nedostanete v základním balení sluchátka, jen handsfree. Kvalitu zvuku jsem proto zkoušel se sluchátky pro Nokii 6681 a lze ji označit jako uspokojivou. Pokud to ale s hudbou myslíte vážně, pořiďte si redukci na běžný jack a zapojte sluchátka lepší kvality.

   
Práce s multimédii

Přehrávač soubory umí třídit dle interpretů, žánrů či alb, nechybí ani základní ekvalizér. Hudbu lze přehrávat i na pozadí, v takovém případě se v pohotovostním režimu ukáže aktuálně přehrávaná skladba. Hudbu lze uložit jak na paměťovou kartu, tak přímo do paměti mobilu – ten má k dispozici 65 MB (alespoň dle údajů získaných z interních aplikací), což není málo (jedno album se vejde), ale ani hodně – za hodinu nemáte co poslouchat. V telefonu je také aplikace Real palyer, která zvládá přehrávat streamované video a také soubory ve formátu 3GP a MP4. SmartMovie zatím pro 3rd Edition není.

Další multimedia ale chybí – není tu fotoaparát, takže nemůžete nahrávat video ani pořizovat snímky, nenajdete zde ani rádio. Osobně nepovažuji za příliš šťastné odůvodňovat chybějící foťák tím, že jde o mobil pro manažery. I ti totiž občas potřebují něco rychle zdokumentovat, aby to nemuseli složitě opisovat. Nicméně faktem zůstává, že některé firmy vás do objektu, kde sídlí, s foťákem nepustí; jde třeba o automobilky, kde se připravují nové tajné projekty, které nesmí být vyzrazeny.

Alespoň jednoduchá navigace

E60 mne potěšila nativní podporou navigace. V mobilu je uložena jednoduchá aplikace, která umožňuje sledovat polohu buď z mobilní sítě, nebo z bluetooth GPS. Můžete zadat oblíbené body, mezi kterými se lze navigovat – ale bez mapy, jen podle souřadnic. Hodí se to např. při orientačním běhu, při turistice apod. Aplikace ukazuje délku trasy, kterou jste ušli, případně ujeli na kole, ukazuje směr, vzdálenost a čas do cíle (buď do oblíbeného bodu nebo do zadaných souřadnic) apod. Můžete také sledovat aktuální a průměrnou rychlost či nadmořskou výšku. Na TomToma to sice nemá, ale díky alespoň za toto – víte, kterým směrem se dostanete do cíle.

   
Navigace v podání E60

PC Suite

Všechny současné telefony Nokia používají pro komunikaci s počítačem stejný softwarový balík PC Suite. Najdete ho i na cédéčku k E60, výhodnější je ale stáhnout aktuální verzi 6.8 z webu Nokie nebo z webu GigaMania.cz. Co balík PC Suite nabízí?

  • zálohování dat
  • synchronizaci adresáře, kalendáře, úkolovníku a poznámek
  • jednodušší nastavení připojení k internetu
  • nástroj pro instalování aplikací do telefonu z počítače
  • správce souborů pro přístup do paměti telefonu z počítače
  • program pro správu kontaktů
  • aplikaci pro posílání SMS z počítače
  • přehrávač multimediálních souborů
  • program pro stáhnutí všech obrázků a videa na disk počítače
  • program Music Manager pro práci s hudbou
Nokia PC Suite je zdarma. I když bychom k některým součástem mohli mít dost výhrad, pořád patří mezi nejlepší programy, které výrobci dodávají ke svým mobilům. Osobně používám tento program zejména pro prohlížení obsahu telefonu a k synchronizaci Outlook, zbytek je pro mne zbytečný.

Poznámka: Ve čtvrtek jsme informovali, že Nokia uvolnila aplikaci Mail for Exchange, která používá protokol ActiveSync od Microsoftu. Díky ní máte okamžitý přístup ke svému kalendáři, e-mailům a kontaktům uložených na serveru – synchronizují se přímo s telefonem, ať jste kdekoliv. Paráda – na něco takového jsem čekal. Jenže aplikace je zatím jen pro 3rd Edition, staré smartphony mají smůlu. Bohužel program se mi nepodařilo otestovat, připojení k serveru vždy selhalo.

Mass Storage, ale má to háček

K datům uloženým v mobilu můžete přistupovat několika způsoby. Buď klasicky pomocí balíčku PC Suite, kdy se obsah paměti i paměťové karty zobrazí ve složce Tento počítač/Nokia Phone Browser. Pokud je mobil připojen pomocí Bluetooth nebo infra, bude komunikace samozřejmě pomalá; přes USB kabel je to výrazně lepší. Pokud se ale připojujete kabelem, můžete zvolit ještě režim Mass Storage, paměťová karta se tak připojí jako samostatný disk. Nicméně v tomto režimu se vypíná vysílač a mobil běží v režimu offline, navíc se ukončí všechny aplikace; toto omezení mne nepříjemně překvapilo. Vzhledem k tomu, že mám v počítači čtečku SD/MMC karet, stejně jsem této možnosti moc nevyužíval, i když je to pohodlnější, než vyndávat kartu z mobilu.

   
Ukázky dalších aplikací

Pro práci ideální

Už při prvním kontaktu jsem byl z mobilu doslova nadšen. Je to přístroj, který přesně splňuje to, co očekávám od pracovního telefonu. Výborný kalendář, rozumný úkolovník, dobrý adresář, špičkové možnosti připojení k internetu, možnost internetového volání, rozumný e-mailový klient a nechybí ani přehrávač MP3, který se hodí na dlouhých cestách. Jedinou připomínku mám snad jen k větší velikosti, i když chápu, že manažeři mívají potřebu se blýsknout – tak ať je mobil pořádně vidět.

Možná nemusel chybět fotoaparát, přece jen fotografie nepořizuji jen na dovolené, ale občas potřebuji něco zdokumentovat; stačil by obyčejný megapixel, co má třeba model 6681. Chybějící videohovory mi ale nevadí ani v nejmenším, i když se mohou opět hodit, když volajícímu potřebujete něco ukázat něco důležitého – samozřejmě mimo svého obličeje. Snad poslední výtkou je nízká výdrž, i když s telefonem nebudete nic moc dělat, půjde do nabíječky každý den. Na druhou stranu takový manažer se vždy pohybuje v dosahu el. zásuvek, případně dobije v autě nebo v letadle.

Nokia N80 Nokia N70

Asi tím neúžasnějším je na E60 jeho cena. Za mobil těchto kvalit dáte jen okolo dvanácti tisíc, což vzhledem k ceně N80 (stojí okolo osmnácti tisíc) skvělé. A pokud si spočítáte, jak rychle padají ceny mobilů, je jasné, že tenhle telefon bude za půl roku pod deset. A mimochodem, model N70, se kterým by se E60 dala srovnávat (má navíc foťák a podporuje videohovory) stojí takřka stejně.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 6681, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Kurzorová šipka, Zbytečná funkce, Leštěný hliník, Pro +, Výborná vlastnost, Špičkový nástroj, Jednoduchá navigace, Displej čitelný, Test