Nokia E61: to se povedlo, pánové (test)

Nokia E61 se funkčně nijak neliší od nedávno testovaného modelu E60. Nabízí ale větší displej a hlavně plnohodnotnou klávesnici QWERTZ. Oproti komunikátorům série S80 je ale menší, lehčí a hlavně levnější. Video!

Klíčové vlastnosti

  • velká klávesnice vhodná pro psaní textů
  • rozměrný displej
  • rychlý systém
  • široké možnosti datové konektivity
  • malá tloušťka
  • chybí fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • tuhý joystick
  • nízké rozlišení displeje oproti novým smartphonům
  • nekompatibilita se starými aplikacemi
  • větší rozměry oproti běžnému mobilu
  • chybí fotoaparát

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chytrá placka Nokia E61

Nokia E61 používá jinou koncepci než slavné rozvírací komunikátory – klávesnice není „zavřená“ v komunikátoru, ale je umístěna přímo pod hlavním displejem. Kvůli velkým prostorovým nárokům je ale E61 dost široká – otázkou je, zda ji lze stále považovat za chytrý telefon, nebo zda je to už komunikátor. Používá totiž stejnou verzi operačního systému jako chytré telefony E60, E70, N80 apod., nikoliv jako modely 9300 a 9500. Na E61 je zkrátka dobře vidět, jak se rozdíly mezi chytrými mobily a komunikátory stírají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E61 • Nokia 9500 • Nokia 9300i

Umístění velké klávesnice pod displejem ale v současné době není žádná novinka, mají ji např. komunikátory Palm Treo či Sony Ericsson P990i. Výhodou takového řešení by mělo být pohodlnější a hlavně rychlejší psaní textu, což se hodí zejména při odpovídání na e-maily či při psaní poznámek ze schůzek. Běžný uživatel se pak může vyžívat při psaní textových zpráv. E61 však nemá dotykový displej jako výše uvedená zařízení – hodí se tedy pro něj označení komunikátor? Z mého pohledu jde spíše o vylepšený chytrý telefon už jen pro přílišnou podobnost s modelem E60.

   
Nokia E60

Návyková placička

Když jsem Nokii E61 viděl poprvé na obrázcích, přiznám se, nelíbila se mi. Říkal jsem si, že takovou velkou placku nikdo rozumný používat nemůže. Když jsem si ale s telefonem chvíli hrál, začal jsem mu přicházet na chuť a po chvíli mne zcela dostal. První pokusy s klávesnicí dopadly bídně a ihned jsem nabyl dojmu, že s českou T9, která podporuje diakritiku (všechny telefony řady S60) píšu rychleji – tedy pokud T9 zná všechna, která mi „lezou z prstů“. Čím déle jsem ale experimentoval, tím rychleji jsem byl schopen psát. Zkrátka telefon se mi dostal pod kůži.

Pojďme se ale podívat nejprve „okolo“ mobilu. Telefon je velmi tenký, jeho rozměry jsou 117 × 70 ×14 mm. Hmotnost není vzhledem k rozměrům nijak výrazná, nějakých 144 g je sice v porovnání s mobilními telefony hodně, pokud ale srovnám s komunikátory, je to málo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon se drží v ruce hůře než běžné mobily, je totiž příliš široký a moje malá ruka není zkrátka dost dimenzovaná; když E61 chytnu stejně jako běžný mobil, už nemohu palcem obsáhnout celou klávesnici. A když ji chytnu tak, aby to šlo, už zase telefon nedržím příliš pevně a jistě. Při psaní mi proto více vyhovovalo držení obouruč – levá ruka drží mobil pod displejem, pravá píše a podpírá spodek. Věřím ale, že uživatelé s většími dlaněmi tento problém mít nebudou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Nokií N70

Displej velký, ale hrubší

Širokému telefonu odpovídá i široký displej. Oproti běžným chytrým telefonům nemá větší svislý, ale vodorovný rozměr – má téměř ideální poměr stran 4:3 (58 × 45 mm), díky čemuž se na displeji lépe čtou dlouhé dokumenty i lépe prohlíží web – větší šířka než výška zajišťuje lepší čitelnost díky delším řádkům; text není úzká dlouhá nudle. Displej je aktivní a zobrazí podobně jako E60 více než 16 milionů barev.

Klepněte pro větší obrázek 
Displej je velký, ale hrubší

Ačkoliv má displej větší fyzické rozměry než u modelu E60 nebo E70, nabízí paradoxně nižší rozlišení – jen 320 × 240 bodů, zatímco zmíněné modely mají 352 x 416 bodů. Přechod z E60 na E61 mne tedy poněkud zklamal, protože jsem zvykl na dokonale vyhlazené písmo a špičkové grafické detaily. Displej E61 je sice stále relativně jemný, ale pokud srovnám třeba se starými mobily S60, není to takový rozdíl. Na jeden čtvereční milimetr připadá u S60 (např. Nokia N70) 25 bodů, zatímco u E61 29 bodů; u E60 je to vynikajících 103 bodů, tedy 3,5× více než u E61. Z těchto počtu musí být každému jasné, že písmo a grafika je na E61 docela hrubá.

  
Pohotovostní displej • hlavní nabídka • dílčí nabídka

Rozlišení 320 × 240 na jedné straně stačí pro většinu aplikací telefonu. Pokud si ale začnete prohlížet obrázky, pokud budete více surfovat po internetu, už vám bude jemnější rozlišení chybět. Zejména u internetu je to markantní, na displej se v horizontálním směru vejde zpravidla jen třetina stránky. Kdyby bylo rozlišení vyšší a dosahovalo by např. 512 x 384 bodů, už by byla použitelnost prohlížeče daleko lepší. Při používání internetu na E61 musím neustále myslet na Nokii 7710, která nabízí rozlišení skvělých 640 x 320 bodů, takže se na displej vejde téměř vždy to nejdůležitější – prostřední sloupec zpravodajských webů. Bohužel 7710 má oproti E61 jednu vadu – prohlížeč je o mnoho pomalejší. Mimochodem hrubost displeje je dobře vidět na obrázcích.

    
   
Velký displej oceníte např. při prohlížení webu  • prohlížení PDF dokumentů • editaci tabulek nebo textů • nebo při prohlížení fotografií


V druhé kapitole zhodnotíme konstrukci a budeme se věnovat klávesnici a ovládání. Další VIDEO!

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson P990i, Dvojí stisknutí, Malá ruka, Pohodlný způsob, Pán, Skutečný rozdíl, Test, Nejrychlejší způsob, Pan, Velký e-mail, Jediný kus