Nokia E66: když manažer nechce QWERTY (test)

Je nenápadná, výkonná a právě se začíná prodávat. Své práci rozumí, přesně jako vy. Nokia E66 pro konzervativní manažery.

3G nemá ráda, GPS miluje

Při použití E66 jako modemu pro přístup k internetu stačí připojit kabel a po odklepnutí příslušné volby se v počítači ihned zobrazí aplikace Nokia PC Internet Access nezávislá na klasickém PC Suitu. Ta automaticky přebere přístupové body zadané v telefonu a připojí počítač k internetu. Pokud chcete zadat jiný přístupový bod, můžete tak učinit ručně v nabídce aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při připojení počítače k internetu pomocí E66 nemusíte absolvovat žádné zdlouhavé instalace

Možnosti konektivity Nokie E66 jsou opravdu široké a dá se říct, že jí v dnešní době nechybí nic podstatného. Z datových technologií disponuje rychlými přenosy 3G včetně nástavby HSDPA s maximální rychlostí downloadu 3,6 Mb/s, zvládá GPRS i EDGE. Bezdrátově se bez problémů připojí ke každé veřejné síti WLAN 802.11 b/g. Bolavou patou je ale trochu nečekaně snížená citlivost na příjem signálu 3G v okrajových oblastech dosahu UMTS vysílačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po připojení kabelu se nabízí hned čtyři volby: PC Suite pro synchronizaci a celkovou správu telefonu, Velkokapacitní úložiště pro práci s paměťovou kartou jako externím diskem, Přenos médií pro kopírování hudebních souborů a obrázků, Připojit počítač k síti pro použití E66 jako modemu

Jelikož bydlím v oblasti na rozhraní 3G a GSM, resp. HSDPA a potupného GPRS, mohu tento jev docela spolehlivě vypozorovat. V místech, kde se ještě Nokia N95 8GB chytá (a to není zdaleka žádná přebornice na citlivost), E66 pokulhává o technologii níž. Tam, kde má osmigigová plno, E66 zaostává o dvě čárky. Dá se předpokládat, že je to způsobeno kovovým krunýřem, který ji obepíná, s tím ale přece museli inženýři v Espoo počítat. Na kvalitu hovoru tento obrněný efekt vliv většinou nemá, při datování je ale propad o stovky sekundových kilobitů hodně poznat. S problémy se nesetkáte v plně pokrytých oblastech, E66 však není z těch mobilů, které dokážou vycucnout zbytky signálu tam, kam vlny z vysílačů už sotva dosáhnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný prohlížeč Web umí zoomovat a zobrazovat obsah přes celý displej

Zatímco u příjmu UMTS signálu jsem si stěžoval na sníženou citlivost, čip GPS tímto problémem netrpí. Doba od studeného startu k získání signálu ze satelitů je na poměry mobilních telefonů poměrně krátká. Svůj podíl na tom má i asistovaná GPS, jež si vypomáhá signálem z okolních BTS stanic. To samozřejmě stojí nějaká ta data, ale v nastavení lze tuto možnost zakázat. Aplikace Poloha ukáže nejen aktuální zeměpisné souřadnice, ale také nadmořskou výšku, obojí s předpokládanou odchylkou. Při zaznamenatelném a pokud možno rovnoměrném pohybu udává i přibližnou okamžitou rychlost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Součástí GPS balíku je navigace, kterou můžete bezplatně využívat po dobu tří měsíců, poté je nutné za tuto službu Nokii zaplatit. Na výběr je navigování pro pěší a pro motoristy, v obou případech se můžete nechat dovést na místo zadané souřadnicemi, adresou nebo nejbližším bodem zájmu (supermarkety, restaurace, místa bohoslužeb…) Natrvalo zdarma jsou potom Nokia Mapy 2.0 využívající mapové podklady Navteq. Abyste se nemuseli kvůli hledání na mapě stále připojovat k internetu, je dobré si alespoň domácí region stáhnout do mobilu přes USB kabel pomocí PC aplikace Nokia Map Loader.

TIP: O Nokia Maps 2.0 už toho bylo napsáno hodně, podrobnější zkušenosti s touto aplikací si můžete přečíst zde

Kam odešel Carl Zeiss?

Z různých průzkumů vyplývá, že fotoaparát je to poslední, o co se manažeři zajímají. Kdyby byl v E66 místo 3,2Mpx osazen pouze megapixelový CMOS, málokterému z nich by to vadilo. Proto se Nokia neobtěžovala integrovat do fotografického modulu optiku Carla Zeisse, kterou používá do fotomobilů Nseries. A to je nejspíš kámen úrazu. Papírově je na tom foťák v E66 docela dobře, kromě LED diody obsahuje funkci automatického ostření, kompenzaci bílé, vyvážení expozice, několik barevných efektů a další – jenže fotografické výsledky jsou s bídou průměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu dobře známe z ostatních Nokií se Symbianem

Už při lehce zhoršených světelných podmínkách jsou snímky neúnosně zašuměné, překypují kompresí, v některých případech přechází šum přímo ve fialové linie nebo v nočním režimu ve velmi hrubé zrnění. Nejlépe si fotoaparát E66 rozumí s dobře osvětlenými interiéry, exteriéry za slunečného počasí a problémy mu díky autofocusu nedělají ani makrosnímky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční režim
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Makrosnímky bez zapnutého a se zapnutým módem Makro
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři základní barevné efekty

Zázraky nelze čekat ani u videa. Fotoaparát v režimu kamery dokáže natáčet v maximálním rozlišení QVGA rychlostí maximálně 15 snímků za sekundu. Videosoubory se ukládají ve formátu MP4 nebo 3GP. Pokud budete mít štěstí a zastihne vás slunečné počasí, může být video docela povedené, pro delší archivaci se ale nejspíš nerozhodnete.

Moje druhá osobní asistentka

I přes nepříliš oslnivý fotoaparát a menší problémy s citlivostí 3G signálu si Nokia po celém náročném testování zachovala čistý štít. Není oblast, ve které by totálně propadla, naopak vrcholů dosáhla hned několik. Těžko si můžeme představit lépe zvládnutý kalendář, pohodlnější práci s kontakty a e-maily, nebo propracovanější funkce pro řízení hovorů. Rezervy jsou v práci s dokumenty, kde by se slušelo poskytnout plnou verzi softwaru bez příplatku. Čím si ale u mě získala E66 získala nejvíc plusových bodů – a zdá se to být naprostá malichernost – to je rychlá aktivace Bluetooth podržením hvězdičky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle všechno najdete v krabici po vybalení 

Oku lahodící kovový vzhled telefonu podtrhuje stylové příslušenství, jež obdržíte přímo v balení. Jedná se o kožené pouzdro i poutko s červeně potaženou rubovou stranou. Že by barva zapínacího tlačítka nakonec přece jen měla svůj důvod? Zdá se, že Nokia má promyšlené všechno do posledního detailu, a to se cení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Provléknete a můžete si hrát

Za cenu kolem 11 tisíc korun, s níž E66 vyrazila na pulty, si může opravdový manažer těžko přát lepšího pomocníka. Jedině, že by trval na QWERTY. Pak je jasnou volbou E71. Do příště dávám Nokii za domácí úkol doladit práci s profily a efektivně je provázat s domovskými obrazovkami. Přimlouvám se za používání zažitých standardů – i když se nejedná o hudební telefon, 3,5mm jack by manažerce z rodiny E slušel víc. A když už se dostaneme definitivně na Feature Pack 2, budeme všichni maximálně spokojeni.

Plusy a minusy:

+ rychlá aktivace Bluetooth hvězdičkou
+ široké možnosti nastavení přístupu k aplikacím
+ svižné prostředí

– dýchání středové klávesy
– nestandardní audio výstup
– nevhodně umístěný reproduktor

Témata článku: Nokia, , , Nokia E66, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Webové video, Minimální částka, Nový manažer, Nadprůměrná hodnota, Domácí úkol, Celkové zpracování, Manažerský mobil, Široká možnost, Provedená klávesnice, Test, NEC, Dlouhé načítání, Man, Praktická zkušenost, Plusový bod, Původní nabídka, Ellen, Zásadní funkce, Nabitý mobil