Nokia E71: zkušenosti skrz naskrz

Nestačil vám megatest? Přečtěte si více o telefonu Nokia E71 z jiného pohledu a po intenzivním měsíčním používání.

Jen mu naložte

Zklamáním jsou pro mě dva ze tří konektorů. Systémový konektor je zastoupen microUSB řešením, a tak mám k dispozici pouze jeden kabel dodaný od výrobce, zatímco miniUSB mám v několika provedeních v práci i doma. Sluchátkový konektor je zas o milimetr užší, než by se mi líbilo. Dodávaná sluchátka hrají příšerně, a tak se při poslechu hudby neobejdu bez redukce na klasický 3,5mm jack (není součástí balení). Spokojen jsem pouze s konektorem nabíječky – zůstalo u tradiční úzké štěrbinky. Nabíjet se dá jen nabíječkou, USB kabelem to nejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kromě kabelového propojení nabízí telefon i dávno zapomenutý infraport a samozřejmě bluetooth a Wi-Fi

Co mě u telefonu po zkušenostech s Nokií N95 téměř vyrazilo dech, je obdivuhodná výdrž. Obrovská baterie BP-4L (Li-Ion 1500 mAh) dělá divy. Příklad z praxe: plně nabitý telefon jsem v sobotu vzal na výlet, navigoval mě přitom od Humpolce do Písku a o něco kratší úsek při cestě zpět. Běžně jsem telefonoval, psal zprávy, četl si na internetu, trochu fotografoval, stáhl si e-maily (ručně, bez automatiky), měl aktivované bluetooth a automaticky synchronizoval telefon s počítačem. Nabíjel jsem až v úterý večer, a to telefon nevypínám na noc.

Čtyři dny celkem hektického používání na jedno nabití nejsou pro E71 problém, a to je u symbianového smartphonu podivuhodný výkon. Samozřejmě lze očekávat výrazný pokles výdrže při intenzivním využívání multimediálních funkcí a navigace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Konektivita a výdrž

+ na tak vybavený smartphone skvělá výdrž
+ malá a lehká nabíječka
+ veškerá konektivita včetně infraportu

- méně rozšířený microUSB konektor
- poslech hudby sice není u tohoto přístroje prioritou, ale 3,5mm jack by se mnohým hodil 

Rychle, rychle

Rychlý procesor a dostatečná dávka operační paměti se pozitivně podepsaly na svižnosti telefonu. Aplikace startují bleskurychle, vše je k dispozici hned. Ve srovnání se staršími modely (osobně jsem zkusil E61i a N95) je rychlost odezev o poznání vyšší (a to ani E61i nebo N95 nejsou pomalé telefony…).

Po velikosti operační paměti jsem nepátral, zajímala mě spíš praxe. A tak jsem spustil mapy, přehrávač hudby, prohlížeč internetu, správce souborů, kalendář, slovník, adresář, zprávy, protokol, bluetooth, motivy a nakonec ještě fotoaparát. Telefon bez problému fungoval, svižně přepínal mezi aplikacemi a nedával nijak najevo, že by mu taková zátěž činila nějaké problémy (původní N95 při takovém extrému kolabuje a hlásí nedostatek paměti).

Paměti skladovací je k dispozici 110 MB. Ta poslouží především aplikacím, pro multimediální obsah je určena microSD karta. K telefonu dostanete kartu s kapacitou 2 GB, ale můžete si dokoupit až 8GB verzi.

Hardwarová výbava

+ dostatečný výkon, velmi rychlé odezvy 
+ dostatek operační paměti
+ 2GB karta v balení

Témata článku: Nokia, , , Nokia 100, Nokia 105, Nokia 105 (2015), Nokia 108, Nokia 108 Dual SIM, Nokia 109, Nokia 110, Nokia 111, Nokia 112, Nokia 113, Nokia E71, Povedený mobil, Duplicita, Kovová mřížka, Vybraný den, Datová konektivita, Časté čištění, Zmenšený displej, Velký přístroj, První znak, Kvalitní poslech, Rychlé vyhledání