Nokia E90: pan dokonalý (první dojmy)

Vyzkoušeli jsme nový komunikátor Nokia E90. První dojmy, živé fotografie a komentované video! Známe cenu a dostupnost v ČR!
Kapitoly článku

Nový komunikátor Nokie není zajímavý jen svými technickými parametry. Má navíc atraktivní vzhled, přijatelné rozměry a hlavně velmi dobře propracované ovládání. Ale postupně.

Nokia_E90_01.JPG Nokia_E90_02.jpg Nokia_E90_03.jpg Nokia_E90_04.jpg
Nový komunikátor Nokia E90

Video: na videu si můžete prohlédnout komunikátor ze všech stran, krátce zavítáme i do nabídky. Vzhledem k bídným světelným podmínkám a tlačenici všude kolem se omlouvám za horší kvalitu. Video je docela dlouhé, tak jsem jej doplnil o zvukový popis - buďte prosím tolerantní také k jeho kvalitě, protože je nahráván přes mikrofon v notebooku velmi unaveným člověkem ve tři hodiny ráno na hotelovém pokoji.

Někdo rád velké nástroje

Komunikátor E90 je v poměru k mobilním telefonům velký a hlavně těžký přístroj. Nárůst rozměrů i hmotnosti oproti Nokii 9300 je hned znát. Kdo si zvykl na 9500, ten může zůstat klidný, ostatní ať si pořídí kalhoty s velkými kapsami a pevné opasky. Nářky nad velkým rozměry ale nejsou na místě – komunikátor adekvátně k tomu nabídne prostornou plnohodnotnou klávesnici s šesti řadami kláves a především obří displej. Jen tu hmotnost a tloušťku kdyby vyjadřovaly o trochu nižší čísla, bylo by to příjemné. Tady je snad ještě nějaký malý prostor pro inovaci.

Nokia_E90_16.jpg Nokia_E90_17.jpg Nokia_E90_18.jpg
Srovnání rozměrů se Sony Ericssonem P990i a Nokií E61i (ta má až na tloušťku stejné rozměry jako E61)

Konstrukce komunikátoru je perfektně zpracovaná a působí velmi robustně. Všechno pevně drží, nikde nic neskřípe, kloub nemá žádné větší vůle. Kryt baterie tvoří tenký plech. Kloub je dvojitý a umožňuje aretaci polohy displeje ve čtyřech stupních – buď je zavřený, otevřený do pravého úhlu, plně otevřený nebo otevřený do úhlu 135°.

Nokia_E90_67.jpg Nokia_E90_57.jpg Nokia_E90_47.jpg Nokia_E90_49.jpg 
Zavřený • otevřený v pracovní pozici na stole • zcela otevřený pro držení v rukou • placka z druhé strany

Manažerky možná ocení červenou variantu komunikátoru, ale tato barva mi k takovému stroji vůbec nesedí, byť se jedná o zajímavý odstín. Daleko atraktivnější je tmavě hnědá, téměř černá, barevná varianta. Designéři nedostali příliš prostrou k experimentům, což je v tomto případě dobře. Jedinou ozdobou přístroje tak zůstává výrazný chromovaný rámeček na přední straně a stejně se blyštící okraje kloubu.

Nokia_E90_20.jpg Nokia_E90_21.jpg Nokia_E90_22.jpg Nokia_E90_23.jpg
Červená varianta

Pohodlně „všemi čtyřmi“

Klávesnice na přední straně nabízí standardní pohodlí při ovládání telefonu. Tlačítka jsou velká, mírně vyboulená a pevná. Stisk potvrdí jemným cvaknutím. Dobře by se na ní psaly i delší textovky, ale dospělá sestřička uvnitř se k tomuto účelu bude hodit daleko víc.

Nokia_E90_05.jpg Nokia_E90_06.jpg Nokia_E90_07.jpg Nokia_E90_08.jpg
Zajímavé detaily: vnější klávesnice se povedla • tlačítko spouště fotoaparátu • tlačítko pro rychlé spuštění hlasového záznamníku • fotoaparát je doplněn o diodový blesk

V zavřeném stavu je z přístroje klasický symbianový smartphone, ale s jedním drobným rozdílem – na klávesnici chybí obligátní tlačítko s tužtičkou. Nějakou jeho náhradu zvnějšku přístroje nikde nenajdete. Funkční blok kláves je jinak logicky uspořádán a všechna tlačítka se ovládají bez problémů. Platí to i pro hlavní navigační klávesu. Tlačítko pro vypínání najdete vpravo nahoře nad displejem – je zarovnané s okolním plochou a velmi titěrné. Jeho stisk je trochu komplikovaný, což na jednu stranu zabezpečuje telefon proti nechtěnému vypnutí, ale na druhou to znesnadňuje změnu vyzváněcích profilů.

Nokia_E90_53.jpg Nokia_E90_54.jpg Nokia_E90_55.jpg
MiniUSB konektor, 2,5mm jack pro sluchátka a zdířka pro nabíječku • kloub je velmi pevný

Tleskám tvůrcům za povedenou hlavní klávesnici. Tlačítka jsou dostatečně velká a jednotlivé řady kaskádovitě nakloněny, takže se prsty rychle zorientují. Stisk vždy potvrdí tlumené cvaknutí – ne tak slyšitelné, jako „cítitelné“. Vždy máte jasnou odezvu, zda bylo písmeno zaznamenáno. Psaní oběma palci je velmi rychlé, není třeba si nějak dlouze zvykat, pokud přecházíte z jiné mobilní QWERTY klávesnice. Psát se dá i čtyřmi prsty s přístrojem položeným na stole. V tom případě ale práci trochu znepříjemňuje nutnost větší síly pro stisk tlačítek, která není při psaní palci tolik znát.

Nokia_E90_12.jpg Nokia_E90_09.jpg Nokia_E90_10.jpg Nokia_E90_11.jpg
Klávesnice na jedničku

Kromě tlačítek s písmeny nechybí samozřejmě ani řada číselných kláves a funkční blok nalevo a většími tlačítky. Chválím velký Enter, který okamžitě najdete i poslepu. Palec mi však trochu bloudil po kurzorové klávese vpravo nahoře, chromový rámeček totiž není příliš vystouplý. Ale jisté ovládání bude v tomto případě jen otázkou zvyku.

Nokia_E90_43.jpg Nokia_E90_50.jpg Nokia_E90_51.jpg Nokia_E90_52.jpg
Také na vnější klávesnici se docela dobře píšou textovky • ale tohle je jiná káva

Velmi užitečná je lišta funkčních tlačítek, která zajišťuje přístup k nejdůležitějším funkcím a do hlavní nabídky. Po stranách displeje je pak čtveřice velkých funkčních kláves – nalevo červená a zelená pro ovládání hovorů, napravo pár kontextových tlačítek. Popisky klávesnice jsou mírně podsvíceny, takže se ani ve tmě neztratíte. Podsvícení není nijak nepříjemně ostré a můžete jej snadno vypnout.

Nokia_E90_59.jpg Nokia_E90_64.jpg

Témata článku: Nokia, Nokia E90, Zavřený telefon, Atraktivní cena, Malý podíl, Vnější klávesnice, Pán, Pan, Předchozí komunikátor, Malý prostor, Dok