Nokia HF-6W: pamatujte na bezpečí při telefonování (recenze)

Nokia nabízí nejen ke svým telefonům šikovnou sadu hlasitého bezdrátového handsfree do auta. Je malé, snadno přenosné a obejde se úplně bez kabelů. Kromě komunikace vám navíc zvládne telefon i nabít.

Téměř úplně bezdrátový

Zodpovědní řidiči jistě pamatují na bezpečné telefonování za jízdy v automobilu. Nastává ale otázka, jaký typ handsfree sady zvolit. Pokud telefonujete velmi často a automobil je vaším druhým domovem, vyplatí se vám investice do pevné handsfree sady, která zajišťuje nejvyšší komfort i bezpečnost při telefonování. Stále dostupnější a žádanější jsou Bluetoothová sluchátka, která si však musíte nasazovat za ucho, což není vždy snadné a může to odpoutat pozornost od řízení. Navíc nemusí výkon sluchátka k přehlušení hluku ve vozidle stačit. Třetí možností jsou přenosné automobilové sady, které jsou vybaveny hlasitým reproduktorem a energii čerpají z automobilové zásuvky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí zastrčit do zásuvky a můžete sadu používat

Do poslední kategorie spadá také nový produkt značky Nokia s označením HF-6W. Je to praktická sada, která se připevňuje přímo do zásuvky cigaretového zapalovače v automobilu. V interiéru tak nikde nepřekáží napájecí kabel, nicméně sadu nelze využít v každém autě, protože zásuvka není vždy ideálně umístěna. Výhodou této sady je, že ke své činnosti nepotřebuje vůbec žádné kabely, což ji činí velice snadno přenositelnou. S telefonem se totiž spojí prostřednictvím Bluetooth a speciální řešení mikrofonu nevyžaduje jeho vyvedení blíže k ústům uživatele. V těle přístroje jsou totiž umístěny rovnou čtyři mikrofony, které snímají zvuk v devatenácti směrech a sledují odkud přichází řeč. Zaznamenaný signál se odfiltruje od rušivých zvuků v pozadí, které jsou snímány z ostatních směrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mřížka velkého reproduktoru je z oceli • mikrofony po obvodu jsou zvýrazněny stříbrnými čočkami • kabel, kde se tu vzal?

Jeden kabel v telefonu přesto můžete najít. Je však nápaditě svinut do přístroje a povytáhnout si jej můžete pouze, když bude potřeba, což se stane v případě, že bude chtít nabít telefon. Z handsfree se tak rázem stane nabíječka telefonu, pochopitelně pouze pro značku Nokia. Vzhledem k podpoře obecného Bluetooth standardu Handsfree je však sada samozřejmě použitelná i s jinými telefony. Konektor je určen pro „starší“ typy Nokií, ale je přibalena i redukce na užší konektor některých nových modelů. Vytažený kabel lze efektně svinou zpět stiskem tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kabelu pro nabíjenísi můžete odvinout, kolik potřebujete • redukce pro nový nabíjecí konektor • tlačítko pro svinutí kabelu

Funkce které známe

Hmotnost přístroje je přibližně 230 gramů a rozměry 130 × 68 × 50 mm. Do zdířky zásuvky se umísťuje částí s reproduktorem směrem dolů, ale na svém místě drží pevně i s natočeným reproduktorem do strany. Tělo je z pevného plastu černé barvy, mřížka reproduktoru je z nerezové oceli.

Tlačítko pro svinutí kabelu a hlavní zapínací tlačítko najdeme na pravé straně přístroje, zbytek ovládacích prvků je na přední straně nad reproduktorem. Ve středu je umístěna velká klávesa ve tvaru oblouku pro ovládání hovorů, po stranách jsou menší tlačítka pro regulaci hlasitosti. Mezi stříbrnými tlačítky je tmavé pole, pod kterým jsou skryty informační diody – zelená, červená a modrá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti • tlačítko pro zapnutí a pro svinutí kabelu • ovládací prvky na přední straně

Párování probíhá bez sebemenších problémů, sadu jsem přitom testoval především se Sony Ericssonem K750i. Seznam oficiálně podporovaných telefonů najdete zde. Dostupné jsou všechny standardní funkce režimu Handsfree, jako je aktivace hlasového vytáčení, opakovaná volba posledního čísla nebo možnost přepnutí hovoru z telefonu do sady a naopak.

Opřete se do hlasu

Byl jsem velice zvědavý na to, jak bude fungovat technologie pro sledování řeči se čtyřmi mikrofony fungovat. Největší slabinou podobných výrobků je totiž slabá citlivost mikrofonu, která nutí uživatele zvýšit hlas a zřetelně artikulovat. Bohužel musím konstatovat, že jsem nezaznamenal žádnou změnu. Je potřeba trochu více poškádlit hlasivky, aby vám druhá strana dobře rozuměla i při svižnější jízdě, v klidu je možné mluvit běžnou sníženou intenzitou hlasu. Hlas se přenáší poměrně čistě, ale technologie na potlačení rušivých efektů si s hlukem vytáčeného motoru moc neporadila. Na druhém konci spojení byl tento zvuk patrný, i když je samozřejmě v pozadí. Za největší výhodu tedy považuji, že je standardní kvality přenosu hlasu v této kategorii přístrojů dosaženo i bez mikrofonu vyvedeného na kabelu.

Zvuk vycházející z velkého reproduktoru mě příjemně překvapil svoji čistotou, ale ocenil bych jeho větší hlasitost. Při jízdě po dálnici v rychlostním limitu jsem se musel na poslech hodně soustředit, aby mi neunikla nějaká informace. Pokusným automobilem byl poměrně nový Fiat Punto.

Handsfree sadu Nokia HF-6W bych doporučil především řidičům, kteří často střídají automobily. Stačí ji zastrčit do zásuvky a můžete ji začít používat. Nemusíte se starat o žádné kabely a složitou instalaci. Podobných přístrojů je na trhu již několik, ale většinou se bez obtěžujícího kabelu neobejdou. Za to bývají mnohdy levnější, handsfree Nokie se prodává přibližně za 3 400 Kč. Například přístroj Supertooth II, který se umísťuje na sluneční clonu v automobilu a lze jej použít i mimo něj, se prodává o pět set korun levněji. Záleží tedy na osobním vkusu, potřebách a také na možnostech umístění sady v automobilu.

Diskuze (2) Další článek: Dnes se začala prodávat Nokia N70

Témata článku: Nokia, , Rušivý zvuk, Telefonování, Telefon, Bezpečí, Osobní vkus, Poslední kategorie