Nokia i v Česku začíná prodávat navigace (Nokia 500)

Nokia svůj první navigační přístroj s označením 330 představila už před rokem a půl. Nebyl však u nás v prodeji, zejména kvůli mapám od firmy Navteq, které používal a podle kterých se po Česku tenkrát nedalo jezdit. Druhý model, Nokia 500 Auto Navigace, byl uveden loni v srpnu, a už od začátku se vědělo, že tentokrát se Nokia českému navigačnímu trhu nevyhne.

Nokia 500 Auto Navigace se v těchto dnech začíná prodávat. Oficiální cena byla stanovena na 9 990 Kč s DPH, v internetových obchodech začíná přibližně na 9 100 Kč.

Nokia 500 Auto Navigace: ve zkratce
cena 9 100 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 122 × 87 × 23 mm
hmotnost 226 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 94 × 54 mm, 480 × 272 bodů, 65 tisíc barev
paměť paměťová karta (SD)
mapy České republiky Navteq
mapy Slovenska Navteq
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC standardně
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Klepněte pro větší obrázek 
Osvědčená koncepce: Windows CE a doinstalovaný software

Znovu Navteq

Základem Nokie 500 je počítač s Windows CE, do něhož je nainstalovaná navigační aplikace Nokia. Ta vychází ze softwaru Smart2Go, jehož výrobce Nokia pohltila.

Nedávno jsem Smart2Go testoval v superlevném Holuxu GPSmile 53CLife. Hodně mi u něj vadil malý displej, kde vedle navigačních prvků zbývalo na samotnou mapu už hodně málo místa. Nokia má ale velký širokoúhlý displej s úhlopříčkou 4,3", a tento problém by u ní tedy mohl být vyřešen. Jsem také zvědav, jestli byly vylepšeny povely hlasové navigace.

Ale zatímco Holux používal mapy firmy Tele Atlas, Nokia do 500 Auto Navigace dostala mapy Navtequ. Není se čemu divit, tohoto výrobce map přece loni koupila. Pro uživatele v Česku to ale není příliš dobrá zpráva. I když jsou současné mapy Navtequ už použitelné, mapové podklady Tele Atlasu jsou stále lepší.

Klepněte pro větší obrázek

Dokáže se propojit s mobilem

Navigaci Nokia samozřejmě vyzkoušíme a na Navigovat.cz vydáme test. Pokud ale jde o navigační funkce, můžete se už dnes orientovat podle článku o přístroji Holux. Podle oficiálních specifikací a zpráv bude mít Nokia 500 všechny standardní navigační vlastnosti. Z těch méně obvyklých můžeme čekat třeba funkci text-to-speech, která dokáže odříkat název ulice; zároveň ale očekávám, že v češtině nebude dostupná.

Nokia dál sází na přehrávání hudby, na možnost propojení navigace s mobilním telefony (aby ne!). Díky FM vysílači lze zvuk z vestavěného reproduktoru přenést do autorádia. Z obrázků si netroufnu na sto procent určit, jestli je držák navigace aktivní, osobně bych si tipnul spíš na druhou variantu. U přístroje za devět až deset tisíc korun by to nebyla pozitivní vlastnost.

Tip: Prohlédněte si flashovou animaci s ukázkou některých možností Nokie 500 

Klepněte pro větší obrázek 

Oživeno: Parametry Nokie 500 jsou v katalogu autonavigací

Diskuze (1) Další článek: TomTom Go 920 naživo na videu

Témata článku: Nokia, Nokia 500, Pro +