Nokia jde nahoru, Sony Ericsson se propadá

V prvním kvartálu se prodalo o 16 - 19 % více mobilních telefonů než loni. Zásluhu na tom mají hlavně asijské země. SARS navzdory očekáváním prodej mobilů výrazněji neovlivnil. Přes mobil ho totiž nechytnete.

Společnost Strategy Analytics, která se pravidelně zabývá průzkumy trhu s mobilními zařízeními, vydala zprávu o prodeji mobilů („handsetů“) za první čtvrtletí letošního roku. Podle ní počet prodaných mobilů opět slušně vzrůstá. Po stagnaci v roce 2001 a mírném oživení v roce 2002 přichází pěkný růst v roce letošním (lze to tvrdit i přesto, že se neví, jak velký ten růst byl). Jde totiž o to, že se používají dvě různá měřítka: tzv. sell-in, tj. prodej výrobců distributorům a operátorům („naskladnění“), a sell-out, prodej či dodávky koncovým zákazníkům. Podle prvního měřítka vzrostl počet prodaných mobilů o 16 %, podle druhého o 19 %. Dá se tedy říci, že distributoři a operátoři vyprazdňovali své sklady.

LG válcuje konkurenci

V žebříčku největších dodavatelů se objevuje LG Electronics. Zvykejme si, že tohoto výrobce budeme řadit mezi giganty. S meziročním nárůstem o 81 % se firmě podařilo předstihnout Sony Ericsson (další hořká pilulka pro konsorcium s velkými ambicemi), ale zatím malým naplněním. Překvapit může to, že v souboji mezi „evropským“ standardem GSM a „americko-asijským“ CDMA nyní jasně zvítězil ten druhý, považovaný hlavně evropskými uživateli za technicky podřadný. Růst naskladnění CDMA modelů byl o 49 %, u GSM o 13 %. Zpráva ale uvádí, že hlavní zásluhu na tom má čínský trh, který je zjevně nenasytný.

I další firmy vydaly své odhady a předpovědi pro mobilní trh v letošním roce a jsou vesměs optimistické. Nemoc SARS podle některých odhadů sice růst zredukuje, jiné nejsou tak pesimistické (ostatně každá nepříjemnost jednou přejde a obvykle se ukáže, že jediní, kteří panikařili, byli investoři a burza). Čína samotná má letos „pohltit“ 75 miliónů mobilů ( nakonec, přes mobil virus smrtící nemoci nechytíte). Mimochodem, v Číně samotné se dnes vyrobí ročně 163 miliónů mobilů, tedy třetina světové produkce.

Siemens přišel o bronz

Zatímco pořadí na dalších místech se mění, medaile si i v tomto čtvrtletí rozdělily Nokia, Motorola a Samsung. Podle Dataquestu má Nokia 35 % tržního podílu, Motorola 14.7 % a Samsung 10.5 % (dále Siemens 7.6 %, Sony Ericsson 4.8 % a LG 4.5 %. Dataquest tedy došel k názoru, že zatím ještě SE o své páté místo nepřišla). Podle této agentury se v prvním čtvrtletí prodalo 112.7 miliónů mobilů, což je nárůst o 18 % proti loňskému roku (první čtvrtletí bývá nejslabší). Velká trojka, ve které byl dříve Siemens místo Samsungu, tak kontroluje 60 % světového trhu.

Co se týká zisku, má trh jednoznačného vítěze – finskou Nokii. Zpráva říká, že jen Nokia si dokázala polepšit o 2 % v profitu, zatímco u ostatních byly profity stejné nebo klesající. V součtu platí, že se na mobilech vydělává víc – pokud byl celkový růst prodejů o 16 - 19 % a cekový růst profitů jen asi 3 %, znamená to, že marže a výdělky výrobců na mobilních telefonech opět klesly.

Diskuze (24) Další článek: Eurotel Smartphone s operačním systémem od Microsoftu (test)

Témata článku: Ericsson, Nokia, Sony, Sony Ericsson, , , Naho, Eri, Son, Propad, Panika, Evropský uživatel, Pilulka, Pro +