Nokia Lumia 1020: 41× královnou jsem já [recenze]

V Nokii vzali prověřenou technologii ze symbianové 808 PureView, přidali optickou stabilizaci z Lumie 920, a tak vznikla Lumia 1020.

Protože Nokia Lumia 1020 nejen dobře fotí, ale také natáčí video, najdete v této kapitole pětici videí ve Full HD rozlišení s frekvencí 30 fps. Všechna videa byla natočena aplikací Nokia Pro Cam s automatickým ostřením.


První video je natáčeno za jasného dne. Zaměřeno je na celkové vykreslení scény a demonstraci bezztrátového zoomu, v případě Full HD videa až čtyřnásobného. Během celého videa lze pozorovat mírné chvění/vlnění obrazu, které má na svědomí optická stabilizace obrazu. Věřte ale že bez ní by video tak pěkně nevypadalo. Také si lze všimnou neustálého, měkkého doostřování, které může být lehce rušivé. Co se týče zoomovaní, neprobíhá příliš plynule. Musíme však vzít v potaz, že je prováděno gestem pinch-to-zoom na displeji, při kterém telefon jednak roztřesete, druhak potom pohyb vašich prstů také není zcela plynulý. V tomto videu se také vyskytuje častá vlastnost Nokií. Jakmile je totiž na záběru (ať fotografii či videu) větší plocha trávy, celá scéna okamžitě změní barevnou kompozici do až moc sytých a až moc živých barev. Celkově ale video hodnotím jako velmi povedené a funkci bezztrátového zoomu jako velice užitečnou, jak je vidět na přiblížení jízdního řádu.

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (den):

 


Druhé video je natáčeno okolo sedmé hodiny večerní, těsně před tím, než se rozsvítí lampy veřejného osvětlení. To má za následek především nadměrné množství šumu, který se vyskytuje napříč celým videem. Video si ale i přes vysokou hladinu šumu a moje krátké popoběhnutí udržuje perfektní ostrost, čemuž hodně napomáhá optická stabilizace obrazu. Bez ní by při popoběhnutí byly vidět jenom barevné šmouhy. I když je celé video zahaleno jakoby do chmurného hávu, jeho barevné podání věrně odpovídá realitě. Jedinou výtku tak mám k až příliš prosvětlené obloze, která budí dojem, že je video pořízeno za jasného dne.

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (šero):

 


Třetí video je natočeno za úplné tmy, jen pod lampami veřejného osvětlení. Proto je také po celou jeho dobu zapnuta LED dioda, která tak slouží jako svítilna. Vidíme, že ani v noci nedělá Lumii 1020 problém ostřit do nejmenších detailů a že nemá problém s rychlým přeostřováním. Skvělá je také barevná věrnost, a to i přes nasvícení z LED diody. Kdy Lumia 1020 trošku zaváhala, bylo při otočení čočky fotoaparátu směrem do kopce. Jakmile se totiž objevila vzdálená scéna, kam nedosvítila LED dioda, bylo najednou video zašuměné a neostré, zřejmě se telefon neměl čeho chytit. I přes počáteční nevoli však Lumia 1020 nakonec správně zaostřila a při běhu opět díky optické stabilizaci obrazu eliminovala velké množství třasu, který by jinak z nočního videa udělal jeden tmavý flek. V okamžiku, kdy jsem se na dosvit LED diody přiblížil k dopravní značce, vypadá video zase normálně a zaostření na její sloupek bylo velmi rychlé.

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (noc):


Následující dvojice videí snad ani nepotřebuje komentář. Před tím, co zde Lumia 1020 dokázala, smekám klobouk. Tam, kde jiné smartphony zachytí jen barevný šum a chrapot a praskot namísto hudby, předvádí Lumia 1020 něco, za co by se nemusela stydět mezi zařízeními ze zcela jiné kategorie. V klubu s hlasitou hudbou a neustále blikajícími světly, které také klidně mohla považovat za změnu scény a snažit se na ně zaostřit, si zachovává výbornou ostrost, věrné podání barev a na poměry smartphonu velmi malou hladinu šumu. První video je natočeno s basovým audiofiltrem nastaveným na 100 Hz, druhé potom s basovým audiofiltrem nastaveným na 200 Hz. V obou případech je díky velmi kvalitní dvojici mikrofonů a technologii Rich Audio Recording i zvuková složka videa dostatečně hlasitá, bez digitálních vad a s přítomností jak basových složek, tak vyšších tónů.

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (basový audiofiltr 100 Hz):

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (basový audiofiltr 200 Hz):

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 808 Pureview, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z1, Pro Camera, Poslední telefon, Barevný režim, Rychlostní limit, Nejlepší parametr