Nokia Lumia 1520: velikost na překážku? [recenze]

Nokia reaguje na segment phabletů novým modelem Lumia 1520. Finská společnost přitom poprvé skoubila všechny firemní přednosti do jednoho zařízení.

Čtyřjádrová premiéra

Vždy jsem tvrdil, že Windows Phone nepotřebuje k bezproblémovému chodu čtyřjádrový procesor a stojím si za tím stále. Je ale logické, že mu takový výkon určitě neuškodí a je zbytečné se tak dohadovat, zda ho Nokia nasadila pouze z marketingových důvodů. Tedy aby pro oko uživatele měla konečně stejně výkonný hardware jako konkurence. Fakt je ten, že Lumia 1520 jako první telefon s Windows Phone ukrývá uvnitř čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz. Zdatnými pomocníky mu jsou také grafický čip Adreno 330 a 2GB RAM paměť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benchmarky WP Bench Free a AnTuTu. Druhý jmenovaný se však od své androidí verze drobně liší.

A na rychlosti toto navýšení bez pochyby poznáte. Surfování pro internetu je nyní opravdu bleskové, a podobně zrychlila i instalace a také startování aplikací. Pohyb v prostředí byl velmi svižný i předtím, nyní je to tak o další kousek lepší. Ani ve chvíli, kdy na telefon nainstalujete velké množství aplikací, se zpomalení bát nemusíte. Vše funguje jako na začátku. Nokia u tohoto modelu vyřešila také problémy s pamětí, které občas provázely minulé modely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud vám nebudou vyhovovat barvy displeje, můžete si je v nastavení změnit.

Lumia 1520 tak nabídne paměti opravdu dostatek. Vnitřní úložiště s kapacitou 32 GB totiž můžete rozšířit o dalších až 64 GB prostřednictvím paměťových microSD karet. K tomu pak můžete připočíst dalších 7 GB webového prostoru na SkyDrive a vyjde vám, že s pamětí si hlavu opravdu lámat nemusíte. Ve vnitřní paměti vám nebudou zabírat místo ani stažené mapy pro aplikace HERE. Již delší dobu je totiž lze ukládat na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení naleznete detailní informace o využité paměti.

Po stránce hardwaru a výkonu tak Lumii 1520 opravdu není co vytknout. Čtyřjádrový procesor je při práci s telefonem znát a staví rychlost systému na novou úroveň. Na druhé straně jsem během testování jednou zaznamenal i samovolný restart. Jednalo se však o výjimečnou záležitost, která se pak již neopakovala.

S Nokia Black na palubě

S každou aktualizací odstraňuje Microsoft nedostatky, na které si komunita kolem okenatého systému stěžuje nejvíce. V druhé vlně pak tuto aktualizaci doplní o další vylepšení i sama Nokia. Lumia 1520 se v balení dodává s Windows Phone 8 GDR doplněný o finský update Nokia Black. Tato aktualizace umožnila krom využití výkonnějšího hardwaru také mnoho nových softwarových vylepšení. Vyčerpávající informace o 3. aktualizaci pro Windows Phone 8 se dozvíte v následujícím článku.

Zřejmě nejvýraznější změnou při prvním spuštění Lumie 1520 je změna úvodní obrazovky. Nově totiž přibyl třetí sloupec pro Live Tiles. Toto vylepšení se však bude týkat jen telefonů, jejichž displeje budou měřit 5 a více palců. To Lumia 1520 splňuje a vy si tak můžete užívat doslova záplavu informací. Jestliže jste byli dříve zvyklí pohybovat se po úvodní obrazovce nahoru a dolů, u tohoto modelu se vám téměř vše vejde na jednu obrazovku. To je například oproti systému iOS velký rozdíl. Díky Live Tiles se totiž většinu informací o zmeškaných nebo nadcházejících událostech dozvíte, aniž byste museli otevřít jedinou aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na úvodní obrazovku si přitom můžete připnout téměř cokoliv. Oblíbenou webovou stránku, kontakt, aplikaci, stejně tak si zde můžete připnout i hudební playlist aj. Možností je skutečné hodně.

Toho by však měly být schopny všechny telefony s Windows Phone 8 (HTC, Huawei, Samsung). Je však pravda, že v poslední době se spíše Windows Phone = Nokia. Je to zajisté také softwarovou podporou, kterou svým modelům finský výrobce dodává. Modely Lumia tak mají v nastavení několik položek navíc a hlavně v obchodě Windows Phone Store a konkrétně v sekci Nokia Collection je mnoho exkluzivních aplikací, které fungují pouze na Lumiích. Věnovali jsme se jim například v recenzi fotomobilu Nokia Lumia 1020.

K těm se s aktualizací Nokia Black přidalo několik dalších. Při představení Lumie 1520 kladla Nokia velký důraz na aplikaci Nokia Storyteller. Jedná se o chytré album vašich fotografií, které dokáže sdružovat fotografie pořízené na stejném místě a ve stejném čase, přičemž je následně uloží do jedné složky. To abyste si je mohli pohodlně prohlédnout s přáteli. V této aplikaci si můžete rovněž na mapě prohlédnout, kde všude jste s telefonem fotili. Vše je seřazeno v časové ose hezky za sebou. Osobně však příznivcem podobných aplikací nejsem, protože takové řazení nikdy není ideální a raději tak zabrousím do klasické galerie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace Nokia Storyteller.

Novinkou je rovněž aplikace Nokia Video Trimmer. Její jedinou funkcí je možnost oříznout natočené videa. Žádné jiné možnosti stříhání a úpravy u ní nehledejte. Velmi povedenou úpravou je vylepšení Glance Screen, jinými slovy chytré obrazovky, když je vypnutý displej. Doteď tato obrazovka zobrazovala pouze čas, případně oznámení o nabíjení. Nyní ale tato přináší další novinky. Aniž byste potřebovali zapínat displej, uvidíte, zda nemáte nějakou zmeškanou událost a také v jakém režimu telefon je. Je třeba doplnit, že na Glance Screen se zobrazují ty notifikace, které máte nastavené pro zobrazování na zamknuté obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bohužel nelze udělat screenshot Glance Screen, proto pro účely demonstrace této novinky bylo třeba obrazovku "postaru" vyfotit.

Optimalizace za očekáváním

Bohužel nový sloupec živých dlaždic je téměř jediná věc, dle které poznáte, že držíte v ruce zařízení s více než 5palcovým displejem. Zbytek systému totiž velkému zobrazení uzpůsoben není. V e-mailovém klientovi se vám více e-mailů nezobrazí, stejně jako se vám v nastavení neukáže na jednom displeji více položek. Je opravdu znát, že je to první počin s opravdu velkým displejem, který využívá systému od Microsoftu. V tomto směru tak na konkurenci s Androidem ztrácí opravdu mnoho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ne víc, ale větší. Taková je současná filosofie systému Windows Phone na větším displeji. Škoda.

Co pak Lumii 1520 opravdu chybí, tak je kvalitní zápisník, který by využil potenciálu, který se v tak velkém displeji pro tento typ práce skrývá. Ze softwarového řešení nového obřího modelu tak převládá spíše zklamání nad nedotažením práce do konce.

Screenshoty ze systému:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace jdou nově zavírat přímo ve správci spuštěných aplikací.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá nastavení dětského koutku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve 3. aktualizace se nově objevuje také Režim v autě.
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Situace ohledně dostupnosti oblíbených aplikací se výrazně lepší a podobně je to i u her. Aplikace od Nokie jsou pak zcela samotná kapitola.

Témata článku: Nokia, , , , , LG G2, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Příjemný benefit, Obří model, Dobrý telefon