Nokia Lumia 520: okna s nejnižší cenovkou [recenze]

Nokia Lumia 520 je nejlevnějších telefonem s Windows Phone 8. Nabízí však výbavu, kterou se pyšní i mnohem lepší modely. Jak si vedl v recenzi?
Kapitoly článku

Na straně hardwaru je to u telefonů s Windows Phone 8 stále velmi podobná písnička a nejinak je tomu i v tomto případě. U Lumie 520 se proto setkáte s čipsetem Qualcomm Snapdragon MSM8227, který zahrnuje dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz nebo grafický čip Adreno 305. RAM paměť zde dosahuje velikosti 512 MB, což zabezpečuje dostatečně rychlý a plynulý chod systému. To je také zřejmě hlavní argument pro koupi levného telefonu s WP8 namísto toho s Androidem. V případě zeleného robota se totiž o systémové plynulosti a rychlosti v této cenové relaci rozhodně mluvit nedá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků AnTuTu Benchmark a WP Bench Free

Zapracovali na paměti

Kladné body si telefon připisuje také za velikost vnitřní paměti, která dosahuje 8 GB. Tu lze dále rozšířit několika způsoby. Tím nejjednodušším je rozšíření skrze paměťovou microSD kartu. Touto cestou lze do telefonu „napumpovat“ dalších až 64 GB. Dalším způsobem je využití cloudových úložišť, když nejlépe provázanou úložnou službou je samozřejmě SkyDrive, který poskytne zdarma 7 GB prostoru. Rozšířená správa paměti, která je dostupná pouze pro Lumie, zajistí, že budete moci promazávat nechvalně známou složku Dočasných souborů nebo určit úložiště pro mapové soubory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení si můžete prohlédnout, kolik místa zabírají jednotlivé aplikace

Aplikace se však stále budou instalovat do vnitřní paměti. Právě z toho důvodu se bude hodit těch vyšších 8 GB. Ve Windows Storu již lze najít naprostou většinu nejpoužívanějších aplikací uživatelů Androidu a situace se zlepšuje každým týdnem. Troufám si tvrdit, že běžnému uživateli by již žádné aplikace v obchodě chybět neměly. Jedinými problémy by tak mohly být pouze známé nešvary systému jako jednotné ovládání hlasitosti nebo minimální možnost přetvoření systému k obrazu svému. Na druhou stranu kdo jednou přijde na chuť aktivním živým dlaždicím, všude jinde mu budou chybět.

Osmičky s finskou příchutí

Po stránce systému je to klasické Windows Phone 8 se všemi výhodami i nevýhodami. Tím mám na mysli především svižnost, plynulost, kancelářský balík na straně jedné a v předchozím odstavci zmíněné neduhy na straně druhé, někdo zde může ještě přidat stále mnohem menší nabídku aplikací. Z důvodu 512MB RAM paměti je možné, že některé aplikace (především hry) nepůjdou do telefonu nainstalovat. Jedná se o takové hry, které vyžadují gigabajtovou RAM paměť. Naštěstí jich není mnoho. Chcete-li se dozvědět více o samotném systému, jak zde vše funguje, je vám k dispozici naše obsáhlá recenze.

Jedna oblast, která odlišuje jednotlivé výrobce telefonů s Windows Phone 8, tu je. Tou je podpora aplikací a péče o zákazníka ze strany výrobců. Každý z nich tak má ve Windows Storu svoji sekci aplikací, které fungují pouze na přístrojích té oné značky. Zde, jak známo, Nokia zcela válcuje všechny ostatní. A uživatelé to vědí. Dle posledních výsledků totiž Nokia ovládá trh se zařízeními běžícími na platformě Windows Phone 8 z 85%. S 11% se za ní krčí HTC a o zbývající 4% se rovnoměrně dělí Samsung a Huawei.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Směsice her, fotoaplikací a zpravodajství, to je Nokia collection

Velkou zásluhu na tomto rozložení má sekce Nokia collection, kterou naleznete v obchodě aplikací telefonu řady Lumia. Zde jsou totiž sdruženy všechny aplikace, které Nokia nabízí svým zákazníkům. Krom všemožných her, golfových, sportovních a jiných zpravodajů či usnadňujících nástrojů zde najdete i dvě oblasti, které ční nad ostatní. Jedná se o aplikace pro tvorbu a úpravu fotografií a o aplikace navigační.

Fotografie na sto způsobů

Do prvně zmíněné oblasti patří aplikace jako Cinemagraph, který vám umožní tvorbu tzv. živých fotografií (obdoba GIFů), Chytrý fotoaparát dokáže z fotografií odstranit nechtěné objekty či vybrat nejlepší výraz v obličeje při skupinových snímcích. Pomocí aplikace PhotoBeamer si můžete ihned přehrát fotografie, které máte v telefonu, na obrazovce počítače nebo tabletu. To vše, aniž byste použili kabel. Stačí vám k tomu pouze internetové připojení na obou zařízeních a následné jejich spárování pomocí QR kódu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti fotoaparátu rozšiřují další aplikace

V Tvůrčím Studiu si můžete své fotky dále upravit. Přidat jeden z mnoha filtrů, rámečky apod. Pomocí aplikace Panorama jednoduše vytvoříte panoramatické snímky. Z dalšího nechybí funkce Akční snímek nebo Samospoušť. Dle posledních zpráv finská společnost také usilovně pracuje na tom, aby byl pro telefony s WP8 dostupný oficiální klient sociální sítě Instagram. Než se tak stane, můžete využít hned několik neoficiálních klientů, které jsou zdarma ke stažení v obchodě aplikací a nabízí přímé nahrávání vašich fotografií na tuto sociální síť.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledek panoramatického snímku můžete zhodnotit sami

Ví kudy kam

Druhou oblastí jsou mapové podklady, navigace a jiné dopravní aplikace. Sem patří HERE Maps, které vám umožní vyhledávat v mapách i ve chvílích, kdy nejste připojeni k internetu. Bohužel Lumia 520 neumožňuje novou funkci LiveSight, která využívá rozšířené reality. Druhým tahákem je klasická hlasová navigace HERE Drive, která funguje taktéž i offline. V případě Lumie 520 dostanete zdarma licenci pro Českou republiku a Slovensko. Pokud budete mít zájem o globální licenci, bude vás to stát 393,99 Kč. Obě tyto aplikace se před několika dny dočkaly aktualizací, jenž pozměnily hlavní nabídku a nastavení a přidali některé nové funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HERE Maps i HERE Drive využívají mapových podkladů od NAVTEQu

Třetí dopravní aplikací do party je HERE Transit. Jedná se o vyhledávače spojení MHD, který vám krom času odjezdů poskytne také turn-by-turn navigaci k nejbližší zastávce nebo seznam oblíbených stanic. Bohužel v České republice je zatím pokryta pouze Praha, a tak ostatní města mohou zatím jen tiše závidět. Poslední aplikací, o které se stojí za to zmínit je webový prohlížeč Nokia Xpress. Ten dokáže snížit spotřebu dat až o dvě třetiny oproti klasickému Internet Exploreru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Brno se na rozdíl od Prahy jízdních řádů dosud nedočkalo

V závislosti na používání navigace nebo jiných aplikací se samozřejmě krátí výdrž baterie telefonu. Spolu s Lumii 520 se dodává akumulátor o kapacitě 1 430 mAh. Dle papírových předpokladů by měl telefon vydržet až 15 dní v pohotovostním režimu. Na to však můžete v praxi zapomenout. Při běžné zátěži telefon vydrží zhruba jeden a půl dne, maximálně 2 dny. Vypojíte-li tedy plně nabitý telefon ráno s nabíječky, do večera druhého dne vám vydrží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při poklesu energie pod 20 % se může spustit spořič baterie

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 925, Nokia Lumia, Skvělý zážitek, Použitelný model, Dočasný soubor, Nejvyšší hlasitost, Minimální možnost, Cinemagraph, Online vyhledávání, Papírový předpoklad, Výsledné hodnocení, Dobrý zvuk