Nokia Lumia 625: největší finská okna [recenze]

I Nokia se rozhodla nabídnout telefon s větší úhlopříčkou než 4,5". Ničím jiným ale Lumia 625 nevyčnívá, přesto jde o dobře použitelný a svižný telefon.

Velký, ale hrubý

Jendou z vlastností, kterou se Nokia u Lumie 625 chlubí, je velký displej. Jestli je to důvod k chlubení, to nevím, každopádně 4,7" displej je dosud největší, který ve Finsku použili. I když jen o dvě desetiny palce. Horší je to už s rozlišením, když použitý IPS LCD panel má rozlišení pouze 480 × 800 obrazových bodů, což nám dává jemnost 201 PPI. To není zrovna mnoho a na tak velké úhlopříčce to znamená, zejména na písmu a kulatých objektech, jasně viditelné pixely (stejnou cestou se ale vydal například Samsung u modelu Galaxy Mega 5.8, kdy na úhlopříčce 5,8" nabídl rozlišení jenom 540 × 960 obrazových bodů, což znamená ještě menší PPI). Velmi dobré jsou však pozorovací úhly a věrné barevné podání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Širokými možnostmi nastavení displeje Lumia 625 boduje.

I čitelnost na přímém světle nebo slunci je ukázková, a to zejména díky vylepšení nazvaném čitelnost na slunci. Skokovým zvýšením kontrastu na až nepřirozené hodnoty Lumia 625 zaručí, že si i za jasného dne skvěle počtete. Stejně tak si u displeje můžete zapnout zvýšenou citlivost pro snadnější ovládání např. v rukavicích, nebo za pomocí barevného profilu Lumia změnit barevné podání do žvějších, nebo přirozenějších, a do studenějších, nebo teplejších barev. Podle stránek výrobce je potom displej kryt odolným sklem Gorilla Gass druhé generace. Pokud tomu tak skutečně je, jedná se o velice měkké krycí sklo, jelikož jej lze poměrně snadno promáčknout natolik, že se až „přilepí” k samotnému zobrazovacímu panelu.

Rychlost za dobrou cenu

Operační systém Windows Phone je jakýmsi synonymem pro rychlý mobilní operační systém, třebas i na velmi slabém hardwaru. Nejinak je tomu i u Lumie 625, která je samozřejmě stejně svižná, jako třeba Lumia 1020. Zadýchá se opravdu jenom tam, kde je potřeba čistého výkonu, tedy například při úpravě fotek, v náročnějších hrách atp. Ovšem ne formou škubnutí nebo delšího zaseknutí, pouze tím, že jí déle trvá hru načíst nebo požadavek na úpravu fotografie (nebo třeba zpracování fotografií v Nokia Smart Cam) déle zpracovat. Použitým „železem” v Lumii 625 je dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8930 s taktem 1,2 GHz na každém jádře, kterému sekundují grafika Adreno 305 a 512 MB operační paměti. Je to zcela dostačující porce výkonu, jediným omezením tak kvůli nižší RAM zůstane nemožnost instalovat některé aplikace a hry (jejich počet se však stále snižuje).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupné úložiště ihned po prvním startu přístroje.

Vnitřní paměť Lumie 625 je 8 GB. Po startu je zaplněno zhruba 2,6 GB, uživatelky dostupných je tedy něco přes 4,5 GB. Komu to bude málo, ten s radostí sejme zadní kryt a vloží microSD kartu do velikosti 64 GB. Považuji však za nutné připomenout, že stále existuje nemalé procento paměťových karet, se kterými si Lumia 625 nebude rozumět, proto doporučuji si jít kartu někam osobně vyzkoušet. A zapomenout nesmíme ani na 7 GB volného místa na cloudovém úložišti SkyDrive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak tato Lumia 625 vydržela na jedno nabití přes půl roku...

Co na Lumii 625 rozhodně potěší, to je baterie. Asi právě kvůli ní je tahle Finka tak těžká. Její kapacita je 2000 mAh a vzhledem k nízkému rozlišení displeje a nízkému taktu procesoru nabídne průměrnému uživateli spolehlivé dva dny výdrže. Samozřejmě není problém ji vybít za půlden, stejně tak jako není problém s ní vydržet více než čtyři dny. To lze ale říct o kterémkoliv smartphonu. V testu výdrže přehráváním HD videa na maximální hlasitost a automatický jas vydržela Lumia 625 pět a půl hodiny, zatímco opačný proces, tedy nabíjení z nuly na 100 % jí trvá zhruba dvě a čtvrt hodiny.

Kontrola úložiště

Protože základní informace o využití paměti (případně microSD karty u modelů, které disponují slotem) jsou v samotném systému dost chudé, připravila Nokia povedené vylepšení nazvané Kontrola úložiště, které naleznete v Nastavení. Oproti standardní systémové ose zaplněné/volné místo (a po tapnutí na ni oproti o něco podrobnějších udájích) se v kontrole úložiště na přehledném koláčovém grafu dozvíte, kolik zabírá systém, kolik média a další soubory, kolik aplikace a kolik vám zbývá. Po přetažení do strany se dostanete do detailního výpisu, kde můžete zjistit, kolik zabírá která aplikace a kolik její data, kolik zabírají mapy (a přesunout je na kartu, pokud je přítomna), můžete vymazat dočasné soubory, které se před aktualizací GDR2 + Amber u někoho šplhaly i přes 2 GB a zcela vespod ještě najdete další grafický údaj o paměťové náročnosti dalších položek v systému.Více na: http://www.mobilmania.cz/titulni-strana/nokia-lumia-1020-41-kralovnou-jsem-ja-recenze/hardware-a-vykon-displej-vydrz/sc-21-a-1324788-ch-1059789/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontrola úložiště od Nokie je propracovaný bonus - lze mazat dočasné soubory, přesouvat mapy na microSD kartu a získat informace o paměťové náročnosti každé aplikace.

Témata článku: Nokia, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol Ultra, LG Optimus, LG Optimus L9, LG Optimus L9 II, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mega 5.8, Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos, Samsung Galaxy Mega 6.3, Samsung Galaxy Mega 6.3 16GB