Nokia Lumia 735: má víc než jen selfie [recenze]

Poslední Lumia se jménem Nokia se měsíc po světové premiéře dostává i na náš trh. Jaký je pestrobarevný „selfie“ telefon?
Kapitoly článku

Zaostřeno na "selfie"

Téměř od počátku pletek Nokie a Windows Phone jsme mohli být svědky, jak se právě finská společnost zaměřuje na mobilní fotografii. Historie tohoto vývoje se promítá i do Lumie 735. Ačkoliv se její fotoaparát nechlubí přívlastkem PureView, stále má co nabídnout. Hlavní fotoaparát disponuje 6,7Mpx rozlišením, přičemž za optikou stojí věhlasný Carl Zeiss. Velikost snímače je 1/8,64 cm a světelnost objektivu dosahuje f/1,9. Oproti některým spekulacím můžeme potvrdit, že i Lumia 735 umí ostřit automaticky. Čelní kamerka je jako stvořená pro tvorbu populárních „selfies“, její rozlišení činí slibných 5 Mpx a navíc dokáže natáčet video ve FullHD rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kterou aplikaci budete k focení používat je na vás. První tři vlevo Fotoaparát, druhá trojice Lumia Camera.

K focení lze využívat hned od počátku dvě aplikace. Tou první je přímo aplikace Fotoaparát, která nabízí jednoduché prostředí s možnostmi výběru scény, poměru stran snímku nebo dalších různých nastavení. Druhou aplikace je Lumia Camera, jenž nabízí od pohledu nastavení pro náročnější a umožňuje mj. vytvářet krátké klipy, které oživí vaši galerii. Krom toho jsou součástí jeho prostředí i krátké kurzy pro pokročilé focení, časovač či bracketing. Pro oba společné je možnost fotit dotykem kdekoliv na obrazovku (lze v nastavení vypnout). Bohužel absence hardwarové spoušti se negativně promítá i do celkové kvality fotografií, protože při mačkání té softwarové se před vyfocení nedoostřuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro takové to běžné focení, Lumia 735 s přehledem postačí.

Za ideálních světelných podmínek jsou výstupy fotoaparátu velmi dobré, fotkám nechybí přirozené barvy ani zachycené detaily. Bohužel kvůli chybějící hardwarové spoušti se horší prokreslení fotek při klesajícím osvětlení. Musíte totiž nejprve zaostřit a až poté vyfotit, což kvalitě nepřidá. I přesto všechno však fotky v horším světle patří k nadprůměru v této kategorii, protože telefon zvládá prosvětlit scénu. Při snímcích vyloženě v noci je ale znát nižší rozlišení a je na nich zachyceno rovněž velké množství šumu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Lumia Selfie ihned po vyfocení upraví fotku a nabídne přidání filtrů a dalších doplňků.

Zajímavá je i širokoúhlá čelní kamerka, která má 5Mpx rozlišení. Její světelnost je f/2,4. Microsoft při představení modely představil rovněž novou aplikace Lumia Selfie, která je pro pořizování selfie skutečně lepší než běžná aplikace pro focení. Během dne pak je čelní kamerka opravdu použitelná pro podobné fotografie, se zhoršujícím se světlem rychlé klesá i kvalita a pro noční fotky tohoto typu tak radíme použít hlavní fotoaparát (případně s bleskem).

V možnostech fotoaparátu Lumie 735 je rovněž natáčení videa. Nejlepších výsledků dosáhnete při výběru FullHD záznamu, přičemž volit můžete i mezi basovými audiofiltry (100 Hz, 200 Hz). Celková kvalita videa je na průměrné úrovni, když telefon si dobře poradí se zobrazením barev, nicméně má problémy správně doostřit a video není zcela plynulé. Na kvalitě nepřidá ani absence optické stabilizace, což se však vhledem k ceně zařízení dá pochopit. Jedině pochválit však můžeme zachycený zvuk, za který vděčí funkci Rich Recording.

Zdaleka to není jen "selfie" telefon

Plusy:

  • skvělé zpracování a pestré barvy
  • kvalitní 4,7 AMOLED displej
  • bezdrátové nabíjení
  • rychlé a plynulé prostředí
  • nadprůměrný fotoaparát
  • NFC
  • LTE

Mínusy:

  • chybí Glance Screen
  • absence mechanické spoušti kamery

Kolem a kolem je Nokia Lumia 735 opravdu podařený telefon, který netrpí zásadní slabinou, což je tak i jeho největší devízou. Nabízí kvalitní displej, rychlé a přehledné prostředí, které nezpomalí ani po delším užívání a ve své třídě nevídané bezdrátové nabíjení a mírně nadprůměrný fotoaparát. Jeho jedinou slabinou může být nepodpora Glance Screen, případně jiné notifikační diody. Pro další to může být ještě chybějící spoušť fotoaparátu nebo papírové slabší hardware. Druhé jmenované je však vzhledem k menším nárokům systému vcelku irelevantní.

Mírnou překážkou může zatím být cena, jenž by mohla být o pár stovek nižší. Vzhledem k rychle padajícím cenám telefonů s Windows Phone by však již po novém roce mohla tohoto snížení dosáhnout. A v takovém případě by tento model rozhodně neměl chybět ve vašem seznamu považovaných zařízení. Pokud bychom měli hledat konkurenty, může nám do oka padnout několik loňských vlajkových lodí.

Mezi takové patří Sony Xperia Z, která se dá sehnat zhruba o tisíc korun dráže (7 500 Kč). Ta nabízí výkonný hardware a voděodolný kryt, avšak nyní se již doprodává. Podobně je to i s Huawei Ascend P6, jehož předností bylo kvalitní hliníkové tělo. Z letošních modelů přichází v úvahu LG G3s. Ten nabízí větší displej (avšak se stejným HD rozlišením) a 8Mpx fotoaparát s laserovým ostřením. Jeho záporem je rovněž cena kolem 7 500 Kč, čímž se řádí spíše do klasické střední třídy. Z kategorie Windows Phone můžeme zmínit Prestigio MultiPhone 8500 Duo, jehož úhlopříčka displeje má 5palcový (HD rozlišení) a stojí výrazně méně (zhruba 4 500 Kč). Jeho velkou slabinou jsou chybějící funkce a aplikace určené speciálně pro Lumie.

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , , Huawei Ascend P6, Nokia Lumia 730, Nokia Lumia 735, Prestigio Multiphone 8500 Duo, Sony Xperia Z, Velký plus, Lokační čip, Běžná aplikace, Vysoké skóre, Mačkání, Píseň, Druhý den, Labutí píseň, Loučení, Běžné focení, Jednoduché prostředí, Plynulé prostředí, Předinstalovaná aplikace