Nokia Lumia 820: všechny barvy duhy [recenze]

Lumia 820 je telefon, který Nokia řadí do střední třídy. Výkonově však směle může mezi highendy. Tomu ale odpovídá i cena.
Kapitoly článku

Nokia Lumia 820 je podle Nokie telefon střední třídy. Parametry má rozhodně lepší, než chystaná Lumia 620, na druhou stranu zase horší, než finský top model Lumia 920. To aby jí neubíral zájemce. Z Lumie 920 si však bere některé speciální vlastnosti, aby ospravedlnila vyšší cenu a aby zase tolik neztrácela. Navíc přidává vyměnitelné barevné kabátky, které rovněž dokážou přidat funkce navíc. Lumia 820 nakonec může být model, který lepší Lumii 920 může ohrozit. Alespoň na našem trhu. Sáhnou po ní totiž ti, kdo na Lumii 920 nechtějí čekat.

TIP: zajímavou alternativou se časem stala Lumia 800, která teď stojí pouhé 4 tisíce korun!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 820 na oficiálních snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • precizní konstrukce
  • výkon a odladěnost prostředí
  • NFC, bezdrátové nabíjení, displej
  • kvalitní sluchátka, zvukový výstup, ekvalizér
  • bonusový software od Nokie
  • vyměnitelné barevné kryty
  • dobrá výdrž

Hlavní nedostatky:

  • drobné chyby v systému
  • nepodpora některých paměťových karet
  • pro někoho vyšší cena
  • volně usazená baterie
  • v některých situacích jen průměrný fotoaparát

Nokia Lumia 820
rozměry a hmotnost: 124 × 69 × 9,9 mm, 160 g
displej: 4,3", kapacitní AMOLED, 480 × 800, 217 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 650 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Lumie, které jsme zatím otestovali:

Finská modrá s barvy duhy

Nokia už tradičně prodává svoje telefony v modrých krabičkách, na nichž je vyobrazen telefon ve všech barevných provedeních. U svých Lumií vsází Nokia mimo jiné i na barevnost, aby oslovila co nejvíce zákazníků. Proto se Lumia 820 vyrábí v bílé, žluté, červené, fialové, modré, šedé a černé barvě, z nichž poslední dvě (snad i tři) se budou vyrábět v matném provedení. Ostatní barevné varianty jsou lesklé a na otisky prstů jak magnet, vidět to zase tolik ale není. Snad jen na zirkoniovém plíšku okolo fotoaparátu a na tlačítkách po obvodu. Displej otiskům vzdoruje v porovnání s konkurencí celkem obstojně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celou přední stranu kryje sklo

V prodejním balení najdeme kromě telefonu také špuntová sluchátka s konektorem v jedné přímce, vyměnitelnými nástavci a panelem pro hovory, malý cestovní adaptér a datový kabel. Příjemné je, že dodávaná sluchátka jsou v barvě telefonu, což jistě nejednoho majitele potěší. Dále nechybí ani nutné manuály a upozornění, že ne všechny paměťové karty jsou s telefonem kompatibilní. Škoda jen, že první generace Lumií měla navíc ochranné pouzdro v barvě telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na test jsme dostali verzi s bílým zadním krytem, na výběr spousta dalších barev

Po dlouhé době zase jiná Lumia

Osvědčený finský design, který Nokia použila poprvé u Nokie N9, poté u Lumie 800, Lumie 900 a lehce poupraven i u Lumie 920 se zde nekoná. Ne že by nebyl povedený, ale Lumii 820 bylo třeba od top modelu odlišit i jinak, než výbavou, a pro ty, kterým tento design neseděl, je tu tak stále možnost pořídit si dobře vybavenou Lumii. Lumia 820 má rozměry 123,8 × 68,5 × 9,9 mm a váží 160 gramů. Rozměry na telefon s 4,3 palcovým displejem vcelku slušné, váha už poněkud vyšší. Ne, že bych měl pocit cihly v ruce, jak někteří odpůrci Nokie rádi argumentují, na první úchop to ale znát je. Ovšem rozhodně to není nic, na co byste si nedokázali za půlden zvyknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mechanická tlačítka se všechna nastěhovala na pravý bok telefonu

Lumia 820 také není unibody smartphonem, což jí prospívá. Na bytelnosti konstrukce to není nijak znát, navíc tak může získat bonusovou funkci navíc. Sejmout zadní kryt je totiž docela oříšek, nikde není žádný výřez na nehet. Snad i proto dala Nokia do balení obrázkový návod. Když se vám ho konečně podaří sejmout, dostanete možnost si zadní kryt vyměnit. S tím přichází bonusová funkce bezdrátového nabíjení, kdy v základním krytu je implementována pouze NFC anténa, v některých rozšířitelných i ona cívka pro indukční bezdrátové nabíjení. Takže nejen změna barvy, ale i funkce navíc, to se povedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovový rámeček okolo foťáku je vyroben ze zirkonia a odolá tak škrábancům

Pod zadním krytem najdete baterii s kapacitou 1 650 mAh, slot na microSIM a na paměťovou microSD kartu. A hned první nedostatky. Lumia 820 nepodporuje některé paměťové karty. Na stránkách výrobce se dočtete pouhé upozornění, abyste používali karty zavedených výrobců a že Nokia neustále rozšiřuje porporované značky. Moje testovací microSDHC AData 32 GB class 6 se telefonu bohužel nelíbila. Druhá výtka míří k baterii, která je v telefonu tak mizerně ukotvena, že v něm „klechtá“ a po sejmutí zadního krytu jednoduše vypadne. Tímto problémem prý snad netrpí všechny kusy. Přesuňme se ale navenek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení najdeme adaptér do zásuvky, kabel a sluchátka

Bez závislosti na barvě krytu je rámeček okolo displeje vždy černý. Nahoře nalezneme přední kamerku a potřebné senzory, hovorový reproduktor a netradičně na pravé straně potom logo výrobce. Pod displejem standardní tři ovládací tlačítka a mikroskopický otvor pro hovorový mikrofon. Horní hrana je osazena 3,5 mm Jackem pro sluchátka, levý bok je zcela prázdný. Spodní hrana ukrývá systémový/nabíjecí microUSB konektor a hlasitý reproduktor, pravý bok potom dvojkolébku hlasitosti, zamykací/vypínací tlačítko a dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Tlačítka jsou stejně jako plíšek okolo fotoaparátu na zadní straně vyrobena ze zirkonia a jsou tak téměř nepoškrábatelná, zatímco zadní kryt mikroskopické škrábance snad přitahuje. Zadní strana ukrývá jen logo výrobce, čočku 8 Mpx fotoaparátu, duální LED diodu a značku Carl Zeiss. Na telefonu jsem bohužel nenašel sekundární mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z rubu zadního krytu je patrná NFC anténa

Témata článku: Nokia, , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, HTC Windows Phone 8S, HTC Windows Phone 8X, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 610, Nokia Lumia 620