Nokia Lumia 900: neprávem zavrhovaná [recenze]

Přichází nejlepší telefon se systémem Windows Phone 7. Předem „odstřelený“ model přináší skvělý design a kontroverzní prostředí.

Fotoaparát v rozpacích

K rychlému spuštění fotoaparátu stačí kdykoliv zmáčknout mechanickou spoušť a během chvilky se dostanete do prostředí fotoaparátu a můžete fotit či natáčet. Na jeho základní obrazovce nám oproti jiným Lumiím přibyla jedna ikona. Ta slouží k rychlému přepínání mezi přední a zadní kamerkou. Ten hlavní má rozlišení 8 megapixelů, přední kamerka pak 1,3 Mpix. Oba jsou schopný také natáčet video, hlavní v HD rozlišení 720p, sekundární ve VGA. Samozřejmostí je funkce automatického zaostřování a geotagging.

V nastavení najdete velké množství funkcí. Od výběru scény (např. Pláž, Makro, Krajina, Noc, Portrét, Sporty), přes nastavení vyvážení bíle, hodnoty expozice a ISO, až po výběr efektů (černobílé, sépie, negativ a solarizace) a nastavení saturace. Možné je pořizovat snímky v poměru stran 4:3. V tom případě lze využít rozlišení 8 a 3 Mpix. Na výběr je i formát 16:9, zde lze fotit v rozlišení 7 a 2 Mpix. Stejné možnosti se nabízejí i pro nastavení videa. Ocenit zaslouží také možnost pořizovat fotky nejen pomocí mechanické spouště, ale také prostřednictvím dotykové obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka schopností fotoaparátu.

HD video patří k nejlepším

S optikou znovu pomáhala firma Carl Zeiss, proto jsem hned od počátku očekával vysokou kvalitu fotografií. Navíc je to věc, kterou mohla Lumia 900 zazářit oproti svým konkurentům. Dočkal jsem se tak napůl. Pokud byly dobré světelné podmínky, fotil fotoaparát skvěle. Fotky byly ostré, detaily také povedené, občas až s trošku přepálenými barvami. Jakmile se ale fotilo v horších podmínkách, do fotek se vkrádal nepříjemný šum a fotoaparát míval problémy řádně zaostřit. Nepomohl tomu ani dvoudiodový blesk, který kvůli lepšímu přisvětlování přesídlil na levou stranu fotoaparátu.

Příjemným překvapením ale byla kvalita natočeného videa v rozlišení 720p. V této kategorii patří Lumia 900 kvalitou k tomu nejlepšímu, co je na trhu možné pořídit. Díky průběžnému automatickému zaostřování je výsledné video opravdu pěkné. V hůře osvětlených prostorách lze využít stálého přisvětlení pomocí blesku. Při výběru rozlišení videa lze vybírat mezi 720p a VGA kvalitou. Záznam se ukládá do paměti telefonu ve formátu MP4.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka videa.

"Královna se schopnou princeznou"

Co je největší výhodou Lumie 900, je paradoxně také její hlavní nevýhodou. Samozřejmě mluvím o systému Windows Phone 7. Na jedné straně vah je velmi rychlé, intuitivní prostředí s unifikovaným vzhledem Metro a charakteristickými Live Tiles. Díky tomu je vše velmi přehledné a ihned dostupné. Na druhé straně vah však nalezneme řadu omezení a chybějících funkcí. Možné použití pouze jednojádrových procesorů, jednoho rozlišení displeje, absence slotu pro microSD kartu, nemožnost připojit telefon jako Mass Storage nebo omezená možnost personalizace prostředí systému.

Všechny tyto překážky odpadnou až s novou verzí Windows Phone 8, čímž by se tento systém měl stát opravdu konkurenceschopným soupeřem Androidu a iOS. Kvůli nespecifikovaným vlastnostem ho ale Lumia 900, stejně jako každý jiný současný WP telefon, v budoucnu dostat nemůže. Již výše jsem ale naznačil, že většina nových funkcí by měla být dostupná i pro současné telefony prostřednictvím updatu Windows Phone 7.8. To z Nokie Lumie 900 dělá královnu telefonů s tímto operačním systémem na dobrý půl roku dopředu. Pokud tedy telefon nepoužíváte především pro hraní mobilních her a chcete spolehlivý, rychlý systém s moderním prostředím neměli byste Lumii 900 zapomenout zařadit do vašeho hledáčku.

Poměrně velkou překážkou však může být její cena, Nokia si totiž svůj hlavní trumf cení na 14 a půl tisíce Kč, což rozhodně není málo. Navíc velmi podobně vybavená Nokia Lumia 800 se prodává o dobré čtyři tisíce korun levněji. Zde už je na zvážení každého z vás, zda si hodláte připlatit za podstatně větší displej, díky kterému se systém velmi pohodlně ovládá, případně za čelní kamerku. Za sebe mohu říct, že po delším používání Nokie Lumie 900 považuji velikost úhlopříčky displeje 4,3 palce za ideální velikost pro mobilní telefon. Člověk s menší rukou totiž dokáže telefon ovládat stále za pomocí jedné ruky a osoba s větší paží a většími prsty nebude trpět na nechtěné překlepy.

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, HTC Titan, LG Optimus, LG Optimus 3D, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 900, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Rychlý chod, Přibalená nabíječka