Nokia Lumia 930: naleštěný černý kůň [recenze]

Nokia Lumia 930 přichází jako nejvybavenější Windows Phone v historii. Nabízí netradiční vzhled, 20Mpx fotoaparát a balíček Nokia Cyan.
Kapitoly článku

Po stránce fotoaparátu by Lumia 930 má být na vlas stejná jako Lumia 1520. Již na zadním krytu je hrdě napsáno, že snímač disponuje 20Mpx rozlišením a za optikou uvnitř stojí známá společnost Carl Zeiss. Velikost snímače je 1/6,35 cm. Ve specifikacích fotoaparátu se dále objevuje světelnost s hodnotou f/2,4, BSI senzor, duální LED blesk a v neposlední řadě také optická stabilizace obrazu. K lepším výsledku optické stabilizace napomáhá technologie plovoucích čoček, přičemž fotoaparát jich má 6. Ačkoliv má fotoaparát 20Mpx rozlišení, výsledná fotografie bude mít maximálně 16Mpx.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je minimalistické. Jedním kliknutím také zjistíte, kterými aplikacemi lze využít fotoaparát.

V nastavení si můžete sami zvolit režim snímání. Máte na výběr focení v 5Mpx rozlišení, přičemž v té chvíli se jeden pixel skládá ze čtyř fyzických pixelů. Druhou možností je focení v 5Mpx i 16Mpx rozlišení a třetí možnost pak přidává ještě focení ve formátu RAW. To ocení zejména zkušenější fotografové, jelikož jim to usnadní následnou úpravu fotografií. Prostředí fotoaparátu v aplikaci Nokia Camera se, i přes větší aktualizaci, téměř nezměnilo. K přepínání režimů fotoaparátu, kamery a chytrého snímání slouží přepínače na spodní straně obrazovku (v režimu landscape jsou umístěna vpravo).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U rozlišení videa můžete vybírat pouze mezi HD a FullHD režimem.

Pokud se nechcete starat o různá nastavení, jednoduše to necháte na automatice. V opačném případě si můžete pohrát s vyvážení bílé, rychlostí uzávěrky, citlivostí (ISO) nebo jasem. K dispozici je také tzv. bracketing. Tato funkce dokáže pořídit více snímků s různou expozicí, přičemž si zde můžete nastavit počet snímků stejně jako rozsah expozice. Jestliže jste fotografové začátečníci, oceníte rychlé kurzy, které vás provedou taji fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco Lumia 1020 (vždy vlevo) téměř vždy dominovala ve dne, Lumia 930 (vždy vpravo) dokázala zazářit v noci.

V průběhu minulého týdne jsme pro vás připravili jak srovnání s fotokrálem, Nokií Lumia 1020, tak srovnání s zřejmě nejlepším smartphonem dneška (LG G3) a stále velmi oblíbeným iPhonem 5S. Zatímco s Lumií 1020 bojoval statečně a prohrál, s druhou dvojící již v celkovém měření vyšel nejlépe. Tím jen potvrzuje, že Nokia je současným číslem jedna na poli mobilní fotografie a své vrcholné modely tak dokáže vybavit velmi kvalitním náčiním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnávací fototest, kdy výsledky LG G3 jsou vždy vlevo, iPhone 5S uprostřed a konečně Nokia Lumia 930 vždy vpravo.

Výsledky fotoaparátu jsou na velmi vysoké úrovni, avšak oproti jiným vrcholným modelům značky Nokia má Lumia 930 mírně studenější barvy, což mnozí uživatelé jistě neocení. Dokáže si však velmi dobře poradit se vším ostatním. Nedělá mu problémy vykreslit i menší detaily na vzdálenějších objektech, poradí si i s dynamickým rozsahem a v neposlední řadě ukazuje záda konkurenci v oblasti nočních fotografií. Můžete si tak být jistí, že její schopnosti v noci vás nikdy nepřestanou překvapovat.

Na rozdíl od letošních konkurentů, Lumia 930 nenabízí natáčení videa ve 2K rozlišení. S FullHD záznamem si však většina z nás plně vystačí. Oproti ostatním ale nabízí dosud nejdokonalejší optickou stabilizaci obrazu. Snímkovací frekvence je ve všech rozlišeních maximálně 30 fps, což je škoda, protože 60fps frekvence by telefonu slušela mnohem více. Výsledný záznam totiž po většině stránek vyhovuje, avšak právě nižší snímkovací frekvence způsobuje, že obraz je (stejně jako u ostatních) mírně trhaný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Denní snímky jsou kvalitativně na velmi vysoké úrovni.

Kamera přitom dokáže zachytit záznam ve věrných barvách, přičemž umí kvalitně přeostřovat. Výrazným plusem je zachycování zvuku ve videozáznamech. V nastavení totiž můžete aktivovat tzv. směrový stereo mikrofon, který by měl zachytit zřetelnější zvuk. Pro fajnšmekry nabízí Lumia 930 nahrávání prostorového zvuku Dolby Digital Plus 5.1. V rámci nastavení si můžete také vybrat basový filter (100 Hz, 200 Hz) nebo ho úplně vypnout.

Pozdě, ale přece

Plusy:

  • kvalitní dílenské zpracování
  • netradiční, atraktivní barvy
  • 20Mpx PureView fotoaparát s OIS
  • Vynikající 5palcový displej se skvělými vlastnostmi na slunci
  • Zabudované bezdrátové nabíjení
  • Windows Phone 8.1 s Nokia Cyan

Minusy:

  • Chybí Glance Screen nebo notifikační dioda
  • Chybí slot na paměťové karty
  • Zahřívání telefonu při běžné činnosti

Ano, přesně takhle to má vypadat, napsal bych do podobné recenze přibližně před rokem (a z části vlastně i letos). Telefon totiž po všech stránkách dohnání své konkurenty, když mu k tomu napomohl i minimální meziroční technický pokrok v oblasti výkonu telefonů. Přidává perfektní zpracování s atraktivními barevnými variantami vyšperkované hliníkovým rámečkem, skvělý displej a vynikající fotoaparát. Někoho však může odradit nižší možnosti úpravy samotného systému a bude mu tak vytýkat přílišnou uzavřenost. Oproti ostatním Lumiím naneštěstí postrádá Glance Screen, tedy chytrý přehled na vypnutém displeji, což v souvislosti s absencí notifikační diody je zvláště nepříjemné.

Jejím hlavním problémem ale může být právě to, že ostatní výrobci již podobné železo nabízeli před rokem a Nokii se podobný model podařilo dostat na trh až nyní. Když už výrobci nabízejí telefony s letošními (sic jen mírně lepšími) hardwarovými součástkami. A přiznejme si to, většina zákazníků na papírově lepší parametry prostě slyší. Lumia 930 však (správně) bude útočit svou cenou, když se v oficiální distribuci začala prodávat pod hranicí 14 tisíc korun. V neposlední řadě mu může pomoct také fakt, že v rámci systému Windows Phone nemá téměř žádnou konkurenci. Jediným srovnatelným modelem je Lumia 1520, jejíž displej má ale 6 palců, což vyhovuje málokomu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G3 • HTC One (M8) • Samsung Galaxy S5

V této cenové relaci jí tak z vrcholných modelů může konkurovat jedině LG G3, jenž se prodává za podobnou cenu (avšak v 16GB variantě). Ostatní modely v čele se Samsungem Galaxy S5, Sony Xperia Z2 nebo HTC One (M8) sice nabízejí čtečku otisků prstů, vodotěsnost nebo celokovový obal, avšak také se prodávají o 3 tisíce dráže. Je tak jen na uvážení zájemců, zda jim výše zmíněné vlastnosti opravdu za ty peníze stojí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z2 • OnePlus One • Huawei Ascend P7

Pokud bychom se nedrželi věhlasných a prověřených značek, cena se podstatně sníží. Nedávno nám redakcí prošel OnePlus One, který je k dispozici za cenu okolo 10 500 Kč. V jeho případě však může být problém s následným servisem apod. V úvahu lze brát také Huawei Ascend P7, jenž nabízí vlastní čtyřjádrový procesor a kvalitní hliníkovou konstrukci s cenovkou pod 10 tisíc korun.

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Ascend P7, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 630 Dual SIM, Nokia Lumia 930, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5