Nokia Music Player: recenze přehrávače na cesty

Zajímavý doplněk mobilních telefonů začala prodávat společnost Nokia. Její hudební přehrávač rozšíří možnosti vašeho mobilu o rádio, MP3 přehrávač i komfortní hands-free sadu. Přečtěte si naši recenzi.

Snad všichni výrobci mobilních telefonů začínají přemýšlet nad způsobem, jak co nejlépe přinést možnosti nejnovějších mobilních telefonů zákazníkům, kteří vlastní některý ze starších typů. Pokud je rozšíření softwarové, vystačí si s přehráním firmwaru mobilu. Pokud se však jedná o rozšíření hardwarové, přicházejí na řadu všemožné rozšiřující moduly. Donedávna byl nepsaným králem rozšiřujících mobilů Ericsson, k jehož telefonům se dají připojit nejrůznější udělátka. V poslední době začínají být „doplňkově“ aktivní i jiné firmy – například Nokia se snaží prosadit na trhu svým Music Playerem.

Již na první pohled nás musí zaujmout futuristický vzhled celého zařízení. Celou dobu, po kterou jsem měl toto zařízení k dispozici, jsem přemýšlel, k jaké všeobecně známé věci bych mohl tento přehrávač přirovnat. Stále si nejsem příliš jistý, ale podle siluety mi nejvíc připomíná malinkou butylku – stejně jako ona má zařízení poměrně dlouhý krk s rozšířenou spodní částí. Zatímco do krku vkládáte jednu mikrotužkovou (AAA) baterii a najdete na něm jednořádkový displej, ve spodní části se soustředilo poměrně velké množství ovládacích prvků.

Na bocích najdete tlačítka pro rychlou volbu jednotlivých režimů přehrávače, kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti reprodukce a pochvalu si zaslouží drobounké tlačítko pro uzamknutí tlačítek. Na přední straně najdete tlačítko pro pohyb mezi skladbami či rádiovými frekvencemi. Největší tlačítko se symbolem ucha ovládá zařízení v režimu bondovky. Nejlepší však bude, když se na jednotlivé funkce podíváme samostatně.

Hudební přehrávač

Hudební přehrávač umí přehrávat soubory ve formátu MP3 nebo hudbu uloženou v novějším a bezpečnějším formátu AAC. Všechny skladby se ukládají na paměťovou kartu formátu MMC, která se vkládá do šachty ukryté pod pryžovým krytem na zadní stěně přehrávače. Karta obsažená v základní dodávce má velikost 32 MB a umožňuje uložit téměř hodinu digitální hudby.

Pro práci s hudebními formáty budete potřebovat stolní počítač s patřičnými doplňky, které však jsou součástí balení Music Playeru. Datové spojení probíhá prostřednictvím rychlého USB spojení a výměna souborů je skutečně svižná. K provedení USB propojení mám však velkou výtku – zařízení totiž nepodporuje storage class – po připojení přehrávače do počítače se vám karta neobjeví v systému jako další pevný disk. Přicházíte tak o možnost nahrát soubory přímo do přístroje a zůstáváte odkázání na nutnost použití dodávaného ovládacího softwaru.

S Music Playerem dostanete dvě aplikace – Nokia Audio Manager umožňuje práci s již existujícími skladbami ve formátu MP3 a Nokia CD Manager dokáže vložené hudební cédéčko převést do digitální podoby a nahrát do přehrávače. Práce s oběma programy je poměrně intuitivní a lze si na jejich ovládání velmi brzo zvyknout. Výtku bych měl ke stabilitě – především Nokia Audio Manager se  při nahrávání souborů do přehrávače vyznačuje abnormální padavostí na všech mnou testovaných operačních systémech (Win98/Win2000/WinXP).

Rozhlasový přijímač

Nokia Music Player dokáže také přijímat rozhlasové stanice v pásmu velmi krátkých vln (FM). Tuner je digitální a umožňuje jak ladění automatické (najde nejbližší stanici), tak manuální. Minimální ladicí krok 0,1 MHz je dostatečný pro kvalitní vyladění přijímané stanice i v místech s poměrně velkým elektromagnetickým rušením. Můžete také využít pět paměťových míst pro uložení nejoblíbenějších rozhlasových stanic.

Hands-Free

Zařízení může pracovat stejně dobře samostatně (bez připojeného mobilu) jako s připojeným mobilem. Pokud je zařízení připojeno k Nokiím 3310, 3330, 8210, 8850 nebo 8890, může posloužit jako náhrada bondovky. Toto spojení je realizováno prostřednictvím kabelu. V praxi to vypadá tak, že z přehrávače, který máte pověšen na krku, vede směrem vzhůru kabel od sluchátek a od zařízení směrem opačným vede kabel pro spojení s mobilem. Jste tak dokonale zadrátováni.

Pokud však máte mobil připojen a máte příchozí hovor, stačí stisknout tlačítko se stylizovaným uchem a běžně provést hovor – sluchátka už přece máte v uších a malinký mikrofon se skrývá za malou dírkou nad displejem. Stejným tlačítkem můžete také hovor ukončit nebo aktivovat hlasové vytáčení u těch přístrojů, které tento způsob podporují.

   

Bezpartijní

V průběhu pravidelného používání jsem se se zařízením poměrně sžil a přišel jsem na všechny jeho neduhy i přednosti. Mezi největší nevýhody bych zařadil především náročnost na počet baterií – jedna alkalická baterie totiž vydrží dvě a půl hodiny přehrávání empétrojek nebo kolem pěti hodin poslechu rádia.

Naopak jako velkou výhodu vnímám možnost upgradu firmwaru celého zařízení. Tuto možnost v současné době sice příliš nevyužijete a v budoucnosti může být velmi důležitá. Pokud se totiž za nějaký čas začne používat nový formát digitální hudby, budete jej moci za pomoci nového firmwaru poslouchat i na starších zařízeních. Od nové verze firmwaru lze teoreticky očekávat také odstranění současných chyb zařízení a především zlepšení výdrže na baterie. Pochválit musím také kvalitní sluchátka, která je opravdu radost poslouchat.

 

Zhodnocení

Přestože se nemohu zbavit dojmu, že celá recenze mohla vyznít poněkud záporně, opak je pravdou – Nokia Music Player je užitečné zařízení, jehož nákupem rozhodně neprohloupíte. Jeho cena je sice větší než by bylo úměrné možnostem, platíte bohužel za značku. Přestože podobná zařízení nabízejí i konkurenční výrobci mobilních telefonů, je Nokia Music Player jediným zařízením svého druhu, které můžete používat bez závislosti na mobilním telefonu.

Ve zkratce:

  • Nokia Music Player
  • Zapůjčil: Agora PLUS
  • Cena: zhruba 9500 Kč s daní
  • Parametry: přehrávání souborů MP3 a AAC, FM  rádio, slouží jako bondovka, 32 MB paměti v základní dodávce, USB kabel, ovládací programy, běží na jednu baterii, nezávislé na mobilu

 

Diskuze (12) Další článek: Kousek historie: mobily, co vám podstatně vylepší image

Témata článku: Nokia, Futuristický vzhled, Pomoc nového, Celá recenze, PLA, Jednotlivý režim, Přehrávač, Play, Player, Pře, Alkalická baterie, Music Player