Nokia N-Gage: největší pondělní překvapení

Nokia v pondělí představila velmi zajímavý a odvážný mobil. Označení „mobil“ však N-Gage příliš nesedí. Jde totiž v první řadě o přístroj pro zábavu, chce se říci gameboy. Revolucí je hra více hráčů přes Bluetooth či GPRS.

Pamatujete si ještě na dobu, kdy jsme nevěřícně kroutili hlavou nad hadem či pexesem na stařičkých Nokiích? Ať už je váš postoj ke hrám v mobilech jakýkoli, s odstupem času můžeme prohlásit, že to byly hlavně hry, které Nokie rozšířily mezi početnou skupinu mladých uživatelů. Nokia si význam her uvědomila jako první a dokázala jich patřičně využít. Všechny dosud vyrobené mobily byly především prostředkem hlasové, textové či datové komunikace a hry soužily jako příjemný doplněk pro zkrácení dlouhé chvíle. Nyní se misky na váhách převáží a hry na mobilních telefonech projdou historickým milníkem. Tvůrce? Nokia. Jméno? N-Gage!

Zábava na prvním místě

N-Gage se jednou větou rozhodně popsat nedá. Jde o multifunkční zařízení, jehož prioritou jsou hry; funkce telefonování ustupuje do pozadí. Hrám je přizpůsobena klávesnice, která doznává velmi netradičního rozložení. Zejména čtyřsměrový joystik uvítá každý náruživý hráč. Doposud nebylo na N-Gage, krom designu, nic zajímavého. Slibovanou revoluci nastíní teprve slovíčko multiplayer. Pamatujete na Nokii 8210, 8850 či Ericsson T39m a R520? Všechny tyto telefony umožňovali hru více hráčů, a to pomocí infraportu respektive Bluetooth. N-Gage posune hranice mnohem dál. Po vzoru Ericssonů a legendárního Tenisu bude možné hrát s dalšími majiteli N-Gage nejrůznější hry kdekoli a hlavně zadarmo. Pohrávali jste si s myšlenkou multiplayerové pařby Dooma na tramvajové zastávce? Tato odvážná myšlenka se stává realitou. Hraní přes Bluetooth však není tou pravou revolucí, Ericsson ji již realizoval. Mnohem zajímavější shledávám on-line hraní her přes internet, a to díky datovým přenosům GPRS. Věřím, že postupem času bude možné zahrát si třeba šachy s jakýmkoli uživatelem N-Gage kdekoli na světě.

Naskýtá se otázka, kdo bude vyrábět hry. Nokia si za dvorního dodavatele zvolila Segu, věřím však, že se najdou desítky firem a stovky nadšenců, kteří svá vlastní dílka nabídnou na internetu.

Umí toho mnohem víc

N-Gage je postaven na platformě Series 60 (Symbian), což přináší mnohá pozitiva. Programy postavené pro Nokii 7650, a že jich přibývá, bude možno užít i v N-Gage. Jak známo, pro Nokii 7650 již vznikl výše zmíněný Doom, který je zřejmě nejlepší presentací schopností platformy co se her týče. Schopnosti N-Gage hrami začínají, nicméně jimi nekončí. Přístroj obsahuje slot pro paměťové karty MMC a umí přehrávat hudební soubory Mp3 - výborná zpráva pro milovníky hudby, kterým bylo 64MB pětpětdesítky málo. Rádio je u takového přístroje samozřejmostí.

Nokia je předním tahounem multimediálních zpráv a barevný displej N-Gage po obrázcích přímo volá. Přístroj neobsahuje vestavěný fotoaparát, bude-li však vybaven Pop-Portem, můžete připojit nový fotoaparát Nokia Camera Headset HS-1C, o kterém jsme psali včera.

Těšíte se?

Nyní si jistě mnoho čtenářů říká, s jakouže nepraktickou zbytečností Nokia zase přišla. Nicméně i ten nejzatvrzelejší konzervatista musí uznat, že má N-Gage něco do sebe a že přináší do nudných vod mobilních technologií dravou rybu. Osobně jsem velmi zvědav na nové hry podporující hru více hráčů, ať už přes Bluetooth či přes GPRS a internet. Kdo ví, možná dnes Nokia vytváří nový fenomén.

Diskuze (13) Další článek: Eurotel: jste příliš sexy pro dopravní zácpy?

Témata článku: Nokia, Ericsson T39m, Nokia N-Gage, Přizpůsobená klávesnice, Příjemný doplněk, Náruživý hráč, Překvapení, Pře, Dvorní dodavatel