Nokia N-Gage QD: druhé podání (test)

Nová verze herní konzole N-Gage QD je menší, hezčí a má lepší ovládání. Telefonuje se s ní jako s běžným mobilem a paměťové karty se dají vyměňovat za chodu. Přečtěte si rozsáhlou recenzi a srovnání s první N-Gage.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry telefonu v katalogu komunikátorů  
 • srovnání starší a nové N-Gage  
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

N-Gage je mobilní herní konzole, se kterou má Nokia velké plány. První model, představený loni v říjnu, je příliš nesplnil – neprodával se tak, jak se očekávalo, a z různých stran na něj padala kritika. Na druhou stranu si ale získal své uživatele a stihl kolem sebe vybudovat aktivní komunitu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky nové N-Gage QD ...

O tři čtvrtě roku později, v červnu 2004, Nokia začíná prodávat druhou verzi N-Gage s označením QD. Je menší, hezčí a opravuje některé nedostatky prvního modelu. Protože jsem aktivní a vcelku spokojený uživatel původní N-Gage, mohu s ní novinku přímo porovnávat. V závěru článku najdete také přehlednou tabulku s dalšími rozdíly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... a vlastní fotografie MobilManie

Co znamená označení QD (čtěte kjú-dý)? Nevíme. Nokia se tím oficiálně nepochlubila a nikdo to zatím nevypátral.

Menší, ale zdání klame

Největší inovace jsou na QD vidět na pohled: nová konzole je menší a vypadá jinak. I když je hodnocení designu subjektivní, novinka je myslím hezčí než starší model. Původní N-Gage byla „placka“ s designem válcovaného plechu a spíš než o vzhled se u ní Nokia snažila o funkčnost. Nová QD vypadá více k světu, designéři si s ní vyhráli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s platební kartou • pohled z jiného úhlu

Při srovnání velikosti ale nedejte na první dojem. Půdorys nové N-Gage je sice znatelně menší, Nokia si to ale vynahradila na tloušťce a výsledný objem vyjde u obou zařízení zhruba stejný. N-Gage QD je také o něco těžší než starší model, za tím ale stojí výkonnější a těžší baterie. Stručně a jasně řečeno, QD je stále velmi velký a těžký mobilní telefon:

  rozměry  hmotnost
Nokia N-Gage 134 × 70 × 20 mm 137 g
Nokia N-Gage QD 118 × 68 × 22 mm 143 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různá srovnání starší a nové N-Gage. Na posledních dvou obrázcích jsou oba telefony
zarovnané na levý okraj a přesahující část staré N-Gage ukazuje, o kolik novinka kratší

Na výdrž původní N-Gage padala kritika. Oficiální údaj 3–6 hodin hraní byl vcelku přesný. N-Gage QD má proto silnější baterii s kapacitou 1 070 mAh a doba hraní se dostane na 5–10 h, což je už dostatečná výdrž. Dobrá zpráva pro majitele staršího modelu: novou baterii (má označení BL-6C) lze s trochou snahy dostat i do něj. Je sice trochu tlustší, ale kryt má dostatečnou vůli.

  pohotovostní doba doba hovoru doba hraní
Nokia N-Gage až 200 h až 240 min 3–6 h
Nokia N-Gage QD až 240 h až 300 min 5–10 h

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání staré (béžovější) a nové silnější baterie (šedá)

U novinky se už při výměně baterie neodsouvají celá záda, ale pouze menší štítek uprostřed. Nebudete to navíc často potřebovat, protože pod baterií se ukrývá jen karta SIM – slot pro paměťové karty je umístěn na boku. Hry tak lze vyměňovat bez vypínání telefonu, je jen vhodné z nabídky, která se otevře po krátkém stisknutí vypínacího tlačítka, zvolit položku Vyjmout paměťovou kartu. Vyhnete se tak možným problémům se ztrátou dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
N-Gage QD ze zadní strany • s částečně sejmutým krytem • pohled pod baterii

Karta se schovává pod gumovou krytkou téměř uprostřed přední strany telefonu. Zasouvá se obráceně, tedy obrázkem dolů a při vyjímání kupodivu nepomůže pružinka. Karty MMC (formát SD Nokia nepodporuje) ale mají v přední straně zářez, kterým je lze snadno vytáhnout nehtem. Pohodlná výměna paměťových karet je jednou z největších předností nové N-Gage oproti staršímu modelu. V nabídce telefonu lze nastavit, aby se hra spustila automaticky po vložení karty do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail zavřených dvířek paměťové karty • karta přijde obrázkem dolů

S displejem není vidět dopředu

Displej zůstal stejný jako dřív, je aktivní a zobrazí až čtyři tisíce barev. Zobrazení je ale jasnější – zatímco u staršího modelu má displej trochu nažloutlý nádech, o novinky jde odstín spíše do modra a bílá má trochu blíž ke skutečné bílé. Rozlišení 176 × 208 bodů a rozměry 35 × 41 mm se nezměnily, jsou stejné jako u starší konzole i u všech ostatních chytrých Nokií řady Series 60. Stejná je bohužel i orientace displeje na výšku. Při hraní je totiž většinou důležitější horizontální než vertikální rozhled a v úzké nudli nevidíte, co se před vámi děje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej N-Gage QD • displej starší N-Gage

Napadlo mě jedno vylepšení: příští N-Gage by mohla vypadat jako běžný telefon a při hraní by se obrátila o devadesát stupňů. Tím by se displej ocitl naležato.


V následující kapitole pochválím a zároveň trochu zkritizuji klávesnici, popíšu ostatní hardwarové prvky a prozradím, jak se mi s N-Gage hraje

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Doba hraní, Skvělá hračka, Kompaktní tvar, Americká síť, Ano Ano Ano, Dostatečná výdrž, Původní vzhled, Oficiální místo, Druh, Online hra, Online hraní, Test, Gumová záslepka, MS PowerPoint, Podání, Stejný poměr, Levý okraj