Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Dobré ráno, Vietname!

Vestavěné rádio pracuje v pásmu FM a můžete do něj uložit až dvacet přednastavených stanic. Ladění může být buď automatické (nahoru/dolů) nebo ruční, kdy do textového políčka napíšete číslo frekvence, kterou chcete naladit.

   

Největší negativum spatřuji v tom, že rádio nespustíte bez připojených sluchátek. Můžete sice aktivovat hlasitý reproduktor a nespoléhat na sluchátka, ale ta musí být připojena k mobilu. To se děje dvěma jacky do konektorů na přední hraně. Mezi stanicemi lze bohužel přelaďovat pouze tlačítkem na sluchátkách nebo ve speciálním menu v telefonu, do kterého se dostanete za dlouhá dvě kliknutí, není mi jasné, proč stanice nejdou měnit kurzorovým ovladačem. Rádio je prostě nejlépe použitelné s pomocí sluchátek.

   

Pokud vám někdo při poslechu zavolá, hudba se samozřejmě dočasně vypne a v peckách uslyšíte vyzvánění. Pouhým tlačítkem na headsetu lze hovor přijmout, druhým stisknutím pak ukončit. Jakmile se tak stane, do vašich uší se opět začnou linout původní tóny z vaší oblíbené stanice. Těch můžete do paměti uložit až dvacet. Jméno stanice se dokonce objeví i na spořiči místo hodin. Hlasitost bohužel nejde regulovat na headsetu, ale pouze kurzorovým křížem směrem doleva a doprava.

Cokoli se vám bude v rádiu líbit, můžete to nahrát díky vestavěnému Recorderu, soubor se poté uloží do formátu AAC a můžete si jej zvolit i jako vyzvánění. Na nový hovor můžete dokonce upozorňovat i vaši oblíbenou písničkou MP3.

MP3 koncert

Hudební přehrávač lze spustit jak tlačítkem pod kurzorovým ovladačem, tak položkou v menu. První možnost ale vyžaduje pouze jedno stisknutí tlačítka s notičkou, tudíž je to varianta nejrychlejší. Výhodou je to, že není potřeba připojit osobní hands-free, hudební přehrávač rozezpíváte v místnosti i tak – stačí zapnout hlasitý reproduktor.

Ještě předtím je dobré nainstalovat z přiloženého cédečka program Nokia Audio Manager, který nabízí naprosto geniální správu hudebních souborů. S tímto programem můžete jednoduše kopírovat soubory do telefonu, potom je mazat bez nutnosti sáhnout na mobil, vytvářet alba atd. Pokud převádíte hudební CD, použijte formát AAC, v běžných případech nejlépe standardní MP3. V programu lze nastavit i kompresi, a to od hodnoty 64 kb/s do 320 kb/s.

Jakékoli soubory však můžete kopírovat do telefonu bez použití tohoto softwaru. Nokia N-Gage se při napojení na USB kabel objeví jako další disk ve správci souborů. Potom už si stačí pohrát s jednotlivými složkami.

  

V kontextovém menu telefonu není problém vyvolat seznam stop a vybrat opakování skladeb nebo přehrávání v náhodném pořadí. Můžete také nastavit různý hudební styl (Pop, Rock, Jazz, Metal apod.) nebo zvýraznit basy.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Největší negativum, Velký, Původní rychlost, Osobní hands-free, Unikátní hra, Tomb Raider, Plná energie, Unikátní věc