Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Placatý kámen

Nokia N-Gage se drží za pomocí obou rukou naležato. Celé provedení a držení hodnotím docela ergonomicky, strany jsou protaženy nahoru, při pohledu zepředu se N-Gage jakoby usmívá. Všechna ovládací tlačítka jsou na přední ploše – kromě klávesy zapnout/vypnout, jež se nachází na horní hraně. Pokud přístroj držíte v ruce, automaticky vám spočine levý palec na kurzorovém tlačítku a pravý na číselné klávesnici. Jejich prostřednictvím se N-Gage ovládá, je to docela přirozené, jen musíte použít obě ruce. Velikost je akorát, při jeho uchopení toužíte okamžitě začít hrát!

 

Jak se volá?

Vše vypadá v pořádku, dokud si nebudete chtít zavolat. Najednou začnete pátrat, jak vlastně „telefon“ přiložit k uchu, když se na čelní straně nenachází obvykle umístěný reproduktor?! Tělo Nokie je navíc docela široké, klasické volání by tak moc příjemné nebylo. Co naplat, musíte se porozhlídnout dokola. Hledaný reproduktor se totiž nachází na horní rovné hraně, N-Gage tedy uchopíte za přední část a hranou přiložíte k uchu. Pocit, který se vás zhostí po přiložení k uchu, je nepopsatelný. Takové držení „na hraně“ vám nebude vůbec připadat stabilní a přirozené, mobil se chce mermomocí vysmeknout, palcem navíc pořád směřujete k displeji, čímž si umažete displej. Jak to vypadá v praxi, můžete zhlédnout na demonstrační fotografii níže.

   

Těžký život akumulátoru

Nyní se podíváme do útrob přístroje. Jakmile sundáme zadní kryt, naskytne se nám pohled na hromádku tří pravidelně naskládaných prvků – SIM karty, baterie a paměťové karty. Uložení není úplně nejšťastnější, pokud budete chtít vyjmout SIM kartu či paměťovou kartu, je potřeba nejdříve odejmout akumulátor, teprve potom se vám uvolní prostor pro vysunutí karet. Mělo by to být spíše naopak, výměnu paměťových karet (resp. her) provádíme téměř denně, baterie může zůstat uvnitř pořád.

Co se týče výdrže baterie, její délka se liší v závislosti na druhu používání. Jinak vydrží při volání, jinak při hraní her a jinou hodnotu nabídne při poslechu hudby. Dle výrobce vydrží v pohotovosti 150 – 200 hodin a při hovoru 2 – 4 hodiny. Hudební přehrávač by měl fungovat zhruba 8 hodin na jedno nabití, rádio okolo dvaceti hodin a při hraní her mezi třemi až šesti hodinami. Akumulátor už nemá typickou bílou barvu, šedo-stříbrné provedení s grafickými prvky vypadá daleko moderněji. Jedná se o typ Li-Ion s kapacitou 850 mAh. Jeho nabití je docela rychlé, odhadem počítejte okolo dvou hodin.

   

Nafoukni mě!

Velmi důležitým prvkem jsou paměťové karty typu MMC. My jsme měli k dispozici 64 MB variantu. Každá hra určená pro N-Gage je na zvláštní kartě, tu jednoduše zasunete místo běžné paměťové karty, zapnete přístroj a v menu okamžitě přibude ikonka pro spuštění hry. Jakmile kartu odejmete, hra z nabídky mobilu zase zmizí. Jak jsem psal už výše, vadí mi nevhodné umístění baterie, při každé výměně karty ji musíte odejmout a potom zase nasadit, což docela zdržuje. Slot na karty má být venku, pakliže se máme radovat ze snadné obsluhy.

   

Stejně jako vnitřní paměť, která měla u našeho testovacího kousku kapacitu 4 MB, ačkoli Nokia oficiálně uvádí hodnotu 3,4 MB, i tu vnější můžete použít na různé aplikace, hudební soubory, tapety, kontakty, položky kalendáře apod. Interní paměť telefonu lze navíc zálohovat, výsledný soubor se pak uloží na paměťovou kartu, data lze potom jednoduše obnovit. Velmi užitečná funkce, zvlášť když si soubor můžete z karty schovat i ve vašem počítači a potom zpětně přehrát.

   

   

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Tomb Raider, Unikátní věc, Str, MLB, Test, MotoGP, Velký, Barevné vyvážení