Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Přes tři generace

Nokia N-Gage je netradičně řešený „mobil“, jehož konstrukce je určena doslova pro obě ruce. Jedná se již o třetí mobil podobného ražení, tím prvním byl model 5510, který nabízel plnohodnotnou alfanumerickou klávesnici s displejem umístěným uprostřed. V jeho výbavě nechybělo taky rádio a MP3 přehrávač, mezi uživateli však nebyl moc oblíben, důvodem byla zpočátku vysoká cena.

 
Nokia 5510: otec 3300 je jasný

Druhým pokusem o hudební kousek je nedávno představený „muzikant“ 3300. Ten přichází s novým stylem ovládání, dominantním prvkem je nově centrální kurzor na levé straně a klasická klávesnice na straně pravé. Uprostřed se velmi sebevědomě vyjímá rozměrný displej. Přístroj sice svým určením nebude zapadat do představ SMS maniaků, nicméně mu nechybí ani jeden z moderních atributů jako barevný displej či podpora MMS. Samotný mobil spadá do Series 40, tedy po bok stěžejních modelů z finského portfolia. Jejich seznam s odkazem na starší recenze naleznete právě zde:

 
Nokia 3300 vlevo, Nokia N-Gage vpravo

Nokia N-Gage je vzhledově velice podobná právě typu 3300, má však o něco větší rozměry a taky operační systém Symbian. Jak už bylo řečeno, funkčně se shoduje s řadou Series 60, kde patří Nokia 7650, 3650 a 6600. Články o těchto přístrojích si můžete přečíst níže, zejména rozsáhlé recenze prvních dvou modelů vám poskytne dostatečný přehled o funkčnosti těchto smartphonů.

Abychom stvořili N-Gage, operační systém nestačí, musíme si ještě vypůjčit hudební zaměření z 3300, tedy FM rádio a MP3 přehrávač, a vzít navíc herní platformu, díky které můžeme tuto Nokii směle postavit vedle plnohodnotných herních konzolí typu Gameboy Advance. Právě ten je z tohoto hlediska s N-Gagem nejvíce konfrontován. Právě proto tato unikátní „hračka“ vznikla!

Gameboy má za sebou sice daleko větší podporu her a bohatší herní rodokmen, nicméně s N-Gagem můžete dělat vše, co s ostatními telefony a ještě daleko víc. Nokia má ještě jeden trumf – silnou uživatelskou základnu a větší marketingový potenciál, umí zkrátka prodávat. Nokia N-Gage je skutečně velká věc a bude zajímavé sledovat její životní cyklus.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Tomb Raider, Podobný displej, Unikátní hra, Str, Barevné vyvážení, Velký test, MLB, Velký