Nokia N-Gage z pohledu "nehráče"

Můžeme Nokii N-Gage použít k něčemu užitečnému, nebo je pouze na hraní? Přečtěte si zkušenosti člověka, který používá N-Gage pouze jako mobil, aniž by na něm hrál jakoukoli hru. Podívejme se na schopnosti N-Gage jakožto chytrého telefonu.

Pár postřehů na závěr

Výdrž baterie

Při občasném poslechu rádia a MP3 mi baterie u N-Gage vydrží přibližně jeden a půl dne. Pokud N-Gage využívám jako GPRS modem pro počítač se zapnutým Bluetooth, nechávám trvale připojenou nabíječku. Telefon si sám zapíná a vypíná dobíjení podle potřeby. Chcete-li N-Gage používat primárně jako MP3 přehrávač, zapomeňte na to a pořiďte si raději nějaký kapesní. Vynikající a levná je například DIVA, kterou sám používám. Její výdrž na jednu tužkovou baterii je až deset hodin. S N-Gage jinak fungují všechny standardní nabíječky Nokia, počínaje tou od Nokie 5110.

Off-line mód

N-Gage umožňuje práci v tzv. off-line módu. Jinak řečeno přístroj zapomene, že umí telefonovat, a stane se z něj „jen“ kapesní počítač, rádio, přehrávač nebo chcete-li herní konzole. Tato funkce se mi velmi líbí, je jako dělaná pro nerušený poslech hudby.

Chybějící infraport

Při výměně 7650 za N-Gage jsem zvažoval také to, jak moc mi bude chybět tohle stárnoucí a velmi rozšířené rozhraní. Pro spojení se starším kapesním počítačem bez možnosti Bluetooth (napadá mě Psion 5mx) je infraport nepostradatelný.

Model 7650 se také osvědčil jako univerzální dálkové ovládání televize i ostatní spotřební elektroniky. Nicméně paměťová karta dostala přednost a život bez infraportu mi nepřipadá o nic komplikovanější.

Hudba jako kulisa

Chcete-li poslouchat hudbu na pozadí, třeba při hraní hry nebo čtení elektronických knih, vřele doporučuji nejprve spustit danou aplikaci a teprve potom rádio či přehrávač. Jinak se často setkáte s chybovou hláškou a s nepříjemným červeným vykřičníkem. N-Gage umí stejně jako mnohé další mobily přehrát MIDI soubory.

Hlasový záznamník

Hlasový záznamník má omezenou délku nahrávky jednu minutu, jako diktafon se tedy nehodí. Pohybujeme se ale v Symbianu a šikovní programátoři již napsali minimálně jednu aplikaci, která tento nedostatek eliminuje. Při nahrávání programu z rádia nejste kupodivu nijak omezeni, délka nahrávky je dána pouze velikostí dostupné paměti.

Modem

N-Gage je výborná i jako GPRS modem. Funguje spolehlivě, bez výpadků či restartů. Používám spojení přes Bluetooth, jiná možnost není. Stejně dobře fungovala i 7650, problémy byly pouze se starým firmwarem. Předtím jsem na GPRS data používal Siemensy MT50 a ME45, které měly potíže se samovolným vypínáním při stahování většího objemu dat. S Nokiemi Series 60 pracuje vše, jak má, nicméně Siemensy byly rychlejší.

USB kabel

USB kabel propojuje paměťovou kartu s počítačem. Telefon tak může sloužit i jako přenosný disk. Rychlost zápisu přes kabel (USB 1.1) je přibližně 100 kB za sekundu.

Vyzařování

N-Gage má stejně jako Nokia 7650 velmi nízkou úroveň vyzařování (SAR): 0,37 W/kg.

Tvrdý reset Nokií

Na 7650 jsem reset prováděl mnohokrát, nejčastěji pro uvolnění velmi zanedbané paměti. Nikdy jsem se nesetkal s problémy, pro jistotu jsem ale měl vždy dostatečně nabitou baterii. Kód pro tvrdý reset je *#7370#. Jedná se o neoficiální kód, proto případné pokusy provádíte na vlastní nebezpečí.

Ta a žádná jiná

Musíte-li reprezentovat, nebo vás samotné vzhled N-Gage pohoršuje, ušetřete si třeba na Nokii 6600, která však kromě infraportu, foťáku a aktivního displeje nic převratného nenabízí. Další alternativou v podobné cenové hladině je funkčně velmi dobře vybavený Siemens SX1, u kterého vás zase může odradit zvláštní klávesnice.

Pokud si myslíte že potřebujete kvalitní, dobře vybavený a cenově dostupný telefon, který se blíží funkcemi komunikátoru, a pokud překousnete netypický vzhled i obsluhu obouruč, pořiďte si N-Gage a neprohloupíte.

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Chytrost, Hlas volajícího, Extra bass, Okamžik doručení, Pohled, Telefon přepnutý, Exodus, Jediný argument