Nokia N70 na vlastní oči: smartphone nemusí být obluda

Včera jsme si mohli vyzkoušet poslední z představených chytrých telefonů Nokia, který jsme doposud neměli v ruce: model N70. Konečně nabídne všechny funkce a nejvyšší třída je znát také na pohled a dotek. V článku nejdete i dvoumegapixelové fotky pořízené Nokií N70.
Nokia v dubnu představila tři chytré telefony z nové nejvyšší řady N. O dvou jsme už na MobilManii podrobně psali: o dvoumegapixelové Nokii N90 s objektivem Carl Zeiss v tomto článku, o modelu N91 s vestavěným 4GB pevným diskem tady.

Chyběla nám už jen Nokia N70 – na první pohled nenápadný mobilní telefon, který ale bude mít největší prodejní potenciál. Proč? Právě protože to je normální telefon a nikoli mamut jako modely N90 a N91. V obou těchto případech jde o naprosto špičkové smartphony, jejich rozměry a zvláštní konstrukce ale dávají tušit, že budou určeny jen menší skupině lidí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70: oficiální fotky

Nokia N70 je jiná. Vychází ze současných chytrých telefonů řady Series 60, je poměrně nenápadná – ale umí všechno, co nás u této platformy může napadnout. Nokia tentokrát nedělala kompromisy a v N70 najdeme EDGE, rádio, paměťovou kartu i další funkce, které výrobce jinak s oblibou střídá. Tedy až na infraport, který podle Nokie v telefonech nejvyšší řady asi už nemá místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70 a porovnání s modelem 6681

České zastoupení Nokie včera na tiskové konferenci prezentovalo mobilní telefony, které byly uvedeny minulý týden. Jenže až na vysouvací model 6111 jsme si mohli prohlédnout pouze makety. Usoudil jsem, že zajímavější pro vás bude právě smartphone N70, který byl také „vystaven“. Nokii 6111 vydáme až někdy jindy.

V tomto článku nenajdete mnoho technických parametrů. O nich jste si už mohli přečíst v tomto článku, tady půjde o první dojmy, o pocity z reálného telefonu.

Bude drahý a bude na to vypadat

Nokia N70 by se na českém trhu měla objevit v říjnu, přičemž původně se mluvilo o létě. Přesnou cenu neznám, ale myslím, že můžeme celkem přesně odhadovat: šestnáct tisíc korun.

N70 je v podstatě velmi podobný telefon jako současná Nokia 6680. Postupně ji také nahradí, ale nebude to okamžitě – nějakou dobu budou oba telefon na trhu současně. Hodí se i přirovnání k Nokii 6681, která se prodává u nás a která nemá podporu sítí 3G a druhou kameru na čelní ploše.

Přestože design Nokie N70 je podobný předchůdcům, velký rozdíl objevíte hned, když telefon uvidíte naživo a vezmete ho do ruky. Zatímco modely 6680/6681 jsou hodně plastové, a to jak materiály, tak vzhledem, Nokia N70 vypadá jako drahý telefon. Přestože je také vyrobena z plastu, máte pocit, jako kdyby byla kovová. Na dotek působí jinak, je serióznější, luxusní.

Design není úplně nový, ale přesto na něm najdeme zajímavé prvky. Nokia N70 vypadá jako píst vecpaný do zploštělé trubky. Tmavě hnědý základ ve stříbrných krytech tak opravdu působí. Zadní stříbrná část, která kryje objektiv se dá přibližně o čtyři centimetry odsunout a dojem pístu je tak ještě zmocněný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píst v trubce

Nové uživatelské tlačítko

Hnědé tělo vystupuje nad telefon i při pohledu z čelní strany, asi o dva milimetry. V levém horním rohu Nokie N70 je světelné čidlo pro automatickou regulaci podsvětlení displeje a klávesnice. Na stejné úrovni uprostřed je sluchátko a vpravo malá VGA kamera pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvky nad displejem

Zatímco stříbrný obal telefonu je matný a trochu tmavší, kolem displeje a klávesnice je lesklý kovový rámeček. Určitě není plechový, iluze je ale dokonalá.

Displej je standardní jako u současných smartphonů: má stejné rozlišení a z modelu 6681 už víme, že podpora 262 tisíc barev nepřináší žádnou viditelnou výhodu oproti starším 65 tisícům barev. Displej je hodně kvalitní, je ale každopádně škoda, že Nokia v N70 nepoužila stejné rozlišení jako ve fotomobilu N90. Požadavky se zvyšují a displej už začíná být trochu hrubý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej a nabídka

Klávesnici jsem už málem odbyl tím, že rozložení je stejné jako na Nokii 6681. Není to ale pravda. Trochu se už liší funkční tlačítka, jejichž dvojice jsou nyní pod sebou. Uprostřed je jako vždy čtyřsměrné tlačítko s potvrzovací klávesou uprostřed. Ani na číslicové části se nic nezměnilo, jiné je ale rozložení tlačítek na okrajích.

Na levou část pod klávesu pro vstup do hlavní nabídky se přesunulo tlačítko „tužtička“. Jeho původní místo na pravém okraji zaujala nová klávesa. Zkouším, co udělá – spustí galerii. Jak jsem ale zjistil po chvíli, klávesa je uživatelsky nastavitelná a můžete jí přiřadit jakoukoli jinou aplikaci. To se hodí, zvlášť když s použitím Aktivního pohotovostního režimu (obrazovka Today) přijdete o možnost nastavit zkratky jednotlivým směrům hlavní klávesy. Klávesnice je modře podsvícená.

Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice s novým tlačítkem

Trochu lepší pocit mám z tlačítek na Nokii 6681, ale berme samozřejmě v úvahu, že N70 je zatím stále v podobě prototypu.

Máme dvoumegapixelové fotky

Na levé straně telefonu nejsou žádné ovládací prvky, jen vpravo dole je zvláštní tlačítko. Tisknu ho – a vůbec nic se neděje. Aha, je to spoušť fotoaparátu, kterou využijete při focení naležato. Nad ním je slot pro paměťovou kartu RS-MMC. Na spodní straně je konektor Pop-port a nový úzký konektor pro nabíječku. Horní stranu narušuje jen otvor hlasitého reproduktoru a kulaté ploché tlačítko vypínače (jako vždy je kombinované s ovládáním vyzváněcích profilů).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vpravo vidíte tlačítko spouště fotoaparátu • horní strana s vypínačem

K baterii se dá dostat stejně jako u Nokie 6681: téměř celý zadní kryt se sloupne směrem dolů. Když ale odsunete pouze krytku, objeví se objektiv vestavěného fotoaparátu a vedle něj přisvětlovací dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv je dobře chráněný krytkou

Fotoaparát má rozlišení dva megapixely a i když je mi jasné, že mám v ruce prototyp, dvě zkušební fotky, které jsem udělal, nejsou špatné. Také barevné podání je příjemné, na rozdíl od modrého nádechu Nokie 6681.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené Nokií N70 (v plném rozlišení a bez úprav)

Klepněte pro větší obrázek
Pro porovnání: stejná scéna focená Nokií 6681

Fotoaparát má navíc lepší možnosti nastavení. Je zde nově několik režimů: vedle automatiky a uživatelského profilu i přednastavení pro portréty a krajinky. Vyvážení bílé má už i Nokia 6681, u N70 je ale lépe vyřešené uživatelské rozhraní. Je zde nastavení efektů, blesku, jasu a kontrastu. Velikost snímku se neudává v přesných hodnotách, ale popisných: Print, e-mail a MMS. Nejvyšší rozlišení je 1 600 × 1 200 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení fotoaparátu

Funkce telefonu jsou jinak až na detaily úplně stejné jako u Nokie 6680. Navíc přibylo rádio, které stejně jako jindy funguje jen s připojenými sluchátky. Objevil jsem také novou fotogalerii. Aktuální snímek je zobrazen ve větším náhledu uprostřed, po stranách jsou pak menší náhledy ostatních fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová galerie

Žádné velké změny

Nokia N70 je moc pěkný smartphone. Opět to nebude žádná bomba, telefon pouze rozšiřuje možnosti starších modelů, nabídne ale všechny moderní technologie, které Series 60 nabízí (až na zmiňovaný infraport). Určitě také bude mít větší prodejní úspěch než experimenty N90 a N91. Teď nezbývá než věřit, že Nokia splní říjnový termín.

Na včerejší tiskové konferenci zazněla ještě informace o dostupnosti hudebního smartphonu Nokia N91. Ačkoli se telefon měl do prodeje původně dostat až v lednu, podle posledních zpráv to bude už v prosinci. U takhle složitých telefonů se ale na termíny stanovené dlouho dopředu nedá spolehnout – viz zpoždění Nokie N90.

Diskuze (64) Další článek: Telefonování v letadle: do roka ti volám z mraků

Témata článku: Nokia, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Původní místo, SMA, Smartphone, Složitý telefon, Uživatelské tlačítko