Nokia N70: ukloňte se, přichází král (velký test)

Nokia N70 je chytrý mobilní telefon. Až tak chytrý, že mu v podstatě nic nechybí. Podporuje 3G, má dvoumegapixelový foťák, třikrát víc paměti než předchůdci, rádio, MP3 přehrávač, paměťové karty… V této opravdu rozsáhlé recenzi ale budeme i kritizovat. Bonus: video

V pravém horním rohu vidíme objektiv druhého fotoaparátu. Jeho hlavním smyslem je videotelefonování, dá se ale použít i pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní kamera pro videohovory a autoportréty

Na pravém boku telefonu je malé tlačítko, které zdánlivě nemá žádnou funkci. Aktivuje se až při odsunutí zadního krytu a odhalení fotoaparátu: je to spoušť pro případy, kdy chcete fotomobil držet naležato; jako běžný digitální fotoaparát.

Nad tímto tlačítkem je krytka slotu pro paměťovou kartu RS-DV-MMC. Jeho provedení mi přijde velmi chatrné, horší než třeba na Nokii 6681. V kloubu je senzor, který po odklopení krytky ukončí všechny aplikace spuštěné z paměťové karty, abyste ji mohli bez obav vyjmout. Nokia k telefonu standardně dodává kartu s kapacitou 64 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu: vydrží?

Líbí se mi design čelní plochy telefonu. Je na ní kulaté tlačítko vypínače, které obkružuje tenká stříbrná linka. Rovněž profil telefonu je velmi nevšední. Pod velkým otvorem se skrývá reproduktor, v rohu je otvor pro provléknutí poutka. Kožené poutko rovnou dostanete v krabici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavý čelní profil

Konektor Pop-port na spodní straně nemá cenu představovat. Za zmínku ale stojí menší konektor pro nabíječku, který Nokia začala používat i u smartphonů. V balení je i redukce, abyste telefon mohli nabít starší nabíječkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-port a konektor pro malou nabíječku

Zadní kryt – část stříbrné a část tmavé části – je možné sejmout pro přístup k baterii. Jde o typ Li-Ion s trochu vyšší kapacitou než dřív: 970 mAh. Co bych vám měl říct k výdrži? Je to stejné jako u všech ostatních smartphonů. Při určitém způsobu používání je dokážete vybít za pár hodin, jindy vydrží třeba i čtyři dny. S telefony řady Series 60 nabíjím osobně po dvou až třech dnech, ale to nic neznamená. Opravdu velmi záleží na způsobu používání. Akumulátor v Nokii N70 se nabije za hodinu a půl až dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nahatá Nokia


Displej: Nokia umí lepší

Plusy: dostatečné rozměry a rozlišení • kvalitní zobrazení

Minusy: Nokia umí lepší displej • jas je trochu nižší než u předchůdců

Displej je v každém případě velmi kvalitní. Jenže rozlišení, které bylo před dvěma lety špičkové, dnes padá už jen do průměru. A když vidím, jaký displej Nokia dokáže použít u modelu N90, který byl na trh navíc uveden dřív, nemohu displej Nokie N70 chválit. Navíc je celkem jasné, že příští smartphone tohoto typu bude mít displej s výrazně vyšším rozlišením.

Bez srovnávání je ale displej velmi dobrý, to je třeba přiznat. Rozlišení 176 × 208 bodů je dostatečně jemné a rozměry displeje 35 × 41 mm jsou také slušné. Porovnání s Nokií N90 a rozlišením 352 × 416 bodů je však neúprosné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je kvalitní, ale Nokia dokáže víc

Displej testované Nokie je aktivní, typu TFT. Zobrazí 262 tisíc barev, jak jsme se ale přesvědčili u předchozích modelů, rozdíl oproti pětašedesáti tisícům barev je prostým okem nepozorovatelný. Podsvětlení displeje je rovnoměrné, jen na velmi světlých plochách jsou v horní části displeje vidět fleky s rozdílným jasem. Na displej se dá beze změny kvality zobrazení dívat až z nemožně ostrých úhlů. Při srovnání displejů Nokií N70 a 6681 bych ale vyzdvihl starší model: jeho displej je trochu jasnější.

V nastavení si můžete z pěti kroků vybrat maximální hodnotu jasu displeje. Lze také zvolit, po jaké době se podsvětlení utlumí a kdy se na displeji ukáže spořič v podobě poskakující lišty s aktuálním časem.

Klepněte pro větší obrázek Podsvětlení


Klávesnice: menší, ale slušná

Plusy: výborná klávesnice • nové uživatelské tlačítko

Minusy: menší plocha klávesnice i samotná tlačítka • ve tmě špatně rozlišitelná tlačítka pro ovládání hovoru • chybí standardní automatické zamykání klávesnice

Nokia se v modelu N70 pokusila vměstnat více tlačítek do menší plochy než u předchozích modelů. Blok s klávesami má rozměry 38 × 33 mm, zatímco u předchozí Nokie 6681 to bylo 45 × 35 mm. Tato komprimace se ale myslím podařila. I když jsou tlačítka menší, píše se mi na nich skvěle. Klávesnice má optimální zdvih, tlačítka dobrý odpor a po stisknutí se ozve to správné cvaknutí – není hlasité, ale na druhou stranu ani nezřetelné. Klávesy mají pravoúhlé tvary, Nokia nijak neexperimentovala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je menší, píše se na ní ale dobře

Funkční tlačítka pomalu dorovnávají počet kláves s čísly. Vedle dvou kontextových tlačítek pod displejem a červeného a zeleného tlačítka pro ovládání hovorů zde jsou další klávesy známé ze symbianových smartphonů:

  • pro vstup do hlavní nabídky a vyvolání správce běžících programů
  • tužtička pro výběr a práci se schránkou
  • korekční tlačítko C

Navíc ale přibylo nové tlačítko se symbolem kosočtverce. Standardně je k němu přiřazena Galerie, můžete si ale vybrat libovolnou jinou aplikaci (stačí tlačítko podržet, nehledejte v běžném nastavení telefonu).

Klepněte pro větší obrázek
Nové tlačítko je vpravo uprostřed

Hlavní kurzorovou klávesu lze pro potvrzení volby stisknout. Jejím jednotlivým směrům můžete nastavit spuštění vybraných aplikací. V takovém případě ale nesmí být zapnuta funkce Aktivní pohotovostní režim, o které napíšu kousek dál.

Klávesnice má modré podsvětlení s epicentrem pod tlačítkem nula. To září nejvíc, ale dostatek světla se dostane až nahoru. Ve tmě se ale zároveň odstraní rozdíl barev mezi červeným a zeleným tlačítkem – obě dvě svítí stejným odstínem modré. Klávesnice se dá zamknout standardní kombinací kláves, v nabídce lze také navolit automatické zamknutí. V tomto případě se ale telefon oživí pouze zadáním bezpečnostního kódu.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice: poznáte rozdíl mezi červenou a zelenou?


Celá příští kapitola je věnovaná ovládání telefonu a uživatelskému prostředí

Témata článku: Nokia, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Sony Ericsson P910i, Kurzorové tlačítko, Král, Známý had, Známá funkce, Nokia audio, Symantec, Test, Dostupná možnost, Příští smartphone, Uživatelské tlačítko