Nokia N70: ukloňte se, přichází král (velký test)

Nokia N70 je chytrý mobilní telefon. Až tak chytrý, že mu v podstatě nic nechybí. Podporuje 3G, má dvoumegapixelový foťák, třikrát víc paměti než předchůdci, rádio, MP3 přehrávač, paměťové karty… V této opravdu rozsáhlé recenzi ale budeme i kritizovat. Bonus: video

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry telefonu v katalogu fotomobilů
 •
mobile phone in English catalogue  

 
• nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • kvalitní konstrukce
  • dobrá klávesnice
  • operační systém Symbian
  • aktivní pohotovostní režim
  • dostatek paměti
  • fotoaparát s rozlišením 2 Mpx
  • podpora sítí 3G a videohovory
  • vestavěné rádio

Hlavní nedostatky

  • nižší rychlost ve srovnání s běžnými mobily
  • červené tlačítko zavírá aplikace
  • fotoaparát nezvládá makro
  • slovník T9 píše s háčky a čárkami
  • chybí infraport
  • starší neopravené chyby


Nokia N70 je druhý z telefonů nové řady N, kterou Nokia uvedla na jaře. Řadí do ní přístroje, které mají být výjimečné: model N90 dvoumegapixelovým fotoaparátem Carl Zeiss, Nokia N91 vestavěným pevným diskem (zatím se ještě neprodává). Nokia N70 v této společnosti zase tolik nezáří. Je to smartphone se Symbianem řady Series 60, který přirozeně navazuje na své předchůdce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá na patnáct

Je to ale velmi dobrý smartphone, v řadě Series 60 ten nejlepší a v současné době podle našeho hodnocení také nejlepší mobilní telefon na trhu. Nokia N70 se na začátku října začala prodávat za cenu kolem patnácti tisíc korun.


Prohlédněte si telefon ze všech stran (AVI, DivX 5.2, 2,1 MB)

Protože Nokia N70 rozvíjí své předchůdce, bylo by nejjednodušší, kdybych se na ně v recenzi odkazoval a třeba i zkopíroval některé pasáže. Rozhodli jsme se ale tuto recenzi připravit jinak: úplně od začátku, jako u zcela nového telefonu.

Kam s tebou?

Nokia N70 je mobilní telefon, který je svým zaměřením na hranici práce a zábavy. Pro vážně věci nabídne propracovaný adresář, slušné organizační funkce, spolupráci s počítačem, dostanete se s ním na web, stáhnete e-maily, prohlédnete si dokumenty ve formátech Microsoft Office nebo PDF, připojíte se k sítím 3G. Všechno je ale do jisté míry kompromis: malý displej a klávesnice mobilu nenabídne tolik pohodlí jako jiná zařízení.

Po čem sáhnout, když potřebujete mobil hlavně pro práci? Třeba po Nokii 9500 Communicatoru, Nokii 9300, Sony Ericssonu P910i, Palm Treu 950. Velmi dobře funguje také kombinace notebook + jakýkoli mobil se schopností synchronizace.

Pokud jde o zábavu, tady uživatel symbianových smartphonů nemusí klesat ke kompromisům. Nokia má velice slušný fotoaparát a vylepšené video, přehrává MP3, má vestavěné rádio. Nabídka her je také velmi rozsáhlá. Je ale škoda, že na N70 nelze standardně používat hry určené pro herní konzoli N-Gage. Zkoušel jsem dvě demoverze, které se ani nespustily, a stejné zkušenosti lze najít i v diskuzních fórech. Jak se dočtete později, právě kvůli těmto hrám jsem pak musel telefon formátovat.

Jaký mobil použít pro hry? Nejlepší je Nokia N-Gage QD.


Fotografování s Nokií N70 (AVI, DivX 5.2, 2,2 MB)


Design a konstrukce: na jedničku

Plusy: kvalitní plasty • pěkný vzhled • pevná konstrukce

Minusy: velký a těžký telefon • na povrchu jsou vidět otisky prstů • horší zpracování krytky slotu pro paměťové karty • krytka fotoaparátu není zcela pevná

Design se podle mého názoru a ohlasů v diskuzích Nokii povedl. Telefon konečně vypadá na svých patnáct tisíc korun, a i když je konstrukce plastová, není to na pohled vůbec vidět. Nokia N70 má luxusně kovový vzhled a plast vnitřního těla působí masivně, kvalitně a je příjemný na dotek. Testuji stříbrně-černou variantu, v prodeji je ještě bílo-vínová, která ale podle mého názoru nevypadá tak dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70 je moc pěkný telefon

Zajímavá je i samotná konstrukce: tmavá vnitřní část je obalena stříbrným krytem. Menší zadní kryt je posuvný a v základní pozici navazuje na zešikmenou horní část předního stříbrného krytu. Po odsunutí se ukáže digitální fotoaparát a kryt zase lícuje se spodní hranou předního krytu.

Konstrukce odsuvného zadního krytu je lepší než u modelu 6681, kde ho Nokia představila poprvé. Nevrže a při stisknutí nemá takovou vůli. Úplně se jí ale N70 také nevyhne, plastová skořepina se trochu prohýbá. Z profilu je na tomto krytu výrazný hrb, který zvětšuje tloušťku telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvůli hrbolu na zádech je N70 tlustší než jiné smartphony

Nokia N70 je velmi velký a velmi těžký mobilní telefon. Mezi smartphony to ale není žádná výjimka, až na Eurotel Smartphone II jsou všechno velké a těžké cihličky. V ruce ale N70 působí menším dojmem než třeba předchůdce 6681; zřejmě kvůli zaobleným hranám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti

V tabulce najdete srovnání velikosti a hmotnosti Nokie N70 s několika konkurenty.

Telefon rozměry hmotnost
Nokia N70 109 × 53 × 24 mm 126 g
Nokia N90 112 × 51 × 24 mm 173 g
Nokia 6681 108 × 55 × 21 mm 131 g
Sony Ericsson P910i 115 × 58 × 26 mm 155 g
Motorola MPx220 100 × 48 × 24 mm 110 g
Eurotel Smartphone II 108 × 46 × 18 mm 103 g

Nokia kolem dokola, la la la

Přední stranu telefonu oživuje štítek s kovovým vzhledem. Je vyroben z plastu, a přestože není úplně lesklý, zůstávají na něm otisky prstů. Stejně tak i na displeji. Nokia si je tohoto problému vědoma, do krabice proto rovnou přibalila hadřík.

V levém horním rohu je čidlo, které reguluje podsvětlení displeje a klávesnice. Už jsem si několikrát přál, aby Nokia do nabídky přidala možnost vypnutí jeho funkce. Nepřipadá mi praktické, když klávesnice někdy svítí a jindy ne, Nokia navíc sama v uživatelské příručce jako vedlejší efekt uvádí, že displej s klávesnicí může poblikávat. Tato funkce ale určitě přinejmenším šetří energii.


V druhé kapitole bude pokračovat popis telefonu. Nejvíc prostoru v ní ale věnujeme displeji a klávesnici

Témata článku: Nokia, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Sony Ericsson P910i, Druhé číslo, Viditelný šum, Velký test, Quick Take, Kulaté tlačítko, Dostupná možnost, Symantec, Kurzorové tlačítko, Příští smartphone, Velký