Nokia N70: ukloňte se, přichází král (velký test)

Nokia N70 je chytrý mobilní telefon. Až tak chytrý, že mu v podstatě nic nechybí. Podporuje 3G, má dvoumegapixelový foťák, třikrát víc paměti než předchůdci, rádio, MP3 přehrávač, paměťové karty… V této opravdu rozsáhlé recenzi ale budeme i kritizovat. Bonus: video

Zprávy: zatracená T9

Plusy: jednoduché nastavení MMS • kvalitní e-mailový klient • nastavení pravidelného stahování e-mailů • podpora kancelářských formátů u příloh

Minusy: T9 píše s háčky a čárkami

Nabídka funkcí pro práci se zprávami je stále stejná: textovky, multimediální zprávy, e-maily a rychlé posílání zpráv, kterému Nokia říká chat a stále je ještě známé hlavně pod označením instant messaging.

 Hlavní nabídka zpráv

Textové zprávy: až na slovník pohoda

Prostor pro příchozí zprávy SMS je opět omezen jen volnou pamětí. Editor píše na osmi řádcích a při čtení se na jeden displej často vejde celá textovka. Nokia se ale stále nezbavila slovníku T9, který bez ptaní vnucuje české háčky a čárky. Zkracuje tím textovku na sedmdesát znaků. Slovník je jinak kvalitní, při psaní spisovnou češtinou se nemusí takřka vůbec učit nové výrazy. Pokud ale T9 nepoužíváte, dá se trvale vypnout.

 
Píšeme textovku • příchozí zpráva v seznamu • čteme textovku

Tip: Pro posílání SMS bez háčků a čárek mohu doporučit český program NaSMS.

Při psaní se už od začátku odpočítávají znaky do konce každé stošedesátiznakové části zprávy. Editor zároveň ukazuje, do kolika částí se textovka rozdělí. Doručenky lze nastavit buď globálně, nebo zvlášť pro jednotlivé zprávy.

Multimediální zprávy: s automatickým nastavením

V jedné MMS dokáže Nokia N70 poslat až 300 kB dat. U takového objemu je už ale vhodné úplně nespoléhat na to, že jej operátoři zvládnou přenést. Byl to případ i MMS o velikosti asi 250 kB – z T-Mobilu na Eurotel neprošla.

Editor je celkem jednoduchý, kromě textu lze do multimediálních zpráv vkládat samozřejmě obrázky, videa a zvukové klipy; MMS lze i stránkovat.

 Běžný editor MMS

Při volbě Vytvořit prezentaci Nokia varuje, že tento typ multimediální zprávy nemusí správně přijmout všechny telefony. Když jste to ochotni risknout, nabídne několik šablon a možnost hrát si navíc s barvami a různými efekty.


Práce s šablonami

Pro nastavení multimediálních zpráv a dalších datových funkcí je v Nokii N70 aplikace SettingWizard. Bez velkých řečí zjistí, jakého operátora používáte, a automaticky nastaví všechny potřebné parametry.

 
Nabídka aplikace SettingWizard

E-mailový klient

Nokia N70 dokáže obousměrně pracovat s e-maily a přílohami. Podporuje schránky typu POP3 a IMAP4, pro posílání zpráv se používá protokol SMTP. Nastavení přístupu ke vzdálené schránce je jednoduché, probíhá stejně jako na počítači a může při něm pomoci aplikace SettingWizard. Pro některé – bohužel zahraniční – schránky v podstatě stačí zadat jméno a heslo. U českých e-mailů je třeba vyplnit i adresy serverů.


Přehled zpráv • s češtinou nemá Nokia žádné potíže

V nastavení lze vybrat, jestli se mají stahovat kompletní e-maily i s přílohami, pouze záhlaví nebo kompromis: prvních X kilobajtů každé zprávy. Telefon může nové e-maily kontrolovat pravidelně. Zvolíte, jestli pouze v domácí síti nebo i v roamingu, vyberete dny, hodiny (od–do) a interval kontroly.

E-mailový klient přečte snad vše: zprávy s českou diakritikou, zpracuje HTML e-maily, ukáže a uloží přílohy. Díky podpoře kancelářských formátů si prohlédnete třeba i přílohu s tabulkou Microsoft Excelu. Podobně lze s Nokií N70 e-maily i posílat.

O aplikaci Chat pro rychlé posílání zpráv se nebudu rozepisovat. Vyžaduje podporu operátora nebo jiného poskytovatele a v našich podmínkách není moc použitelná. Nokia by měla podporovat i Push to talk, v nabídce jsem ale neobjevil potřebnou aplikaci.


Organizace času: vylepší Nokia někdy budík?

Plusy: slušný kalendář • funkční synchronizace

Minusy: budík není opakovaný • písmo je zbytečně velké • velmi omezený diktafon

Nokia pro své smartphony stále vymýšlí nové aplikace a vylepšení, ale málokdy se vrací k těm starším. V Nokii N70 je tak stejný budík jako v prvním symbianovém telefonu, Nokii 7650. Je extrémně jednoduchý, neopakovaný. I Nokia 1100 za necelé dva tisíce má budík lepší než nejvybavenější smartphone. Je to ostuda.

 
Budík z minulého století 

Na kalendář se dá dívat v měsíčním, týdenním nebo denním pohledu. Jeden z nich můžete nastavit jako standardní. V měsíčním zobrazení jsou dny s událostmi vyznačeny malým růžkem, v týdenním jsou už vidět jako různě dlouhé proužky v časové ose. Pohled na den ukáže také název události a místo.


Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Když přidáváte novou položku, máte na výběr ze tří typů: schůzka, poznámka a výročí. Zadáte předmět, případně místo, termín a čas upozornění. Položky v kalendáři se mohou opakovat: každý den, týden, dva týdny, měsíc nebo rok.

Kalendář lze rovněž synchronizovat s Microsoft Outlookem. V pořádku přenese termín, předmět, opakování a dokonce i místo (přidá jej ale do závorky za předmět, ne do vyhrazeného políčka). Synchronizační software si však už neporadí s poznámkou, ve které často bývá hodně důležitých informací, které byste určitě rádi měli i v telefonu. V kalendáři a dalších organizačních funkcích by se také hodilo menší písmo – se standardním fontem se na displej vejde velmi málo textu.

Oprava: Poznámka u události v kalendáři se při synchronizaci přenese. Nokia N70 je první smartphone řady Series 60, který nabízí tuto funkci.

Úkolovník je velice jednoduchý. Stačí zadat předmět, termín a prioritu, po splnění se dá úkol odškrtnout. Podobně jsou na tom i poznámky, kde ještě víc než u kalendáře vadí obludně velké písmo a zbytečné grafické prvky, které jen zabírají místo.


Přehled poznámek • detail poznámky

Stejnou připomínku jako k budíku mohu vznést i k diktafonu – k aplikaci Rekordér. Nokia N70 má 30 MB vnitřní paměti, k tomu ještě paměťovou kartu a jednotlivé nahrávky přitom nemohou být delší než jedna minuta.


Diktafon na minutu: s budíkem si mohou podat ruce


V příští kapitole se dozvíte, že Nokia N70 dokáže pracovat s kancelářskými dokumenty. Bude zde dostatek prostoru pro hodnocení hudebních funkcí a nakousneme i mobilní datové přenosy

Témata článku: Nokia, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Sony Ericsson P910i, Symantec, Známá funkce, Král, Velký, Uživatelské tlačítko, Druhé číslo, Kurzorové tlačítko, Dostupná možnost, Test, Viditelný šum