Nokia N70: zkušenosti nováčka Symbianu

Nokia N70 je jedním z nejlepších mobilních telefonů na trhu. Využili byste její potenciál a otevřený operační systém Symbian? Napoví vám zkušenosti uživatele, který k Nokii N70 před nedávnem přešel od běžného véčkového mobilu střední třídy.
Kapitoly článku

Zprávy, organizace času, kancelářské aplikace

Psaní zpráv na N70 je opravdu požitek. Zde na mě čekalo překvapení číslo dvě. Do pole komu mohu místo čísla napsat přímo jméno příjemce. V tuto chvíli jsem autorům Symbianu tleskal. Velmi to urychluje odesílání zpráv. Líbí se mi i princip doručenek, které se ukládají do samostatné složky a nepletou se s příchozími zprávami.

 
Píšeme textovku • příchozí zpráva v seznamu • čteme textovku

Vůbec se mi ale nezamlouvá e-mailový klient, který je integrovaný do SMS zpráv. S vytvořením nového účtu se sice založí nová složka pro příchozí zprávy, ale odchozí zprávy se ukládají do složky Odeslané zároveň s textovkami. Je to velmi nepřehledné. Uvítal bych vytváření nových složek pro každý e-mailový účet zvlášť. V chytřejším telefonu jsem čekal vyspělejší klient.


Přehled e-mailových zpráv • s češtinou nemá Nokia žádné potíže

Ihned po zakoupení jsem si proto nainstaloval Profimail. Tento e-mailový klient je opravdu vynikající. Když ho ale necháte běžet celý den na pozadí s nastavením automatického stahování pošty, připravte se na každodenní dobíjení baterie.

Vestavěný kalendář je také velmi jednoduchý a moc se neliší od kalendáře v klasických telefonech. Oceňuji však zobrazování událostí na úvodní obrazovce. Zmeškat schůzku se vám už jen tak lehce nepovede. Jako vynikající náhradu vestavěné aplikace jsem objevil Papyrus. Je to skvělý kalendář a úkolovník v jednom.


Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

V telefonu jsou nainstalovány prohlížeče Wordu, Excelu, PowerPointu a dokumentů PDF. Kvůli malému rozlišení displeje není používání těchto aplikací moc praktické. U tabulky Excelu se mi korektně zobrazil jen součet. Bohužel pokrokovější matematické funkce nezvládá. Diakritika se zobrazuje správně ve všech výše zmiňovaných aplikacích. V prohlížeči dokumentů PDF si mohu displej otočit na šířku a použít režim celé obrazovky. Prohlížení je však velmi pomalé. V krajních situacích svou úlohu splní.

 
Quicikword • Quicksheet • prohlížeč PDF

Multimediální funkce

Fotografování jsem zatím pořádně neotestoval. Když se dostanu ven z práce, tak už je tma. Překvapilo mě ale natáčení videa, které mě baví daleko víc než fotografování. S rozlišením 352 × 288 bodů (25 snímků za sekundu) se na výsledky dá kupodivu i koukat. Už se nemohu dočkat, až budou mobilní telefony natáčet alespoň v rozlišení VGA.

 
Hledáček v režimu fotoaparátu • možnosti nastavení • hledáček v režimu videa

Součástí telefonu je i jednoduchý střihový program režisér. Rychlost není nijak závratná. Pro střih minutového videa potřebujete přinejmenším půl hodinky času. Ale je úžasné, že v telefonu jsou funkce typu titulků, přechodů, vložení zvukových stopy, časování, atd.

Tip: Podívejte se na video sestříhané přímo v telefonu


Režisér rychle vytvoří efektní videoklip

U galerie obrázků se mi líbí propracovaná slideshow, která může být doplněna i o podkresovou hudbu. Pohodlně lze nastavit rychlost i v průběhu prezentace.

 
Hlavní nabídka galerie • přehled obrázku • detail fotografie • prezentace naležato

Více se o možnostech fotoaparátu Nokie N70 dočtete zde.

Vestavěné rádio má velmi dobrý příjem. V Liberci nemám s Evropou 2 sebemenší problém. Žádné lupání ani chrochtání se ze sluchátek neozývá. Při příchozím hovoru se rádio přeruší, po ukončení znovu spustí.


Rádio

Přehrávání MP3 jsem otestoval krátce pouze na dvou písničkách, čekám na 1GB kartu. Pro dobrou kvalitu zvuku si musím pořídit jiná sluchátka. Přiložené stereo handsfree od Nokie postrádá basy, telefon by si určitě zasloužil kvalitnější sluchátka.

   
Aplikace pro přehrávání hudebních souborů

Připojení k PC, synchronizace

Po otevření krabice a zprovoznění telefonu jsem ihned provedl synchronizaci dat s Outlookem. Vše proběhlo hladce a za několik minut po rozbalení a nainstalování PC Suite jsem měl kontakty, schůzky a úkoly v telefonu. Zatím jsem s přiloženým programem od Nokie neměl žádný problém.

V recenzi Marek Lutonský napsal, že se LifeBlog, který je na CD, tváří jako plná verze. Bohužel to tak není. Přiložená verze je omezena pěti sty položkami. Škoda. Je to vynikající program, ale nejsem si jistý, jestli budu investovat dalších tisíc korun.

ML doplňuje: Investice není třeba. Nokia na svém webu nabízí ke stáhnutí plnou verzi LifeBlogu zdarma (hledejte „Nseries owners can get...“). Je to jen trochu složitější – přestože výrobce tvrdí, že jde o nabídku pro všechny smartphony řady N, stránky jsou připraveny pro model N90 a navíc neznají Českou republiku. Stačí ale chvíli zkoušet a k LifeBlogu se dostanete i s IMEI pro Nokii N70.

U Symbianu mě překvapila absence USB Mass storage. Že by to Nokia nedokázala za čtyři roky vymyslet? Především s gigabajtovou kartou bych této funkce určitě rád využíval.

Závěrečné hodnocení

Nokia N70 splnila mé očekávání a ani po čtrnácti dnech mě neopustilo nadšení z tohoto výborného smartphonu. Kvalitní funkce telefonu, výborná synchronizace s PC, skvělé multimediální funkce, možnost doinstalování dalších aplikací – to vše řadí tento telefon mezi nejlepší telefony na trhu. Osobně mohu všem Nokii N70 s klidným svědomím doporučit.

+ design
+ Symbian
+ multimediální funkce
+ podpora 3G

– kvalita vestavěného e-mailového klienta
– konstrukce zadního krytu
– nepodporuje USB Mass storage
– záznamník omezený pouze na 1 minutu


Napíšete také o svém mobilu?

Pořídili jste si nový mobilní telefon a rádi byste o něm napsali podobný článek? Rádi ho vydáme. V takovém případě ještě před tím, než začnete psát, pošlete e-mail s nabídkou na adresu david.polesny@cpress.cz. Předejdeme tak problémům, kdyby se nám článek nehodil do plánu, kdy byste chtěli psát třeba o příliš starém telefonu apod.

Stále je zde také možnost přidat recenzi přímo do katalogu mobilů. V současné době je zde už 431 uživatelských zkušeností s mobilními telefony.

Témata článku: Nokia, , , , Motorola V547, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, T-Mobile MDA Compact, Zkušenost, Nov, Každodenní dobíjení, Papyrus