Nokia N73: nejlepší mezi dvěma stovkami mobilů (velký test)

Nokii N73 se podařilo porazit doposud kralující výsuvnou N80. Je to celkově nejlépe vybavený telefon na českém trhu. Nový Symbian, tři megapixely se jmenovkou Carl Zeiss, USB Mass Storage, práce s dokumenty, výborný adresář a dobrá organizace času, famózní internetový prohlížeč. Kdekdo má na ni spadeno. 7× video!

Kupte si vlastní

Už jsem vzpomněl, že Nokia k N73 paměťovou kartu nepřibaluje. Chovají se tak v poslední době i jiní významní výrobci. Tento trend vychází z poznatku, že uživatelé pořizující si takováto zařízení, řekněme ony přetřásané malé „multimediální počítače“, by si stejně nevystačili s dodávanými kartami o velikosti 64 či 128 MB a koupí si záhy vlastní, větší. To je na jednu stranu fakt, ale proč se tedy výrobci nechovají po vzoru Walkman série Sony Ericssonu, který se nestydí přibalit k telefonu „půlgigovou“ paměťovku?

Nokia pomalu opouští její dlouhý čas oblíbený formát RS-MMC a přehází k rozměrově jiným miniSD. Jen dodám, že vzájemně jde o nekompatibilní řešení. Už v případě Nokie N80 jsme si stěžovali, že dvířka slotu paměťové karty jsou chatrná. Nejinak je tomu u N73, podlouhlá krytka visí na opravdu tenoučkém kousku plastu a jen čekám, kdy o ni přijdu. Možná i na tuto variantu Nokia myslí a už nerozpoznává otevření dvířek slotu automaticky. Do nabídky přidala (stejně jako u N80) možnost „Vyjmout paměťovou kartu“, tu musí uživatel vybrat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu • dvířka jsou chatrná • karta miniSD • slot je i podsvícen

Paměťovku je možné vyjímat i za chodu přístroje, před tím se ukončí všechny aplikace. Dvířka nejdou odjistit snadno, pokud si necháváte delší nehty, máte výhodu. Na videu v předchozí kapitole jste se sami mohli přesvědčit, že s výběrem karty z těla a otevřením slotu docela zápasím. Líbí se mi vedlejší efekt podsvětlení klávesnice; díky němu je totiž příjemně prosvícen i slot pro paměťové karty. Vypadá to efektně a ve tmě se štěrbina dobře hledá. Vlastní vnitřní paměť Nokie N73 je rozporuplná. Výrobce někde uvádí 42 MB a jiné weby odlišné údaje. Podle ukazatele stavu vnitřního místa v telefonu jsem napočítal 47 MB.

Není třeba čekat na VGA

Nokia se u svých smartphonů dlouho držela rozlišení 176 × 208 bodů. Tak dlouho, že už to přestalo být ku dobru věci a ostatní výrobce se činili podstatně více. Loni přišla N90 a s ní skok na 352 × 416 pixelů. To je čtyřikrát více. Většina dnešních chytrých modelů však používá QVGA rozlišení (240 × 320), Nokia N73 spadá právě sem. Plocha samotného displeje je ucházející, 37 × 49 milimetrů vytvoří rozlehlé „plátno“. Navíc máte z telefonu při jeho sledování dobrý pocit, designově vypadá, že už zobrazovací plocha ani větší být nemohla.

Rozlišení je velmi jemné, rastr rozezná až makro klasického fotoaparátu, lidské oko nikoli. A když se tak na displej N73 dívám, přestávám čekat na VGA rozlišení. Nebude třeba, jedině na mnohem větších displejích než je tento. Anebo pokud byste potřebovali vměstnat na displej neuvěřitelné množství informací, jako třeba nadšenci na výstavě CeBIT 2005. Přiznávám, že v ten moment jsme byli uchváceni a nasazovali brýle.

Od časů modelu 6681 šla Nokia se svítivostí displejů smartphonů z kopce. Nokie N70 ani N80 se s ní nemohli rovnat. Až teď s N73 se mi při přímém porovnání vedle sebe a na maximální možné nastavení zdá, že se k výtečné svítivosti prvního zmiňovaného mobilu výrobce znovu vrací. Na slunci ovšem počítejte s tím, že se budete muset pořádně soustředit, abyste přečetli, co vám kdo píše nebo co se děje ve světě nového. Rozhodně je to však lepší než třeba u Sony Ericssonů P990i nebo M600i, na kterých není za ostrého slunce na displeji vidět ani ťuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je opravdu velký • zobrazení ve tmě

Nad displejem je název výrobce i telefonu, Nokia to tak u posledních svých telefonů dělá. Vedle sluchátko s malým stříbrným překrytím a čidlo pro snímání úrovně okolního osvětlení; v závislosti na něm pak zapíná nebo nechává v nečinnosti podsvícení klávesnice. Svoje malé místečko sdílí s novou stavovou diodou, kterou jsme poprvé viděli u N80.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko, indikátor okolního světla, dioda a VGA kamerka

Uživatelsky lze měnit dobu, po kterou displej plně svítí od pěti sekund do jedné minuty. Pak pohasne a další nastavení patří prodlevě spořiče displeje, po které se na displeji ukáže lišta s hodinami a datem. Zrovna tak je na ní vidět zmeškaný hovor nebo nová zpráva, včetně počtu těchto událostí. Spořič se může objevit po jedné až třiceti minutách. K tomu lze aktivovat úsporný režim, kdy se displej kompletně vypne a aktivnost telefonu indikuje už jen ta malá světelná dioda. Bliká pěkným modrým světlem, jenže žádnou novou událost nenahlásí. Interval blikání se prostě nemění. Tak zůstává pouze pěkným dekoračním prvkem.


Pokračování v další kapitole: klávesnice, systém, prostředí

Témata článku: Nokia, , Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Celá škála, Mobil, Oblíbený smartphone, Šikovná funkce, Stovka, Velký test, Slabý telefon, Poslední typ, Pravý okraj, Test, Sto, Zobrazená stránka, Mez, TrueTone, Plynulý zoom