Nokia N75: sexy sekretářka (první dojmy)

Je krásná, elegantní a má šmrnc. Uhrane vás svým špičkovým displejem a přiláká výbornou klávesnicí. Nebavíme se ale o žádné stylovce, Nokia N75 je ryzí smartphone se Symbianem a velmi bohatou výbavou. Živé fotky!

Ještě jednou se ohlédneme za akcí Nokia Open Studio, na které byl představen elitní telefon pro rok 2007 – Nokia N95. Trochu ve stínu si zde odbyl premiéru i model N75 – velmi atraktivní véčko se Symbianem, na kterém výrobce ukazuje, že mobil pro práci nemusí být jen šedý hranatý kvádřík.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N75 oficiálně

Nokia N75 šla trochu strnou naší hlavní pozornosti hlavně z důvodu, že je určena pouze pro americký trh. Tam jsou véčka v módě a véčkový smartphone se Symbianem má šanci na prodejní úspěch. V Evropě se chytrým véčkům nikdy moc nedařilo a ani jsme jich tu příliš nepotkali. Legendami se staly snad jen Motoroly MPx200 a MPx220, které se staly oblíbenými především díky lákavým cenám při dlouhém výprodeji. Motoroly běží na operačním systému Windows Mobile a konkurenci se Symbianem jim dělal akorát Panasonic X700 nebo Nokia 6260.

Nástup Nokie N75 na evropský trh však Nokia nevyloučila, zřejmě se uvidí podle ohlasů. Netroufám si odhadovat, zda by se u nás symbianové véčko dobře prodávalo, ale bezesporu by bylo atraktivním zpestřením nabídky. Pokud se do Nokie N75 bezhlavě zamilujete, můžete si jí z Ameriky klidně objednat. Pro vstup na evropský kontinent je totiž připravena, protože podporuje všechna čtyři standardní pásma GSM. Ovšem nevyužijete její potenciál v sítích třetí generace – ty jsou u Nokie N75 podporovány na frekvencích 850 MHz a 1900 MHz, zatímco evropské WCDMA (UMTS) sítě běží na frekvenci 2100 MHz.

Na displejích se nešetřilo

Nokia N75 není nijak výstřední véčko, ale mezi symbianovými smartphony je to krasavice. Tvarem sice běžný kvádr, ale na chytrý mobil docela placatý. Váha 124 g odpovídá běžnému průměru mezi chytrými telefony. Oproti běžným véčkům je Nokia N75 trochu větší mobil, který v kapse ucítíte, zato se ovšem pohodlně drží a nabízí velkou plochu pro displej a klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N75 naživo

Kryty jsou matné, pouze na lesklém rámečku kolem vnějšího displeje se drží otisky prstů. Zvnějšku převládá černá, která je doplněna o stříbrné lemy. Uvnitř je stříbrné všechno. Z předního krytu plasticky vystupuje vnější displej (to bude škrábanců) a tlačítka pro ovládání MP3 přehrávače. Na zadní straně vystupuje masivní stříbrný rámeček čočky fotoaparátu. Spolu s výborným konstrukčním zpracováním působí celek velmi dobrým dojmem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Matné kryty jsou elegantní • ale na rámečku kolem displeje se otisky prstů drží

Displej je vynikající, za vše mluví už jen parametry – QVGA rozlišení a podpora 16 miliónů barev – a skutečnost rozhodně nezklame. Nokia nešetřila ani na vnějším displeji, jehož parametry mívají hlavní displeje mnohých telefonů nižší střední třídy. Vnější displej slouží mimo jiné také jako hledáček fotoaparátu, pokud telefon držíte naležato a fotíte tlačítkem na boku přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V režimu fotoaparátu

Větší rozměry daly prostor nejen velkému displeji, ale také pohodlné klávesnici s velkými tlačítky. Díky dostatečnému plastickému rozlišení jednotlivých kláves je ovládání velmi komfortní.

Pěkně zabalený Symbian

Telefonu vládne operační systém Symbian S60 třetí edice. Tedy nic nového, včetně nešvarů. Rychlost odezev je trochu delší než u běžných telefonů, stále chybí opakovaná budík a nahrávat zvuk můžeme jen minutu. Ve všech recenzích však převládá kladné hodnocení propracovaných funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Technickou specifikaci telefonu si můžete nastudovat níže, připomenu jen to nejdůležitější: 2Mpx fotoaparát, podpora 3G a EDGE, 40 MB paměti a slot pro microSD karty, Bluetooth, stereofonní reproduktory, rádio. Nic důležitého nechybí.

Nové symbianové véčko na mě zanechalo velmi pozitivní dojem, přestože jsem zastáncem spíše klasicky konstruovaných telefonů. Rozhodně máme Američanům co závidět a případným zájemcům nezbývá doufat, že Nokia postí tento model i na evropský trh. Telefon by měl stihnout roznést ještě Santa Claus, který bude muset za každý kousek zaplatit v přepočtu dvanáct tisíc korun bez daně (předběžná cena pro náš trh by tedy činila necelých 15 tisíc korun).

Nokia N75 ve zkratce:

• rozměry a hmotnost: 95 × 52 × 20 mm, 124 g

• podpora sítí: WCDMA (850/1900 MHz), GSM (850/900/1800/1900 MHz)

• datové přenosy: 3G, EDGE třídy 10, GPRS třídy 10

• konektivita: Bluetooth, infraport, Pop-Port – USB kabel (podpora USB Mass storage)

• operační systém: Symbian 9.1, S60 3rd Edition

• paměť: 40 MB vnitřní paměti, slot pro karty microSD

• hlavní displej: aktivní TFT, rozlišení 240 × 320 bodů, 16 miliónů barev

• vnější displej: aktivní TFT, rozlišení 128 × 160 bodů, 262 tisíc barev

• fotoaparát: rozlišení 2 Mpx (1600 × 1200 bodů), diodový blesk, natáčení videa v rozlišení 352 × 288 bodů

• hudba a video: přehrávač MP3 s ovládáním na předním krytu, integrované FM rádio, stereo reproduktory s 3D efektem, přehrávač videa (formáty 3GP a MPEG4)

• funkce: adresář a kalendář s neomezenou kapacitou a s možností synchronizace, internetový prohlížeč, e-mailový klient, SMS, MMS, prohlížeč Office a PDF dokumentů, archivátor ZIP a další

• výdrž: 200 hodin v pohotovosti a 250 minut hovoru

Diskuze (37) Další článek: O2 Navigace získala ocenění veletrhu Invex

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N75, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Panasonic X700, Evropský kontinent, Santa Claus, Hlavní pozornost, Kladné hodnocení