Nokia N78: první dojmy z nástupce populární N73

Je na vás Nokia N82 příliš drahá a všechny její funkce jsou pro vás zbytečné? Vydržte pár měsíců a kupte její chudší sestřičku.

Nokia N78 nemá na trhu lehkou úlohu. Přichází do pozice nástupce Nokie N73, která u nás sbírala jeden úspěch za druhým. Při podrobnějším pohledu zjistíme, že nejde o nic víc, než o Nokii N82 přebalenou do menšího a lehčího těla a ochuzenou o výborný 5 Mpx fotoaparát, dvojjádrový procesor a několik dalších drobností.

Černý špinavec

Designem se nová N78 neodchyluje od moderního trendu a směru, kterým se ubírá celá finská modelová řada N-Series. Tvar i rozložení tlačítek a systémových prvků na přední straně i bocích svědčí o nápadné podobnosti s Nokií N82. Její povrch je vyrobený z lesklého černého plastu, který působí jako magnet na otisky prstů a nečistoty každého druhu. Strany přístroje jsou vyrobené z tvrdého matného plastu, který tímto neduhem netrpí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celkově je telefon zkonstruovaný dobře, odolně a nevrže ani při silném stlačení. Nová Nokia N78 má stejné rozměry jako starší model N82, pouze v pase shodila o dva milimetry. Přesné hodnoty jsou 113 × 49 × 15 mm. Výraznější rozdíl je v hmotnosti, která klesla o výrazných dvanáct gramů na celkových 101 g.

 Nokia N73Nokia N78Nokia N82
Rozměry110 × 49 × 19 mm113 × 49 × 15 mm113 × 49 × 17 mm
Hmotnost116 gramů101 gramů113 gramů
Pásma850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz
GPRSAno, třída 10Ano, třída 11Ano, třída 32
EDGEAno, třída 11Ano, třída 32Ano, třída 32
UMTSAnoAnoAno
HSDPANeAno, 3,6 MbpsAno, 3,6 Mbps
BluetoothAno, 2.0 s A2DPAno, 2.0 s A2DPAno, 2.0 s A2DP
Wi-FiNeAnoAno
GPSNeAnoAno
Displej240 × 320 bodů, 2.4 palce240 × 320 bodů, 2.4 palce240 × 320 bodů, 2.4 palce
Paměť42 MB ROM, 64 MB RAM70 MB ROM, 96 MB RAM100 MB ROM, 128 MB RAM
Paměťová kartaAno, MiniSDAno, MicroSDAno, MicroSD
Fotoaparát3 Mpx3 Mpx5 Mpx
FM rádioAnoAnoAno
FM TransmitterNeAnoNe
TV OutNeNeAno
Operační systémSymbian OS 9.1, S60 3rd editionSymbian OS 9.2, S60 v3.2Symbian OS 9.2, S60 v3.1

Podrobné srovnání této trojice telefonů najdete zde

Pokus s klávesnicí

Klávesnice nové Nokie na pohled nepůsobí komfortně. Z masivního plastového lesklého bloku vyčnívají čtyři pásy tlačítek. Nejsou žádným způsobem značené, popisy se objeví až po aktivaci podsvětlení. Každý ze čtyř pásů se rozdělí na tři časti, které reprezentují jednotlivá tlačítka. Psaní na Nokii N78 je zvláštní a určitě nebude vyhovovat každému, nám ale vyhovovalo. Jednotlivá tlačítka mají dobrou odezvu i zdvih, vytknout jim můžeme snad jen malé rozměry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Najdi 15 rozdílů

Systémová tlačítka jsou seřazená po stranách numerického bloku. Na levé je to klávesa pro vstup do nabídky a zelený telefónek, pravou stranu okupuje tlačítko pro mazání a červený telefónek. Nad nimi jsou dvě kontextová tlačítka. Všechna systémová tlačítka jsou slitá do jednoho bloku a nejsou od sebe oddělené. Netisknou se snadno a na jejich odezvu je třeba si zvyknout.

Nejproblematičtějším je klávesa červeného telefónku, na kterou je často třeba řádně zatlačit. Stává se to hlavně v případech, kdy silněji stisknete vstup do menu spuštěných programů. Upozorňujeme, že testujeme finální vzorku telefonu. Nabídku systémových tlačítek uzavírá jediná stříbrná klávesa, které slouží na spouštění galerie médií.

Kapitolou samou pro sebe je čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem umístěné uprostřed vrchní části. Při vypnutém displeji telefonu bliká bílou barvou a tak dává tušit, že přístroj je zapnutý. Nabízí ale i jednu novou funkci, reaguje na dotyk a tváří se jako malý touchpad. Umožňuje pohyb ve třech směrech. Podobné, i když výrazně lépe zpracované řešení jsme mohli vidět v případě Samsungu i780. V Nokii N78 dotykové senzory nefungují tak jak by měly a způsobují více škody, než užitku. Naštěstí se tato volba dá deaktivovat.

Nový Symbian

Nokia N78 je vybavená standardním Nokiím QVGA displejem s úhlopříčkou 2,4 palce. Je aktivní, vyrobený technologií TFT a dokáže zobrazit 16 miliónů barev. Zobrazení je kvalitní a displej je čitelný i na přímém slunci. Ve vrchní části přední strany telefonu je vedle kamery pro videohovor umístěný malý senzor intenzity osvětlení. Automaticky přidává jas nebo ztmavuje displej a tím přispívá k lepší čitelnosti a šetří energii baterie.

Nejvýraznější inovací Nokie N78 je přítomnost vylepšeného prostředí Series60, které se dostalo do verze 3.2. Některé změny jsou viditelné už na první pohled. Mohlo by se zdát, že jsou pouze kosmetického rázu, ale není tomu tak. Ve většině případů zvyšují užitkovou hodnotu aplikací, zpřehledňují a přidávají nové funkce.

Velké srovnání N78 s jejím předchůdcem, Nokií N73, a množstvím screenshotů připravujeme a přineseme jej v nejbližších dnech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik ukázkových displejů nové verze uživatelského prostředí

Masivně rozšířené GPS

Nokia N78 má v portfoliu finského výrobce kromě zaplnění prázdného místa po Nokii N73 i další neméně důležitou úlohu. Má se stát vstupní branou do světa satelitní navigace i pro lidi, kteří dosud tuto funkci nevyužívali a zařízení na to určené by si samostatně nekoupili. Nokia se úplně logicky snaží naučit využívat GPS prostřednictvím jejich softwaru Nokia Mapy v nové verzi 2.0. Spolu s telefonem každý nový majitel získá i roční licenci na navigaci s tímto zdarma šířeným programem (zdá se vám formulace zmatená? Čtěte zde).

Nokia N78 se tedy pro mnohé stane prvním telefonem s integrovanou GPS. Dosáhne toho hlavně nižší cenou než má většina současných telefonů s integrovaným GPS. Zanedbat nesmíme ani masivní marketingovou kampaň a podporu ze strany operátorů. I díky tomu se už co nevidět můžeme těšit na zástupy řidičů sledujících spíše drobný displej než cestu a nepozorné chodce, kteří pochopitelně nejsu na mapě zaznačeni.

Multimédia jsou v kurzu

Tak jako celá modelová řada N-Series, i nová Nokia N78 je zaměřená na multimédia. Základ tvoří 3,5 mm Jack pro připojení libovolných sluchátek umístěný do vrchní části přístroje. Ve spojení s přepracovaným, v nové verzi Series60 ještě vylepšeným hudebním přehrávačem tvoří silnou útočnou zbraň. Vylepšení se dočkal také videopřehrávač RealPlayer.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přehrávačům sekunduje stereo FM rádio, mnohem zajímavější je však funkce FM Transmitter. Její pomocí dokáže telefon vysílat signály na zvolené frekvenci. Po naladění na rádiu je možné přijímat tento signál, a tak poslouchat hudbu z telefonu na velkých reproduktorech bez potřeby redukcí či kabelového připojení.

Za dnešními trendy mírně zaostává 3Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním. Je vybavený diodovým bleskem pro focení ve slabě osvětlených prostorech. Papírově horší parametry ale časem umožní snížit cenu tohoto přístroje a zároveň vytvoří jasnou hranici mezi Nokií N78 a N82, která má 5Mpx fotoaparát s xenonovým bleskom.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chudší příbuzný fotoaparátu, který modelu N82 vynesl titul fotomobil roku

Zvláštní úkaz

Nokia N78 je na současném trhu velmi zvláštní úkaz. Tváří se a vystupuje jako nástupce populárního modelu N73, při podrobnějším pohledu ale zjistíte, že ve skutečnosti je to jen dobře zamaskovaná, zeštíhlená a mírně očesaná Nokia N82 s novým operačním systémem. To však nic nemění na faktu, že Nokia N78 je jedním z nejzajímavějších telefonů tohoto léta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cena po příchodu Nokie N78 na trh se bude pohybovat mírně nad hranicí 12 000 korun. Je paradoxní, že sice větší, ale lépe vybavená Nokia N82 Black Edition stojí o několik set méně. Cena Nokie N78 se určitě už brzy změní a je pravděpodobné, že do konce léta klesne pod magickou hranici 10 000 Kč. Esem v rukávu Nokie by měli být i operátoři a jejich zvýhodněné cenové nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod sukně Nokie N78
Diskuze (60) Další článek: Šeptanda: nová předplacená karta Vodafonu zaútočí na paušály!

Témata článku: Nokia, , Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N78, Nokia N82, Nástupce, Black Edition, Nejzajímavější telefon, Nástupce populární, Nástup, Velký reproduktor, Malý touchpad, Dnešní trend, Sukně, Pop, Video umístěný