Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Cover Flow pluje světem

Hudební přehrávač doznal velkých změn, i když jsou především na efekt. Mluvím hlavně o funkci Cover Flow, která efektně zobrazuje obaly alb. Opět ji určitě znáte z iPhonu. Zobrazí se hlavně, když máte telefon na šířku nebo na výšku, když už si rozklepnete konkrétní album. Hezké to je, o tom žádná, ale díky tomu Nokia nějak zapomněla, že by si někdo mohl chtít přehrát i všechna alba od jednoho interpreta – to jinak, než pracným vytvořením seznamu skladeb, nejde. Alespoň, že jde zobrazit všechny skladby za sebou a třídit je podle žánru. Opět jsou zde automaticky generované seznamy: nejčastěji přehrávané, poslední přehrávané a poslední přidané.

Jinak se přehrávač nezměnil: stále umí opakovat, přehrávat náhodně, můžete si upravit stereováhu nebo zapnout rozšířené stereo. I ekvalizér tady pořád je, ale nelze si vytvářet nová přednastavení ani upravovat ta připravená. Proč? Skvělou vychytávkou je FM vysílač, o tom jsem psal už na začátku, tak se nebudu opakovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Efektní zobrazení obalů alb už není tak efektivní, ale FM vysílač se hodí 

Co se týče kvality zvukového výstupu, nelze ji hodnotit nijak negativně. Naopak, Nokia se drží na předních příčkách mezi všemi telefony. Nechci tady nic konkrétně popisovat, protože by to byly subjektivní pocity a nějaké objektivní měření nemám k dispozici. Každopádně největší podíl na kvalitě zvuku mají sluchátka, takže v první řadě investujte do nich. A ti, kdo už by měli sluchátka za několik (desítek) tisíc korun a opravdu jim záleželo na zdroji zvuku, asi nebudou poslouchat hudbu z mobilního telefonu, ale profesionálního zesilovače.

Když už budete mít v telefonu sluchátka, můžete si pustit i FM rádio. Hraje stereo, poradí si i s RDS a hned po prvním spuštění automaticky vyhledá všechny okolní stanice, které si následně můžete uložit. Díky RDS disponuje i zajímavou funkcí alternativní frekvence, která umí automaticky přeladit na jinou frekvenci, pokud se přemístíte k jinému vysílači. Opět ale nic nového, změny jsou spíš kosmetické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FM rádio v novém kabátku umí to samé

Video zatím bez titulků

Pod ikonou Video se neskrývá nic jiného, než přehrávač videí. O něm můžeme říct, že je opravdu kompletně nový. Třídí videa podle toho, jestli jste je natočili nebo do telefonu jen nakopírovali, zobrazit si můžete nechat i poslední sledované, pak jdou ještě seřadit dle názvu/velikosti/data. Nechybí ani odkaz do Ovi Obchodu a YouTube. To je bohužel také jen odkaz na webovou verzi YouTube, a aplikaci z Ovi Obchodu vám ani moc stahovat nedoporučuji, to už je opravdu lepší web. Při přehrávání pak vidíte časovou osu, můžete si změnit poměr stran (jestli se má video roztáhnout a oříznout nebo zůstat menší, ale celé) a jde zobrazit i detaily o souboru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání videí, to je parketa N8

A s jakými videi si Nokia N8 poradí? Tady je další velký krok kupředu. Nokia N8 zvládne přehrávat video v HD Ready rozlišení (1280 × 720 pixelů) s 30 snímky za sekundu, to samozřejmě mluvím o HDMI výstupu, protože displej takové rozlišení nemá. Zvládne spoustu formátu, a ano, včetně DivX, Xvid a dokonce i Matrosku (mkv). Jediným problémem budou titulky, ty jako externí soubor Nokia N8 nezvládne. Takže buď je vložit rovnou do videa, nebo počkat na nějaký nový přehrávač.

Ikony Webová TV si u nás ještě nějaký ten pátek moc neužijeme. O co jde? V podstatě o nic jiného, než o pohodlné přehrávání videa z webu. V telefonu najdete předinstalované 4 poskytovatele – CNN, National Geographic, E! a teasery od Paramountu, přičemž v Ovi Obchodě můžete stáhnout další, dvě jsou zpoplatněné. Opět jde ale jen o jakési záložky na aplikace křížené s webem. S českým obsahem, alespoň zatím, nepočítejte. I když teď Nokia jedná s Českou televizí, a tak se třeba něčeho zajímavého dočkáme.

Klepněte pro větší obrázek
Dočkáme se i češtiny?

V telefonu jsou tři velice zajímavé aplikace, které si ale necháme až do samostatného článku o fotoaparátu. Kromě fotogalerie s názvem Fotografie mluvím ještě o editoru fotografií a editoru videa, což jsou dvě zbrusu nové aplikace, jak už z jejich názvu plyne, na úpravy fotografií a stříhání videa. Nejsou to žádná ořezávátka, mají spoustu funkcí a zvládnou toho opravdu plno. Skoro se dá říct, že by se i Photoshop mohl stydět.

Sociální sítě nesmějí chybět

O propojení se sociálními sítěmi už jsem mluvil, samotnou aplikaci jsme ale ještě neprobrali. Ta je také úplně nová. Zatím si poradí jen s Facebookem a Twitterem, věřím ale, že se v nejbližší době rozšíří ještě o další služby. Docela zásadní nevýhodou je, že je aplikace skoro celá (až na přihlašovací dialog) v angličtině, i když to možná Nokia ještě stihne opravit. A co zvládne? Nejdřív se pojďme podívat na Facebook.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přidat si můžete i více účtů

Můžete procházet nejnovější příspěvky přátel, prohlížet si jejich profily, fotky, psát zprávy, procházet události i přátele a samozřejmě i řešit upozornění. Prostě vše, co byste mohli od mobilního klienta chtít. Že by ale byla aplikace nějak úžasná, se říct nedá. Pak je tu ještě Twitter. Ten mi přišel daleko použitelnější, můžete procházet časovou osu, zobrazit si mentions, posílat a číst soukromé zprávy i procházet oblíbené tweety. až ve chvíli, kdy chcete hledat, vás aplikace přesměruje na web Twitteru. Účtů Facebooku i Twitteru si můžete přidat, kolik chcete, v jednu chvíli můžete být ale vždy přihlášeni pouze na jeden.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohodlnější než na webu

Telefon pak umí obě sítě spojit a zobrazit příspěvky pod sebou najednou jak z Twitteru, tak z Facebooku. Právě proto jsem záměrně vynechal aktualizaci stavu: kromě jednotlivého posílání na Facebook a Twitter (jde přiložit i fotka, u Twitteru se uploaduje na TwitPic), totiž můžete poslat ten samý stav na obě sítě najednou. Mimochodem, fotka jde vložit i přímo z fotoaparátu.

A důležitou součástí je i widget, který si můžete umístit na plochu. Zobrazuje přehled vašeho účtu, můžete z něj rychle aktualizovat stav, dostat se na přehled všech příspěvků nebo na konkrétní příspěvek, kterých se tam otáčí několik posledních. Použitelné to moc není, ale pokud chcete mít stále na očích, co dělají vaši přátelé, není to špatné.

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95