Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Pravý multitasking je dneska vzácnost

Symbian multitasking zvládal vždycky perfektně. A s novou verzí v Nokii N8 přichází další krok kupředu (i když o praktičnosti by se o tom dalo polemizovat). Mimochodem, pro ty, co by se báli, že se vydal podobnou cestou, jako téměř všechny operační systémy – tedy, že zobrazuje jen ty naposledy spuštěné aplikace a ukládá jejich poslední stav, případně je nechá dokončit jednu akci, mám dobrou zprávu. Nic se nezměnilo. Aplikace, kterou si otevřete, je stále spuštěná až do doby, než ji zavřete. Doopravdy spuštěná.

Seznam spuštěných aplikací vyvoláte stále stejně, podržením tlačítka menu. Teď už se ale nezobrazí mřížka ikon všech spuštěných aplikací, nýbrž jejich čtvercové náhledy o velikosti asi šestiny displeje, přičemž v pravém horním rohu mají křížek pro rychlé ukončení. Z toho plyne, že v jednu chvíli sice vidíte, co se ve spuštěné aplikaci děje (ale není to úplně tak živé, jak se zdá – třeba video se v náhledu nepřehrává, spíše prostě jen vidíte, jak to v aplikaci vypadalo, když jste z ní vystoupili), ovšem vidíte aplikaci jen jednu, po stranách je jen proužek dalších dvou. Trochu se to zlepší s telefonem na šířku, místo proužků krajních aplikací vidíte asi dvě třetiny okénka. Pro přepnutí musíte rolovat do stran. Praktičnost je tedy dost na hraně: sice názorněji vidíte, co se kde děje, a můžete aplikaci rychle jedním klikem zavřít, ale zase najít tu správnou může dát zabrat. Alespoň, že se řadí od té naposledy použité k první.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multitasking kompletně v novém

Jak je to se stabilitou a rychlostí telefonu při více otevřených aplikacích? Přiznám se, že když jsem N8 normálně používal, jednou na mne vyskočila hláška o nedostatku paměti a výzva k ukončení některých aplikací. Viděl bych to ale na nějakou chvilkovou náhodu, protože jinak se mi stabilitu N8 počtem aplikací ovlivnit nepodařilo. Pravda, přepínání mezi náročnějšími aplikacemi (třeba z hry do map) jí už trochu zabrat dá a chvilku si počkáte, není to ale nic tragického. Když jsem teď zkusil spustit skoro všechny aplikace, co v telefonu z výroby jsou (bylo jich 30), tak se s N8 dalo stále docela pohodlně a svižně pracovat. Takže toho se opravdu nebojte. A co jsem s těmi 30 aplikacemi pak udělal? Stačí opět vyzkoušet dlouhý stisk – a vida, je tu volba zavřít vše. A to už telefonu tedy pár sekund trvalo.

Radši na ní nepište. Vůbec

Teď přistoupím k asi nejkritičtějšímu bodu celé recenze, a tím je psaní (vkládání textu). Díky tomu, že má Nokia N8 jen a pouze dotykový displej, když chcete něco napsat, musíte to udělat na něm (nebo připojit počítačovou USB klávesnici, ale ta už příliš mobilní není). A tak vám nezbude nic jiného, než to vyťukávat na displeji – hlasový vstup, tak jako to už na mnoha místech umí Android od Googlu, Nokia neimplementovala (a asi jen tak neimplementuje). 

Začnu tou příjemnější částí a tou je klasická numerická klávesnice. Ta se tentokrát docela povedla: má obrovská tlačítka (14 × 8 mm), přičemž ve spodní části jsou ovládací prvky: potvrzení, mazání, malá nabídka nastavení a šipky doleva/doprava. Právě šipky oceníte po přechodu z iPhonu, který nic takového nemá a když se chcete kamkoliv do textu, musíte se tam trefit prstem, případně se na chvíli zastavit a počkat na objevení lupy. V Nokii to tak jde také (tedy bez té lupy), ale šipka je pro malé přesuny (typicky oprava překlepu) rychlejší a praktičtější. Díky velkým tlačítkům je nesmírná výhoda, že na klávesnici zvládnete psát jednou rukou (palcem), a to i za chůze. Nicméně i tak se musíte na psaní nesmírně soustředit a tak se stává pohyb po městě nebezpečným pro vás i pro vaše okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická klávesnice by ještě šla

Hledáte tlačítko pro změnu typu vkládání textu? Tak ho nehledejte, není tady. Na výšku je prostě numerická a na šířku QWERTY, s ničím víc nepočítejte. Tedy alespoň u nás, asijské země by měly mít možnost vkládání psaného textu pomocí kapacitního stylusu, který budou mít v balení. Teď přichází moje největší výtka. Už dlouho se mluvilo o tom, že v Nokii N8 bude mít rovnou z výroby Swype. Nebudu tady teď vysvětlovat, o co jde, podrobnosti se dozvíte v našem článku, ale vězte, že jde o revoluční způsob psaní na dotykovém displeji, který je úplně nejrychlejší. Swype ale v Nokii N8 chybí. Nokii snad omlouvá jen to, že to oficiálně nikde neuvedla. Ale už dnes existuje betaverze (na Nokii C7 si ji můžete stáhnout v Ovi Obchodě, v ČR to ovšem nejde). Sice jen v angličtině, ale existuje. Je tedy velká škoda, že to Nokia nedoladila.

Ve chvíli, kdy telefon otočíte na šířku, přepne se zobrazení na plnohodnotnou QWERTZ klávesnici. QWERTY umí taky, ale musíte si změnit jazyk vkládání na angličtinu. Mimochodem, díky naší nádherné češtině se vám tlačítka musí zmenšit, aby se vešla ještě třetí řada, kam se ukryje háček a čárka. A tady poznáte, jak strašné je na virtuální klávesnici v podání Nokie psát. To, co se totiž u obrovských tlačítek numerické klávesnice neprojevilo, se tady projeví naplno. Nokia nijak neodhaduje, kterou klávesu jste chtěli stisknout. Pokud se tedy, byť jen o pár setin milimetru, uklepnete, už napíše to písmeno, co jste nechtěli. Musíte se tak buďto na psaní pekelně soustředit nebo napsaný text dlouho opravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ale na QWERTY to na romány nebude

I když jsem nikdy Apple iPhone nepoužíval dlouhodobě, když si ho vezmu do ruky, jsem schopen na jeho QWERTY klávesnici psát téměř bez chyb. To na Nokii N8 nejsem ani po 14 dnech usilovného snažení o to, abych psal slušnou rychlostí a bez chyb. Pravda, něco málo se naučíte a tak už mi to nedává tolik zabrat, jako ze začátku, i tak je to pořád strašně náročné. Dokonce je tu i určitý pokrok v pohodlnosti psaní od předchozího Symbianu, tam bylo psaní ještě horší. Opravdu pro mne bylo každé napsání i několikaslovné SMS mučením a dokonce i pro hledání kontaktů jsem začal používat hlasové vytáčení, což jsem nikdy předtím nedělal.

Na druhou stranu, pokud vám psaní na dotykovém displeji nevadí, asi si zvyknete a překousnete to – ono to ani na jiných telefonech není o tolik lepší. Já už prostě bez hardwarové QWERTY nemůžu žít a tak mám možná trochu zkreslený pohled. Navíc snad v některém z dalších firmwarů už přijde podpora Swype a pak bych to dokonce unesl i já.

Na psaní tupé meziokno

A jak myslíte, že probíhá samotné zobrazení klávesnice? Stále špatně. Do textového pole musíte nejdřív kliknout, pak se zobrazí klávesnice přes celý displej a samotná aplikace zmizí. Až text dopíšete, musíte ho potvrdit, tím se klávesnice zavře a opět jste zpátky v aplikaci. Ani tuhle věc, která zásadně ovlivní komfort psaní, Nokia nevyřešila. Přitom to vůbec nebylo nutné: v nových mapách to při vyhledávání funguje (pouze se klávesnice otevře, ale stále vidíte asi třetinu aplikace), stejně tak ve vyhledávání. Na Forum Nokia je dokonce návod, jak takovou aplikaci naprogramovat. Snad jediné pozitivum je, že se ovládací prvky (šipky, potvrzení, mazání a nabídka) smrskly vedle mezerníku a už tak nezabírají drahocenné pixely pro text.

Vypadá to jako drobnost, ale tahle meziobrazovka je velmi nepříjemnou záležitostí. iPhone či Android mají na přímé vkládání textu (třeba do okénka na webové stránce, vyhledávání v adresáři) navázané další služby - různé našeptávače. Když na iPhonu začnu psát mailovou adresu, nebo jen jméno adresáta, s každým znakem se zpřesňuje vyhledávání, až vidím tu správnou adresu a klepnu na ni. Tohle Nokia neumí. Tedy vlastně umí... Přejdete do prostředí pro psaní, napíšete kus jména, kliknete na fajfku a čekáte, jestli jste napsali dostatečný počet znaků, aby vám telefon napověděl správnou mailovou adresu. Pokud jste znaků napsali málo, musíte znovu kliknout do textového pole, znovu počkáte na přepnutí do prostředí pro vkládání textu a postup se opakuje. Celé je to zdlouhavé a hloupé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve dvou aplikacích klávesnice nepřekrývá celý displej, proč všude jinde ano?

K dispozici je i prediktivní slovník, který má u numerické klávesnice klasické využití jako slovník T9. Pokud budete psát na QWERTY klávesnici, umí opravovat špatná slova, anebo si můžete dokonce zapnout jejich automatické dokončování. Pokud mám být ale upřímný, moc použitelné to není a psaní na dotykovém displeji to nezachrání. Klávesnice zobrazuje i náhledy znaků (nad prstem), které si můžete vypnout. Symboly se píší buďto kliknutím na změnu rozložení klávesnice vedle levé šipky nebo přes položku vložit symbol, kde už je naleznete všechny. Stále ale některé chybí, třeba stupeň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Symbolů je spousta a přesto některé chybí

Kopírování textu Symbian taktéž umí od počátku své historie, jen od doby (psal se rok 2006), kdy se mu vzala klávesa s tužtičkou, to jde dost těžko. A o to horší je to u dotykových displejů. Místo musíte zaměřit prstem, pak s ním odjet na konec textu a tam ho přesně zvednout. Málokdy se vám to podaří napoprvé. Ale lepší, než vybírat text když máte zobrazenou klávesnici, je učinit tak přímo ve chvíli, kdy vidíte text. Jde totiž nejen v editačním poli, ale třeba i u příchozí zprávy či v kalendář. Ve webovém prohlížeči kupodivu ne. Označování textu je další funkcí, kterou by měla Nokia doladit. Proč to v Cupertinu (Apple) jde a v Helsinkách (Nokia) ne?

Ještě se zastavím u vzhledu. Uživatelské prostředí je trochu barevnější, subjektivně se mi líbí více než staré verze. Přímo v telefonu naleznete pět stejných motivů v pěti barvách telefonů, takže když si koupíte oranžovou N8 (kterou si zatím nekoupíte), budete mít i oranžové prostředí. Další motivy ale můžete stahovat v Ovi Obchodě a některé vám nabídne telefon i sám přes aktualizace. A samozřejmě nechybí efekty (lze vypnout). Tedy posouvání widgetů a prolnutí obrázku na domovské obrazovce, přechody v menu a při multitaskingu a plynulé vyjíždění podnabídek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podle toho, jakou barvu si koupíte, budete mít výchozí téma

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95