Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Široká, daleká a bystrozraká nastavení

Symbian byl vždycky systém, který jste si mohli přizpůsobit k obrazu svému. V tom pokračuje Nokia i nadále, ale stále se nenaučila některé věci, které by mnoho lidí uvítalo. Například profily: jsou skoro stejné, umí sice mít dočasnou platnost, ale udělat si rozvržení podle času nebo snad dokonce polohy nejde, na to budete muset mít externí aplikaci. Kromě klasiky, jako je vyzváněcí tón, hlasitost či tón zprávy umí i jednu novou věc: a to zakázat vibrace pro email. Docela zajímavá vychytávka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Profily jsou pořád stejné

O motivech už jsem mluvil, nevypíchl jsem ale jednu skvělou věc, kterou Nokia řadí v nastavení do stejné sekce. Tím je spořič displeje. Můžete si ale na displeji nechat zobrazit hodiny (lze zvolit i analogové, budou pak ale i na domovské obrazovce). O těch jsem mluvil už v souvislosti s OLED displejem, který nemusí být podsvětlený a stále je na něj dobře vidět. Kromě hodin jde dále zvolit prezentace obrázků, animovaný soubor, mód hudební přehrávač, kdy vidíte, co zrovna hraje, anebo spořič úplně vypnout, čímž energie uspoří jednoznačně nejvíce. Obrázek volání přes celý displej jde nastavit též.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle jde jen na OLED displeji

V celém systému jde nastavit globálně velikost písma ve třech úrovních, a v některých aplikacích ještě nezávisle. A tak ani lidé se slabším zrakem nebudou mít problém se čtením textu. Nejen pro zrakově postižené je tu pak ještě i hlasové ovládání, které se nezměnilo, ale stále toho zvládne hodně. Nekončí u hlasového vytáčení, můžete se telefonu zeptat „Kolik je hodin?“ nebo mu dát pokyn „Přečíst nové zprávy“, stejně tak po „Jan Novák zpráva“ N8 otevře editor zpráv s daným příjemcem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předčítání SMS se hodí třeba v autě

Polohové čidlo už bylo několikrát zmíněno, i tady umí kromě otáčení displeje také ztišit vyzvánění a odložit budík – jednoduše tím, že otočíte telefon displejem dolů. Docela příjemnou věcí, obzvlášť pro běžné uživatele je, že lze telefon z menu nejen obnovit (výchozí nastavení), ale i odstranit data a obnovit, tedy udělat to, co dělá kód *#7370# bez jeho znalosti. Samozřejmě je zde i možnost updatu firmwaru. Zabezpečení zvládá automatický zámek telefonu, ke kterému je možné nastavit kód a případně i povolit vzdálené zamknutí přes SMS. A chybět nesmí ani Info o, kde je popis všech softwarových součástí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konečně si nemusíte pamatovat *#7370#

Správce aplikací je ukryt právě v nastavení a umí stále to samé: odinstalovávat aplikace a těm v Javě upravovat práva. Nastavení hovoru moc zajímavé není, snad jen připomenu, že si můžete nastavit text SMS zprávy, která se může odeslat, když odmítnete hovor. Nastavení připojení se také skoro nezměnilo. Můžete si volit mezi duálním/GSM/3G režimem, vyhledávat dostupné WiFi, skrývat je, připojovat se k nim i zobrazovat si o nich podrobnosti. Zaujala mne snad jen nová položka Úspora energie, která je možná schopna zvýšit výkon vysílače. A pozor, ve výchozím režimu je povoleno automatické vyhledávání sítí, což pěkně „žere“ baterii. Přestože je zde nové Bluetooth 3.0, jedinou změnou v ovládání je, že můžete při vyhledávání nového zařízení filtrovat, jestli chcete jen audio přístroje, telefony, počítače nebo vstupní přístroje. Při příjmu dat se zobrazí jejich celková velikost a u okolních přístrojů vidíte sílu signálu (jednu, dvě nebo tři čárky).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malá, ale užitečná vylepšení v nastavení konektivity

Telefon se umí automaticky přepínat mezi GSM sítěmi a WiFi, které má uložené, samozřejmě pokud mu to povolíte. Správa všech přístupových bodů pak probíhá v sekci Cíle, kde je můžete seřadit podle priority a nastavit spoustu dalších věcí, třeba proxy server. Docela mě ale zklamalo, že Nokia N8 nedisponuje podporou DLNA, takže na streaming medií z domácí sítě můžete bez dodatečné aplikace zapomenout - to je opravdu škoda.

Klepněte pro větší obrázek
Pomocí nabídky cíle spravujete přístupové body

Konec zelených a červených sluchátek

Nokia N8 je historicky první telefon Nokia bez tlačítka pro přijmutí či odmítnutí hovoru (tedy pokud pominu Nokii N900, která je telefonem až na posledním místě). Přijde mi to škoda, místo by bylo a takhle si většinou přiděláte pár kliků na displej navíc zbytečně. I tak je Nokia N8 mezi high-endy nejvíc telefonem a nejmíň počítačem, v čemž je velká konkurenční výhoda. Ale po zeleném a červeném sluchátku se vám asi stýskat bude.

Základním tlačítkem se tak stává pravá funkční klávesa v pohotovostním režimu. S ní se dostanete do aplikace telefonu, kde můžete vytáčet číslo na numerické klávesnici. Zde se odehrály velké změny, a to k lepšímu. Kromě toho, že klávesnice jinak vypadá, především to, že tady můžete i vyhledávat v kontaktech – tak jako jsme byli zvyklí v Eseries. Pokud by vám to ale náhodou nevyhovovalo, je tuto funkci možné vypnout. Kromě toho je zde velké tlačítko nahrazující zelené sluchátko, přes které se dostanete i do posledních volaných čísel. A ještě pod ním tlačítko pro vstup do kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zbrusu nová aplikace pro volání

U těch se také událo mnoho změn. Ještě před tím, než si tam nějaké nahrajete, vás telefon požádá o vytvoření vlastní vizitky. To považuji za správný tah, stejně mnoho lidí má samo sebe uloženého, aby bylo možné odeslat vlastní vizitku někomu, kdo vás chce kontaktovat. Pak se otevře formulář, kde vyplňujete klasické detaily. Nebudu je všechny vypisovat, jsou jich desítky, od klasiky, jako různé telefony či maily, až po už trochu zbytečné věci (např. děti) k naopak užitečným položkám, které jsme zde dříve neměli – instant messengerům. Je zde Google Talk, Skype, ICQ, Facebook i další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Upravujeme detaily kontaktu

Nové je i to, jak se zadává adresa. Má samostatnou položku, která se následně rozvine do podrobností. Můžete tam adresu buď klasicky vyplnit po jednotlivých polích (město, PSČ, ulice a pod.) nebo vybrat přímo z mapy, díky čemuž nemusíte znát, jak se daná ulice jmenuje – stačí na tom místě pouze být. Dané údaje se pak už vyplní samy, spolu s přesnými souřadnicemi. Bohužel narozeniny uložené v kontaktech se vám stále neukážou v kalendáři. Přidat si samozřejmě můžete i fotku nebo ke každému kontaktu přiřadit jiný vyzváněcí tón.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresu můžete zvolit i z mapy

Úplnou novinkou je pak propojení se sociálními sítěmi, přičemž aktuálně mluvíme jen o Facebooku a Twitteru, i když s vysokou pravděpodobností časem přibudou další. Telefon umí jednotlivé kontakty propojit s profily na Facebooku či Twitteru a z nich pak načíst obrázek kontaktu. To považuji za obrovskou výhodu: upřímně, kdo si fotil obličeje lidí do telefonu nebo je jinak zpracovával? Asi málokdo, pokud se vám to ale automaticky načte z Facebooku, je to příjemná věc. Obzvlášť u lidí, u kterých si třeba jménem nejste úplně jisti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí jeden klik a už máte kontakt propojený s Facebookem

Vybrané kontakty si můžete přidat do oblíbených, což se vyznačuje tím, že se zobrazí na vrcholu seznamu bez ohledu na abecední pořadí. Zobrazení je klasicky možné volit mezi Jméno Příjmení, Příjmení Jméno a Příjmení, Jméno. Lze si zvolit i ukládání na paměťovou kartu a telefon zvládne zobrazit i kontakty ze SIM karty. Novinkou je také to, že je možné sloučit duplicitní kontakty do jednoho. Co by mohlo leckomu vadit, že se obrázky zobrazují v kontaktech u všech a nelze to vypnout. Ve skupinách se nic nezměnilo. Stále si jich můžete vytvořit, kolik chcete a přiřadit jim jiný tón, případně poslat hromadnou zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N8 umí i spojit duplicitní kontakty

Vyhledávat v kontaktech (kromě zmíněného psaní na numerické klávesnici, což mi přijde nejpraktičtější), má dva základní způsoby: buďto adaptivní hledání, kdy se zobrazí ABCD klávesnice a postupným zadáváním z ní mizí ty znaky, které by neodpovídaly nikomu v seznamu, nebo pomocí posuvníku, kdy se uprostřed displeje zobrazuje, na jakém písmeně abecedy se zrovna nacházíte. Zmínit by to chtělo i to, že lze vyhledávat firmy, které u sebe ani nemusí mít jméno/příjmení. Ovšem kdybyste chtěli hledat člověka podle firmy, narazíte. To už telefon nezvládá – tedy alespoň ne v seznamu, jen při psaní na numerické klávesnici pro vytáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání v kontaktech

Jak je to ale se samotným průběhem hovoru? Při příchozím hovoru se telefon odemkne a vy musíte kliknout buď na červené tlačítko (náhradu červeného sluchátka) nebo zelené tlačítko (náhradu zeleného sluchátka). Bohužel nezřídka kdy se vám stane, že takto hovor zvednete nebo odmítnete už v kapse, případně cestou k uchu. Pak, když si telefon dáte k uchu, díky čidlu vzdálenosti vedle kamerky pro videohovory deaktivuje dotykový displej. I tak se mi ale jednou stalo, že jsem uchem zmáčkl něco, co jsem neměl. A samotná zvuková kvalita hovoru? Přestože má telefon dva mikrofony, nevyužívá je na odstranění okolního hluku do sluchátka, což je velká škoda. Kvalita zvuku byla slušná, odpovídající telefonu této cenové kategorie, ale určitě byste našli i lepší zařízení. Co mne ale zarazilo nejvíc, bylo to, že mi několikrát při hovoru začalo ve sluchátku hodně chrčet, nejspíše šlo o softwarovou chybu, protože při dalším hovoru bylo vše v pořádku. Ale i tak by se to u vlajkové lodi stávat nemělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příchozí hovor musíte zvednout na displeji

K telefonování patří i protokol. Ten je naprosto stejný, jako je v současných Symbianových telefonech. Stále je omezen maximálně na 30 dní, umí počítat délky hovorů i přenesená data a zobrazí jednotlivé události za sebou, včetně připojení k WiFi nebo odeslání SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Protokol se také nezměnil

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95