Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Gigahertzy nejsou třeba

Teď jsem asi přilil olej do ohně. Všichni výrobci se předhání v tom, kdo bude mít v telefonu víc megapixelů, víc gigahertzů, víc megabajtů a gigabajtů. Nokia po tomhle nikdy nešla, i když se pak dělá marketing daleko snáz. Uznejte sami: Apple iPhone 4 a Samsung Galaxy S mají 1 GHz procesor a 512 MB RAM, HTC Desire HD dokonce 768 MB RAM. A Nokia N8? 680 MHz a 256 MB RAM.

Pokud se na marketingovou strategii ostatních výrobců chytíte, po přečtení předchozího odstavce nemůžete na koupi Nokie N8 ani pomyslet. Ale já teď zkusím obhájit, proč si myslím, že ne jen, že tyto parametry Nokii N8 stačí, ale proč by je ani mít neměla.

V Nokii N8 je nový Symbian^3. Sice se všude mluví o tom, jak jde o zbrusu nový a od základů přepsaný systém, to ale úplně není pravda. Proč, to se dočtete za chvíli. Každopádně pravdou je to, že nová verze tohoto operačního systému byla zoptimalizována, a tak zdaleka nepotřebuje takový výkon ani takovou paměť, jako starší verze (a konkurenční operační systémy). Z toho plyne, že i při svých 680 megahertzích je telefon stejně rychlý jako iPhone 3G (ano, uznávám, čtyřku těžko někdo překoná) a daleko rychlejší než současné dotykové Nokie. A pokud bylo 128 MB RAM málo, tak 256 MB už je opravdu dostačující. Můžete mít otevřeno dvacet aplikací a telefon je svižný pořád stejně. I když jednou na mě také N8 hlášku o plné paměti zkusila...

Navíc Nokia N8 disponuje ještě 2D/3D hardwarovým grafickým akcelerátorem s podporou OpenVG 2.2 a OpenGL ES 2.0. Laicky řečeno, obraz nepočítá procesor, ale samostatný grafický čip. Čeho se tím dosáhlo? Třeba právě toho, že zvládne plynule přehrávat 720p video s 30 snímky za sekundu. Zahrajete si ale i skvělé hry a animace v uživatelském prostředí budou plynulejší a nebudou zpomalovat hlavní procesor a celý telefon.

Teď malý odstavec kurzívou pro opravdové technoidy. Procesor s architekturou ARM 11 v Nokii N8 je od Samsungu, jde o typ K5W4G2GACA - AL54, který v sobě ukrývá i 256 MB RAM. Interní 16 GB paměť tvoří čip Toshiba THGBM1G7D4FBA13 K23538 a dedikovaný grafický čip je Broadcom BCM2727.

Na co Nokia dbala, byla integrovaná paměť. Možná proto je s podivem, že klasickou paměť systému (pro kontakty, zprávy apod.) o naprosto dostačujících 256 MB doplňuje „jen“ 16 GB integrované velkokapacitní paměti, když už jsme tu v Nokii N97 a N900 měli 32 GB. Těžko říct, proč tak Nokia učinila, asi si tuto kapacitu chce nechat pro chystanou Nokii N9. Každopádně na rozdíl od konkurence, která většinou připraví jen integrovanou paměť, má Nokia N8 i slot na microSD karty, respektive microSDHC karty. A tak ji jedním zacvaknutím můžete zvýšit třeba o dalších 32 GB

Noc bez nabíječky, to se dneska nevidí

Výdrž si tentokrát vysloužila vlastní nadpis, a kupodivu ne v negativním slova smyslu, jako to bylo u Nokie N900. Bál jsem se toho, že na tom bude Nokia N8 podobně, koneckonců komponenty má ještě o něco hladovější. A do toho menší baterie s 1200 mAh, kterou si navíc nemůžete sami vyměnit, takže mít náhradní v peněžence nepůjde. Snad jen, kdybyste s sebou nosili šroubovák.

Už po dvou dnech mi bylo jasné, že tady Nokia N8 mít problém nebude. Málokdy se mi nestalo, že bych podobně vybavený telefon při počátečním tvrdém testování nevybil do pozdního odpoledne. Ale Nokia N8 byla jiná. Za celou dobu testování, kdy jsem ji pravda nemučil tak jako Nokii N900, ale rozhodně nijak nešetřil, se mi málokdy do večera úplně vybila. A naopak, párkrát jsem riskl i to, že jsem ji přes noc nedal na nabíječku.

Přitom byla neustále připojená na internet, denně si odeslala několik desítek megabajtů na Picasu, užila několik minut hovoru, přehrávala tak hodinu hudbu a samozřejmě byla neustále ve střehu, když jsem chtěl vyzkoušet něco nového nebo si s ní jen tak pohrát. A málem bych zapomněl na spoustu fotek, a především fotek s bleskem, což je asi největší „žrout“ z celého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek

Takže nějaké resumé? Pokud jste opravdu nenáročný uživatel, ale stejně Nokii N8 za každou cenu chcete, věřím tomu, že vám vydrží třeba i tři dny. Pokud ji budete využívat naplno, ale ne ji zbytečně mučit, zvládnete dva dny. A pokud ji naopak mučit budete, stejně ji dřív, než přijdete domů, vybijete málokdy. Takže tady opravdu velká pochvala, jsem rád, že toto můžu po dlouhé době napsat – u N900 to byla tragédie, stejně jako před čtyřmi lety u Nokie N95. A nemalý díl na tom má právě Symbian^3 a ty proklínané použité komponenty, které se nehodní za megahertzy.

K výdrži se vyjádřil také kolega Filip Kůžel ve velkém redakčním rozhovoru se čtenáři o N8: "Jeden konkrétní případ z geovýletu: push e-mail, zapnutá GPS, non stop zapnutý displej, 7 hodin. To je myslím dobré. Jinak je to ale klasický jednodenní smartphone, ráno vyndat z nabíječky, večer k ní znovu připojit, s push-mailem to asi jinak nejde. Když budete šetřit a jen volat, dostanete se na dva dny, ale pak nemusíte mít telefon za tyhle peníze."

Mimochodem, Nokia N8 umí šetřit baterii i jinak. Kromě toho, že si můžete aktivovat režim úspory energie, který vypne nepotřebné bezdrátové technologie (Bluetooth a WiFi), sníží jas displeje, přepne se do GSM módu a nejspíše i sníží zatížení procesoru, má N8 i mnoho tipů v integrovaném manuálu. Vypnutí animací, zvýšení intervalů načítání mailu, vypnutí nepotřebných zvuků, zvolení tmavého motivu, zavření aplikací. Všechno tohle dokáže ušetřit hodně energie a pokud byste Nokii N8 opravdu, ale opravdu hodně šetřili, pak kdo ví... Třeba se někdo takový najde a pochlubí se v diskuzi.

Ještě jsem se nezmínil o tom, co dělat, když vám telefon zamrzne tak, že naprosto na nic nereaguje. Ano, i to se Nokii N8 stává. Naštěstí na tohle Nokia myslela a vyřešila to podobně jako u notebooků. Pokud, naprosto kdykoliv (třeba i při zamčených klávesách), podržíte vypínací tlačítko 10 sekund, baterie se odpojí od telefonu a ten se prostě natvrdo vypne. 

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95