Nokia N8 v „simulátoru nešetrného majitele“ (video)

Finové testují své mobily na tlak, tah, krut, vlhkost, horko, mráz, prach, pády a ostré předměty. Nokia N8 si vyzkoušela jaké to je pořádně si nabít.

Vzpomínáte ještě na exkurzi do Finska, do testovacího centra Nokie? Nokia tenkrát připravila ukázkové video, na kterém dává svým mobilům pořádně zabrat. Koneckonců, naše mobilní miláčky používáme každý den, bereme si je sebou všude, kam jdeme a to se sebou přináší celou řadu příležitostí jak přijít k úhoně. Ženy a dívky nosí telefony v kabelkách (spolu s ostatními předměty), muži zase většinou v kapsách.

A hned zde máme styk s klíči, prachem, drobnými mincemi, podřenou a kdo ví s čím ještě. S mobily se třepe, pokud si na ně omylem sedneme, mohou být vystaveny tlaku a ohybu, občas se nevyhneme pádům, tekutinám, dešti a tak dále. Nejdůležitější je tak ochránit vnitřní komponenty a zajistit co nejvyšší odolnost. Důraz je kladen také na klávesy.

Nokia N8 v „simulátoru nešetrného majitele“

Nokia uvádí, že dle jejich průzkumů zmáčknou uživatelé hlavní ovládací tlačítka v průměru 200 – 300 krát za den, proto je třeba se ujistit, že klávesy budou reagovat i po milionu stisknutí. Vše samozřejmě provádí stroje. Výše uvedené situace lze zaškatulkovat jako mechanické vlivy. Jeden z přístrojů, kterým nové modely před uvedením na trh procházejí je i „simulátor nešetrného uživatele“, kterému podrobila novou N8.


Celkem musí přístroj obstát ve více než 200 testech odolnosti všeho druhu

Na čerstvém videu prezentovaném na webu Nokia Conversations se Finové moc nepředvedli, proto přidávám i jedno starší video, kde je proces testování odolnosti mnohem lépe zdokumentován. A projdeme si i kategorie testů.

Mechanická odolnost

Během svého životního cyklu může být telefon vystaven nejrůznějším mechanickým vlivům, tlaku, tahu, vrutu a možná vám taky někdy spadne na zem. Všechny výše uvedené situace jsou hezky vidět na videu níže. Pracovníci zkouší pád z výšky, přičemž při dopadu je telefon zaznamenáván kamerou schopnou zachytit 100 000 snímků za sekundu, což je 3 000 krát více než běžná kamera. Záznam je ovšem důležitý pro následnou analýzu. Na řadu přijdou i přístroje vyvíjející na tělo telefonu tlak silou sto newtonů či takové, které s ním pořádně zakroutí.


Nahlédněte pod pokličku - krátké video z testovacího centra • přežije N79 enormní tlak?

Do sucha i do vodičky

Přístroje s logem Nokia jsou používány po celém světě, proto je důležité aby byly schopny odolávat. V laboratořích jsou vystavovány extrémním teplotám v rozmezí od -40 °C do +85 °C, což odpovídá ruské zimě a horkému dni na Sahaře. Další krutá zkouška je vlhkost, telefon je na několik týdnů zavřen do speciální komory simulující 95% vlhkost vzduchu. A aby telefon nevybledl, je součástí testů také pobyt v soláriu, tedy solárním simulátoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S vodou mobily moc nekamarádí, přesto by měly nějaký ten podzimní deštík či polití kávou vydržet

Krom již zmíněné kamery při pádech jsou pochroumané přístroje zkoumány také pod mikroskopem. Využívají se přitom jak ty optické, jež zvětšují zhruba tisíc krát, pak pro podrobnou analýzu trhlin velmi výkonné elektronové, ty zvětšují až 50 tisíc krát. A ve finále přijdou na řadu rentgenové paprsky, které zkoumají různé typy poruch jako například praskliny vzniklé při některém z testů. Používaná metoda se nazývá energetická disperzní spektroskopie.

Diskuze (41) Další článek: O2 škrtlo 111 tisíc mrtvých duší, zisk výrazně rostl

Témata článku: Nokia, , Nokia N8, Nejvyšší odolnost, Crash Testy, Newton, Mechanická odolnost, Majitel, Běžná kamera, Drip, Simulator, Simulátor