Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Co dělat s obrázky?

Při focení nebo natáčení videa si můžete vybrat, jestli chcete data ukládat do paměti telefonu nebo na kartu. Zde se složky pojmenovávají podle měsíců, např. 200604. Do počítače se soubory dají stáhnout přes kabel, Bluetooth i infraport, poslat e-mailem nebo prostřednictvím MMS.

V telefonu je pro prohlížení obrázků připravena aplikace Galerie. Jakmile vejdete do složky Obrázky/video, zobrazení se převrátí na šířku displeje. Spatříte náhledy, mezi kterými lze rychle (a animovaně) přecházet. Klepnutím se ukáže fotka přes celý displej, kterou lze následně zvětšovat až k detailům, nebo až dojde operační paměť. Nová galerie opět nedovolí pracovat se složkami. Snímky lze jen řadit do alb, které však složky známé ze starších smartphonů plně nenahradí.


Galerie • náhledy obrázků se otevřou naležato • obrázek

Obrázky se dají přímo v telefonu upravovat: zmenšovat, otáčet, ořezávat, zaostřit, měnit úrovně, aplikovat efekty a přidávat různé objekty a texty. U některých efektů, například u ostření, lze nastavovat sílu.

Díky podpoře technologie UPnP (více zde) lze obrázky z telefonu prezentovat na počítači, televizoru a dalších podobně vybavených zařízeních. To ale bude spíš záležitost budoucnosti, zatím je tato technologie ve vývoji a vůbec není jisté, jestli se prosadí. Prezentace je možná i přímo na displeji – lze nastavit dobu pro jednotlivé snímky a třeba i hudbu v pozadí.


Hudba a multimédia: prostě dobré

Plusy: aplikace Music Manager • použitelná sluchátka • adaptér pro připojení standardních sluchátek v ceně • dobře ovladatelný přehrávač hudby • vestavěné rádio • streamované video

Minusy: chybí konektor jack přímo v telefonu • rádio nemá RDS

Nové chytré telefony od Nokie se dají bez větších kompromisů použít jako přehrávače MP3. V poslední verzi softwarového balíku PC Suite Nokia vylepšila aplikaci Music Manager, která slouží pro správu hudebních souborů a jejich pohodlné nahrávání do telefonu. Při přesunu můžete povolit automatickou konverzi hudebních souborů do formátu M4A, 48 kb/s, který je dle Nokie optimální pro použití v mobilu, anebo ponechat původní formát. I když se velikost souboru šestkrát zmenšila, standardní konverzi vzhledem ke kvalitě nelze moc doporučit. Anebo si pečlivě pohrajte s nastavením převodu.

Zajímavou funkcí je Náhodný přenos, který ze sbírky hudby na počítači náhodně vybere skladby a naplní jimi telefon do nastavené hranice paměti.

Přímo v krabici s telefonem dostanete špuntová sluchátka ukončená konektorem Pop-Port. Nejsou úplně nejhorší, kvalitního poslechu ale dosáhnete až s běžnými sluchátky. Ta se dají připojit prostřednictvím rovněž standardně dodávané redukce. Sluchátka Nokia jsou kombinovaná s handsfree, dají se pohodlně zavěsit kolem krku, ovladačem na pecce lze ovládat hlasitost, tlačítkem ukončit hovor nebo aktivovat hlasové vytáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • ovládací pecka • adaptér pro připojení sluchátek s jackem

Inspirace jablky

Přehrávač hudby se viditelně inspiroval Apple iPodem. Skladby lze prohlížet bez filtrování, dle interpretů, alb, žánrů nebo skladatelů. Jakmile se dostanete ke konkrétnímu souboru, stačí klepnout a začít přehrávat. Hlasitost je dostatečná, kvalita s pořádnými sluchátky velmi dobrá – zřejmě ani nebudete potřebovat přítomný ekvalizér.


Přehrávání • hlavní nabídka přehrávače • všechny skladby • filtr dle interpreta • filtr dle alba

Přehrávač je funkční i na pozadí, na hlavním displeji se ukáže název skladby, dá se přes něj nastavovat i hlasitost. Při příchozím hovoru se přehrávání plynule ztiší a po jeho ukončení zase obnoví; ve sluchátkách je slyšet vyzváněcí tón. Přehrávač hudby je jednoduše velmi dobrý.

Rádio bez RDS

Nokia do svých telefonů neúnavně implementuje funkci Visual Radio, i když stanice, které by tímto způsobem vysílaly, zatím na světě stále chybí (až na pár experimentů). Visual Radio lze ale použít i pro poslech běžného rozhlasu.


Rádio hraje • uložené stanice • zadávání frekvence

Rádio lze ladit automaticky po silných stanicích, manuálně projížděním pásma, případně přímým zadáním frekvence. Bohužel se nedá orientovat podle RDS, oblíbené stanice však lze uložit do dvaceti předpřipravených pozic. Navíc se můžete připojit k internetové službě, která podle státu a města nabídne přehled rádií, které se na dané lokalitě dají naladit. Vybrané stanice lze i odsud uložit do paměti.

Radiopřijímač je stereofonní. Při horším příjmu, kdy kabel sluchátek coby anténa nestačí, se ale automaticky přepne do režimu mono. Také rádio lze poslouchat na pozadí během jiných činností s telefonem.

Televize přes rychlá data

Nokia prostřednictvím aplikace RealPlayer podporuje streamované video a audio. Vyzkoušel jsem slovenské Vyvolené (wap.joj.sk), kde byl přenos ve formátu MPEG-4 v nejvyšší kvalitě určené pro UMTS velmi kvalitní. S Wi-Fi připojením navíc i bezproblémově rychlý. N80 podporuje videoformáty 3GPP (H.263), MPEG-4 a RealVideo.


Pokračování v další kapitole: telefonování, adresář, zvonění

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Stříbrná verze, TrueTone, Druhé číslo, Poslední pokus, Testovaná nokia, Potenciální riziko, Počet pixelů, Dostupná síť, Dostatečná kapacita, Odvrácená strana