Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Rychlost: je to zkrátka smartphone

Nové aplikace se stejně jako u posledních modelů objevují ve složce Mé vlastní, odkud je lze ale posléze přesunout třeba do kořenové složky. Červené tlačítko opět zavírá programy, takže když je chcete nechat běžet na pozadí, musíte se na hlavní displej dostat jinak – například dvojím stisknutím tlačítka pro vstup do nabídky.

Rychlost Nokie N80 je v průměru stejná jako u předchůdce N70. Není zde žádná změna; ani k horšímu, ani k lepšímu. Přímým porovnáváním obou telefonů jsem zjistil, že rychleji se u N80 dostanete do hlavní nabídky, galerie, do zpráv. Pomaleji naběhne kalendář, adresář. Ve všech případech jde ale o zrychlení a zpoždění pozorovatelné jen v případě, kdy jsou telefony vedle sebe. Oba dva jsou celkově stejné – ve srovnání s běžnými mobily stále pomalejší. Ke stabilitě N80 nemám připomínky.

Tajuplná paměť

Kapacita vnitřní paměti Nokie N80 je trochu záhada. Nokia někde píše 40 MB, jinde 60 MB, ukazatel v přístroji mi právě teď ukazuje 12 MB použité a 35 MB volné paměti – tedy v součtu 47 MB. Pro nový Symbian S60 zatím neexistuje žádný diagnostický nástroj, který by spor rozsoudil. Paměti je ale v každém případě dost, hlavně ve spojení s paměťovou kartou – pokud nebudete chtít telefon použít jako přehrávač MP3, dodávaná karta s kapacitou 128 MB by měla stačit.

 
Multitasking: přehled běžících aplikací

Ze stejného důvodu nemohu sloužit údajem o velikosti paměti RAM pro spouštění aplikací. Nokia ho neudává. S pamětí jsem ale měl několikrát problémy. Hodně „žravý“ je nový internetový prohlížeč (pomůže vypnutí obrázků) a s hláškou o nedostatku paměti jsem se pravidelně setkával při zvětšování třímegapixelových fotografií.


Fotoaparát a obrázky: nejlepší fotomobil

Plusy: celková kvalita snímků • rozlišení 3 Mpx • přepínač makrorežimu • opravdová kompenzace expozice • vestavěný blesk

Minusy: nelze nastavovat kvalitu fotografií • chybí automatické zaostřování • video mohlo být lepší

Na fotografie pořízené Nokií N80 jste se mohli podívat už v tomto článku, kde jsme ji srovnali s doposud nejlepším Sony Ericssonem K750i. Nejvyšší příčka se pod tímto telefonem velmi kýve, na určitých scénách je Nokia N80 lepší. Sami čtenáři v anketě pod článkem rozhodovali, který z těchto dvou fotomobilů je lepší – ze 71 procent zvítězila Nokia.

Tip: Podrobné informace o fotoaparátu Nokie N80 najdete v katalogu fotomobilů.

Nokia N80 je první fotomobil s rozlišením 3 Mpx na českém trhu. Výsledkem jsou fotografie ve formátu 2 048 × 1 536 bodů. Toto rozlišení je pro použití ve fotomobilu už zbytečně vysoké a zpomaluje práci; asi ho využijete jen v případech, kdy snímky hodláte upravovat nebo tisknout. Zmenšením a úpravou třímegapixelové fotografie lze dosáhnout o trochu lepších výsledků než stejnou operací u menšího rozlišení. V Nokii N80 můžete fotit i na nižší rozlišení (1 600 × 1 200, 1 280 × 960, 800 × 600, 640 × 480), nelze však nastavit kvalitu.

 
Prostředí fotoaparátu • nabídka • nastavení velikosti snímků

Největší zásluhu na vylepšení kvality snímků ale nemá rozlišení. Důležitá je lepší optika a hlavně hardwarový přepínač makrorežimu. Díky němu lze s Nokií konečně fotit texty tak, aby byly k přečtení. Určitě by se hodilo ještě automatické zaostřování, s ním ale zase bývá spojena delší prodleva při focení.

S fotoaparátem se dá více hrát

S Nokií N80 se fotí naležato, jako spoušť slouží tlačítko na boku. Jeho stisknutí ale vyžaduje větší sílu, takže jsem nakonec častěji exponoval hlavní klávesou pod displejem. Při stisknutí by se měl ozvat zvuk spouště, v nabídce je výběr ze čtyř možností, ve skutečnosti ale není vůbec nic slyšet. Takže vlastně nevadí, že zvuk nelze vypnout (dokud Nokia tuto chybu neopraví).

Jinak než v ostatních Nokiích je orientován i snímač. Např. u modelu N70 vznikla při focení naležato fotografie na výšku. Ohnisková vzdálenost zůstává stejná, subjektivně je objektiv dostatečně „široký“. Fotit lze i pomocí předního objektivu, snímky mají v takovém případě rozlišení jen 640 × 480 bodů a výrazně nižší kvalitu.

Nokia v N80 nabízí několik předpřipravených režimů pro různé typy scén: automatický, vlastní (můžete nastavit a uložit různé parametry), portrét, krajina, sport, noční krajina, noční portrét, svíčka. Ve špatných světelných podmínkách pomůže blesk – standardně je nastavena automatika, můžete jej zapnout nebo zakázat. Vyvážení bílé pomůže fotomobilu trefit správné barvy.

Panel pro nastavení

Nejužitečnější je ale nastavení expozice. Tentokrát je skutečné, nejde jen o softwarové doladění po expozici. Na tuto funkci nezapomínejte, protože automatika si často sama neporadí a výsledkem jsou potom velmi přesvětlené snímky (do plusu expozici snad ani není nutné nastavovat). Stejně jako dřív zůstaly v nabídce volby nastavení jasu a kontrastu, které se ale aplikují až na hotový snímek. Přibylo nastavení sytosti barev, fotit lze černobíle, negativně a do sépiového nádechu. Ve třech stupních se dá volit ostrost snímku.

Ovládání kompenzace expozice

Digitální zoom je v případě, kdy chcete fotky tisknout nebo prohlížet na počítači, stále jen funkce do počtu. U snímků určených pro prohlížení na mobilu se ale hodí. Je plynulý, a když povolíte jeho rozšíření, až dvacetinásobný.

Ukázkové snímky, další najdete v tomto článku:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka zoomu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V interiéru se projeví šum

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Text je ostrý a čitelný

Pouze průměrné video

Zatímco „hloupá“ Nokia 6280 dokázala natáčet video v rozlišení VGA, smartphone N80 zůstává pozadu. Formát 352 × 288 je sice ve srovnání s ostatními telefony stále výjimečný, není to už ale zázrak. Video není detailní, ani dokonale plynulé, příliš nepomůže ani elektronický stabilizátor obrazu. Nokia sice při natáčení videa využívá volnou paměť, délka není omezena několika minutami, na pořádnou videokameru v mobilu si ale ještě musíme počkat.

Prohlédněte si ukázkové video

V aplikaci Režisér je možné natočené klipy sestříhat, pro přehrávání videa je určen program RealPlayer. Umí přehrávat v okně i naležato přes celý displej.

 
Aplikace Režisér • přehrávač RealPlayer


Pokračování v další kapitole: obrázky, MP3, rádio

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Nová karta, Den, Praktický smysl, Počet pixelů, Hardwarový přepínač, Nejvyšší příčka, Pouhá minuta, Původní formát, Dvojí stisknutí, Poslední pokus