Nokia N80: nový špičkový prohlížeč internetu

Nokia ve smartphonu N80 představila nový webový prohlížeč. Je rychlejší než cokoli, co jsme doposud mohli v mobilech vidět. Má funkce, které zatím žádný jiný prohlížeč nenabídl, a známé věci řeší tak, jak by si to uživatel představoval. Mimo jiné s ním lze pracovat s RSS.
Jednou z největších inovací smartphonu Nokia N80 je nový webový prohlížeč. Nokia opustila svůj starší jednoduchý browser, nespoléhá už ani na externí dodavatele (Operu). Nový prohlížeč vychází z projektů fungujících jako open source a s čistým svědomím mohu říct, že jde o nejlepší aplikaci tohoto typu, jakou na současných mobilních telefonech můžete najít.

 
   
Ukázky webových stránek v novém prohlížeči

První informace o chystaném prohlížeči jste si mohli přečíst už v listopadu, kdy Nokia oznámila jeho vývoj. Jestli vás zajímají technické podrobnosti, hned na začátku doporučuji následující informační zdroje:

Prohlížeč s označením S60 OSS Browser využívá technologie již existujících a osvědčených projektů. Je to WebCore a JavaScriptCore, které jsou základem pro prohlížeče Safari, a KHTML a KJS z linuxového Konqueroru.

Prohlížení jako na počítači

Základem pro rozumnou práci s internetem na mobilním zařízení je podpora datových přenosů. Na Nokii N80 lze vedle vytáčených datových přenosů využívat i paketové technologie GPRS/EDGE/UMTS. K tomu všemu se dokáže připojit i k bezdrátovým sítím Wi-Fi a prohlížení webu je potom opravdu pěkně rychlé.

Několikrát se mi stalo, že se prohlížeč začal připojovat přes UMTS, i když jsem před tím „natvrdo“ nastavil Wi-Fi. Nepodařilo se mi najít příčinu tohoto chování. Nakonec jsem datový profil raději volil vždy manuálně při spuštění.

    
Spouštění třeba přes ikonu aktivního pohotovostního displeje • nastavení • volba
přístupového bodu • ještě ověření • připojování

U mobilních prohlížečů jsme zvyklí, že se různými způsoby snaží celou stránku vměstnat na malý displej kapesního zařízení. Nokia na to šla jinak. Standardně zobrazí jen výřez stránky, po které se dá potom pohybovat. Jenže výřez je upraven tak, aby se do něj na šířku displeje vešel celý blok textu, takže čtení je stále pohodlné. Stránkou není nutné horizontálně posouvat.

Po stránce se pohybuje kurzorovou klávesou – šipkou jako na počítači. Dají se tak označovat odkazy, formulářové a další prvky. Když jsou odkazy u sebe, kurzor na ně rychle skáče, nemusíte se trefovat šipkou. Jakmile se s ní dostanete na kraj obrazovky, začne se posouvat blok. Abyste se při tom neztratili, brzy se na displeji ukáže malé okno s náhledem celé stránky a vyznačením polohy viditelného bloku.


Zobrazuje se jen část stránky, texty se ale vměstnají na šířku displeje

Neuvěřitelná je při tom rychlost prohlížeče. Stránky načte stejně rychle jako prohlížeč na stolním počítači. Při posouvání stránkou a u dalších operací se nesetkáte s žádnými prodlevami. Je to nesrovnatelné s mobilní Operou, natož se starším firemním prohlížečem Nokia.

Prohlížeč je na druhou stranu hodně náročný na paměť. Měl jsem velké problémy, aby vedle něj v paměti najednou vydržel program na snímání obrazovek (i když část viny kladu i na účet této aplikace). Kvůli paměti jsem také stránky nakonec prohlížel bez obrázků.

Když je stránka větší než odhadem 400 kB, prohlížeč oznámí, že nemusí být vykresleny správně. Několikrát také spadl, například při pokusu pracovat s grafickými mapami na www.mapy.cz.

Funkce přehledně a stručně

Postupně budu popisovat jednotlivé zajímavé vlastnosti nového prohlížeče a doplňovat je ukázkovými obrázky.

Obrázková historie: Při stisknutí tlačítka pro návrat zpět se neotevře rovnou předchozí stránka, ale ukážou se obrázky stránek, které jste dřív prohlíželi. Vyberete si požadovanou stránku a rovnou se na ni vrátíte. Je to velice pohodlné.

 
Vizuální historie navštívených stránek

Živý náhled: O této funkci jsem už krátce psal v předchozím textu, ale zaslouží si ještě jednu zmínku. Když posouváte obsahem stránky, za okamžik se v pravém horním rohu objeví náhled celé strany s vyznačeným výřezem. Vždy tak máte přehled, kde se zrovna nacházíte.


V pravém rohu je živý náhled celé stránky

Náhled na stránku: Je jasné, že prohlížení webu ve výřezu nemusí být vždy nejpřehlednější. Stisknutím tlačítka se ale dá na displeji zobrazit celá stránka. Vyznačeným výřezem lze opět pohybovat a dostat se rychle třeba na opačný konec dlouhého textového pruhu.

 
Celá stránka na displeji

Vyhledávání postupným psaním: Do políčka začnete psát text a telefon už během jeho zadávání skáče po stránce, jak vyhledává nejbližší výrazy (stejně jako ve Firefoxu na počítači). Mezi více výskyty lze potom přeskakovat kurzorem.

Vyhledávání

RSS: Standardní součástí prohlížeče je RSS čtečka. Klepnutím na typickou ikonku nebo zadáním adresy přihlásíte RSS kanál; objeví se v záložkách, v sekci Webové zdroje. Čtečka stahuje titulky i text. Nedá se ale naplánovat interval zjišťování aktualizace, nová data se stáhnout jen po uživatelském vyžádání.

   
Přihlášené kanály • přehled zpráv • detail zprávy • vlastnosti kanálu

Práce s více okny: Tuto funkci se mi bohužel nepodařilo prakticky ověřit. V nabídce sice je pohled, ve kterém se dá přepínat mezi okny, nevím ale, jak odkaz do nového okna uživatelsky otevřít. Manuál k novému prohlížeči neříká vůbec nic a nepřišel jsem na postup, který by vedl k tomuto cíli. Ale jde to, podrobná specifikace, kterou si můžete stáhnout v PDF, tuto možnost uvádí. Prohlížeč mimochodem dokáže blokovat vyskakovací okna.

Nějak to musí jít

Velikost písma a obrázků: Všechno lze zmenšovat a zvětšovat podle požadavků oka uživatele. Např. text tisknutím hvězdičky a křížku ve stupních 50 %, 75 %, 100 %, 125 %. Při spojení se extrémně jemným displejem se na viditelnou plochu vejde velké množství informací. Skvěle vypadají i fotky.

 
Čtyři velikosti písma

Celoobrazovkový mód: Na stránce je vždy vidět úzká hlavička s titulkem stránky. Při nahrávání se v něm formou „teploměru“ ukazuje stav a vedle ubíhají stáhnuté kilobajty. Spodní pruh s vyznačením funkcí levého a pravého tlačítka lze skrýt.


Zobrazení se stavovým pruhem a bez něj

Záložky: Kromě uživatelských oblíbených stránek, které lze ukládat i do složek, nabídne prohlížeč i tzv. Automatické záložky. Do nich se – pokud tuto funkci nezakážete – ukládají adresy všech navštívených stránek.

 
Běžné záložky • automatické záložky

Doplňování adres: Při ručním zadávání adresy je k dispozici doplňování – stiskněte G a v roletce se ukáže např. Google, Galerie, GigaMania (všechny stránky s G, co jste už zadali).


Stačí vybrat

Nerozumíte? Přeskočte.

S čím si dál nový internetový prohlížeč rozumí? Jen stručně: stahování souborů včetně možnosti dokončení přerušeného downloadu, upload souborů (přes HTTP), podporuje JavaScript 1.5, HTML 4.01, XHTML, VPN přístup, HTTPS, cookies, obrázky (JPEG, GIF, WBMP, OTA, PNG), styly CSS 1 a 2. Rozumí si se zásuvnými moduly a zobrazí tak vektorovou grafiku SVG-T a přehraje hudební soubory (MP3, Real Audio, AAC atd.). Nabídne také cache, takže uložená data nemusí stahovat znovu. Prohlížeč bohužel nezobrazí wapové stránky, je použitelný pouze na web.

Lahůdka pro znalce: takhle si S60 OSS Browser poradí s testem Acid2. Přestože má výsledek k ideálu ještě hodně daleko, je výrazně lepší než zobrazení stejné stránky v Internet Exploreru.

Jednotlivé funkce není nutné vždy lovit z nabídky. Dají se využívat klávesové zkratky rozeseté po klávesnici: 1 záložky, 2 hledání, 3 zpět, 8 náhled na stránku, hvězdička a křížek ovládají velikost písma atd.

Mohly by následovat další aplikace.

Prohlížeč S60 OSS Browser bude součástí všech nových smartphonů Nokia postavených na třetí edici prostředí S60. Do starších chytrých telefonů se nedá nahrát.

Nový operační systém bohužel provází nekompatibilita aplikací. Staré programy, na které jste zvyklí, do něj nedostanete, je třeba počkat, až je vývojáři upraví. Kvůli novému prohlížeči bych ale osobně byl schopný několik takových programů klidně oželet. Je to nejlepší a nejrychlejší browser, co na smartphonech najdete – funkce, která si zaslouží nejvyšší hodnocení. Tohle se Nokii skutečně povedlo.

Rád bych věřil, že Nokia podobným způsobem pečlivě zpracuje i další aplikace. V S60 se přímo nabízí prohlížeč elektronické pošty nebo kalendář.

Diskuze (47) Další článek: T-Mobile od května ruší klasické Twist sady

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N80, Malé okno, Stavový pruh, Nejvyšší hodnocení, Podrobná specifikace, Opačný konec, Nov, Prohlížeč, Celý blok, Pro +