Nokia N80: první dojmy a velká fotogalerie

Přečtěte si, jaké první dojmy zanechala Nokia N80 na třech lidech, kterým se krátce dostala do ruky. Podívejte se na téměř 70 kvalitních fotografií.

První dojem bývá často nejdůležitější. Na druhou stranu se to s ním ale nesmí přehnat, protože až pečlivé zkoumání vlastností, které nejsou vidět na povrchu, prozradí, co ve skutečnosti v mobilním telefonu je.

Ještě před recenzí si můžete přečíst, jaké dojmy zanechal chytrý telefon Nokia N80 na třech redaktorech, kterým se dostal do ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N80


N80 dozrává časem

Marek Lutonský

Protože připravuji recenzi Nokie N80, mám v hlavě už spoustu detailů, které nemají s prvními dojmy nic společného. Dobře si ale vzpomínám, jak jsem před několiky dny telefon vybalil z krabice – a na rovinu přiznám, že jsem nepadl úžasem do kolen. Další mobil v řadě... Nokia je sice přítulně malá, ve srovnání půdorysných rozměrů s předchůdcemi N70 vítězí na celé čáře, ale ta tloušťka!

Delší dobu jsem používal Samsung D820, byl jsem zvyklý na lehké cvrnknutí, které odsune displej. Tady jsem ho musel odtlačit až do horní úvratě sám. Klávesnice, která se tím odkryje, také mezi Nokiemi nepatří k nejpovedenějším. A k tomu všemu lze programy pro nový Symbian spočítat na prstech obou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovový kryt jí sluší

Ještě jednu vlastnost se mi nechtělo telefonu odpustit. Při zavření se automaticky nezamknou tlačítka, svůj záměr musíte pokaždé potvrdit stisknutím příslušné klávesy.

Čert vem tři mega, důležitá je zlepšená optika

Potom se ale karty začaly obracet na stranu Nokie. Rozsvítil se totiž displej – ten nejjemnější, jaký na mobilech najdete. Po synchronizaci, kdy jsem ani nemusel přeinstalovat PC Suite, se na hlavní obrazovce ukázal aktivní pohotovostní režim s naplánovanými schůzkami. Klepnutím jsem objevil inovovaný kalendář, do něhož se vejde mnohem víc informací než dřív.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je prvotřídní

Ještě než jsem se vrhnul do rychlého průzkumu jednotlivých aplikací, musel jsem zkusit fotoaparát. Je to první třímegapixel, který se u nás prodává, navíc jako první Nokia s manuálním přepínačem makrorežimu. Jak jste se mohli přesvědčit v bleskovce, makro u N80 funguje. A funguje i celý fotoaparát, Nokii můžeme řadit mezi nejlepší fotomobily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U čočky fotoaparátu je posuvný přepínač pro makro

Hledá se kniha jízd

Samotné aplikace vycházejí ze starší verze Symbianu S60. Základ se bohužel vůbec nezměnil, budík je stejně primitivní, diktafon hloupě omezuje pouhá minuta. A nic lepšího nemůžete doinstalovat, protože pro Symbian 9 zatím prakticky nic neexistuje.

Ale velké díky za internetový prohlížeč, o kterém jsem podrobně psal včera. Je to nejlepší aplikace tohoto typu, jakou jsem na mobilním telefonu doposud viděl. Když se spojí s podporou Wi-Fi a UMTS, od mobilu se nehnete.

Nejsem uživatel, který není spokojený, dokud do smartphonu nenainstaluje desítky dalších programů. Postupem času jsem skončil u několika zásadních externích pomůcek a zbytek nechávám na dodávaných aplikacích:

  • kniha jízd PowerCar: o ni bych přišel, protože výrobce se na update nechystá dřív než za pár měsíců
  • NaSMS pro psaní zpráv bez háčků a čárek: zde snad svítá na dobré časy
  • navigace Wayfinder: u velkých firem se dá očekávat rychlá aktualizace
  • prohlížeč Opera: na N80 už není potřeba

A cena, samozřejmě

Po doplnění všech parametrů do katalogu mobilů se Nokia N80 s poměrně značným náskokem dostala na první místo žebříčku. V recenzi na ní samozřejmě najdu celou řadu much, které třeba nejsou zásadní, ale dokážou znepříjemnit život. Nokia N80 se mi ale postupně dostává pod kůži, je to hodně dobrý telefon.


V druhé kapitole
si můžete přečíst o prvních dojmech Davida Polesného a Ivoše Kocery. Nenechte si ujít společné fotografie s Nokií N70!

Témata článku: Nokia, Nokia N80, Samsung D820, Foto, Posuvný přepínač, Pouhá minuta, Fotogalerie, Pečlivé zkoumání, F +, Rychlá aktualizace