Nokia N81 8GB: zatočte s nudou! (velký test)

Nokia N81 je multimediální smartphone výsuvné konstrukce určený zejména pro zábavu. Přečtěte si, jak obstála v redakčním testu.

Fotoaparát: čekali jsme víc

Fotoaparát Nokia N81 je pro mě velkým zklamáním. Nechápu, proč výrobce tento jinak špičkový multimediální smartphone osadil průměrným fotoaparátem s rozlišením jen dva megapixely. Navíc u něj nenajdete autofocus ani krytku objektivu. Slabou náplastí je diodový blesk. Jelikož není krycí sklíčko objektivu zapuštěno, doporučuji jej před každým fotografováním očistit od otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázek
Podobný fotoaparát najdete i v telefonech podstatně levnějších

S telefonem se fotografuje jako s klasickým digitálním fotoaparátem, drží se naležato. Jako spoušť slouží boční tlačítko. Maximální velikost fotografií je 1 600 × 1 200 bodů. Snímky vás svou kvalitou rozhodně nenadchnou. Trpí vysokým šumem, který je při horších světelných podmínkách přímo nesnesitelný. Ani barevné podání fotografií není ideální. Barvy jsou na fotkách vybledlejší než ve skutečnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • hledáček videokamery

Nabídka fotoaparátu je klasická a zobrazuje se v podobě vertikálního pruhu ikon na pravé straně displeje. Nastavit zde můžete kompenzaci expozice, samospoušť, vyvážení bílé, barevné efekty, šest scénických režimů a dokonce citlivost ISO. Novinkou je možnost nechat si v hledáčku zobrazit mřížku, která usnadní kompozici fotografie. Velikost snímků, zvuk závěrky a další drobnosti nastavíte hlouběji v nabídce. Digitální zoom přibližuje až dvacetkrát, velmi tím ale snižuje kvalitu fotografie.

Ukázkové fotografie pořízené Nokií N81 8GB:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Digitální zoom nabízí až dvacetinásobné přiblížení • fotografii dopočítává do plného rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Účinnost nočního režimu je slušná • diodový blesk je použitelný jen na malé vzdálenosti

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská kompenzace expozice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyvážení bílé: automaticky • slunečno (oblačno není k dispozici) • skutečná barva listí byla někde mezi

Fotoaparát zvládá také natáčet video ve formátu MP4 nebo 3GP. Jeho maximální rozlišení je 320 × 240 bodů. Maximální délka je omezena na jednu hodinu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie sdružuje multimediální obsah telefonu • fotografie lze přímo v telefonu různě upravovat

Snímky se prohlížejí v Galerii. Zde najdete i ostatní multimediální obsah telefonu. Při vstupu do Galerie se zobrazení automaticky pootočí o devadesát stupňů. Fotografiemi můžete procházet pomocí NaviWheel, nechat si je zobrazit v prezentaci, různě je upravovat nebo odesílat do internetového blogu. Zajímavá je aplikace Lifeblog, ve které se podle časové osy zobrazují všechny pořízené snímky a například i odeslané a přijaté zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotografií v Galerii probíhá s displejem na šířku

Zvládne i videohovory

Komunikační funkce jsou stejné jako u jiných telefonů s operačním systémem Symbian S60. Počet kontaktů je omezen jen volnou pamětí, to platí i pro zprávy. Vícepoložkový seznam je propracovaný a lze do něj uložit velké množství údajů. Kontakty na kartě SIM se zobrazují odděleně. Vyhledávání probíhá postupným psaním. Více bychom ale ocenili prediktivní způsob. Kontakty lze samozřejmě třídit do skupin, nastavit jim odlišné vyzvánění i je vytáčet hlasem. Hlasové ovládání je v telefonu celkově na velmi dobré úrovni. Bez nutnosti učení hlasových příkazů můžete přepínat profily, zapnout Bluetooth apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam • vyhledávání • detail a editace kontaktu • kontakty na SIM kartě

Vyzváněcí profily nastavují kompletní zvukové projevy telefonu. Nabídka úprav je tradičně široká. Díky stereofonním reproduktorům telefon nabízí i různé prostorové efekty během vyzvánění. Na výběr je trajektorie zvuku kruhová, přelet, cik-cak a labyrint. Lze nastavit i rychlost průběhu tohoto efektu. K dispozici je filtrování hovorů i režim Letadlo. Telefon samozřejmě zapnete i bez vložené SIM karty. Nokia N81 pracuje v sítích GSM na frekvencích 900/1800/1900 MHz. Videohovory poběží přes síť třetí generace UMTS na frekvenci 2100 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Voláme • skupiny volajících • výběr a editace vyzváněcího profilu

Témata článku: Nokia, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Pohodlné sledování, Textová poznámka, Test, Poslíček, Listí, Velký test, Vysoký šum, Velká vnitřní paměť, Space Impact, První záložka, Herní nabídka, Velký, Poslední záložka, Testovaná nokia