Nokia N81 8GB: zatočte s nudou! (velký test)

Nokia N81 je multimediální smartphone výsuvné konstrukce určený zejména pro zábavu. Přečtěte si, jak obstála v redakčním testu.

Klíčové vlastnosti

  • rozměry: 102 × 50 × 18 mm, 140 g
  • smartphone se Symbianem S60 3rd Edition Feature Pack 1
  • kvalitní QVGA displej s 16 miliony barev
  • vnitřní paměť o velikosti 8 GB s USB Mass Storage
  • funkce Navi wheel pro rychlé procházení galeriemi
  • nová multimediální nabídka
  • Wi-Fi 802.11 b/g
  • podpora UMTS a videohovorů
  • dvoumegapixelový fotoaparát s diodovým bleskem
  • podpora N-Gage her, herní tlačítka nad displejem
  • propracovaný hudební přehrávač a FM rádio
  • microUSB konektor a Bluetooth s profilem A2DP
  • stereofonní reproduktory a 3,5mm jack na těle telefonu
  • sluchátka s dálkovým ovladačem a datový kabel v základním balení

Kingston_partner_small.jpg

Nokia N81 8GB
N81 8GB Nokia N81 8GB je nástupce první herní konzole mezi mobily N-Gage, zároveň ale stále vypadá jako telefon. Je vybaven ovládacími prvky pro hry i hudbu, k dokonalému multimediálnímu telefonu chybí jen lepší než 2mpx fotoaparát. Paměť zajistí 8GB flashdisk.rozměry a hmotnost: 102 × 50 × 18 mm, 140 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 11, UMTS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 7697 MB
baterie: Li-Ion 1050 mAh, procesor: 369 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (320 × 240), vestavěný blesk
78 %
(51. místo z 912)
katalogrecenze
cena: 8 390 Kč (koupit)

Hlavní nedostatky

  • nadprůměrné rozměry a vysoká hmotnost
  • horní díl se ve vysunutém stavu mírně viklá
  • telefon je náchylný na otisky prstů
  • příliš mnoho tlačítek na funkční části klávesnice
  • žádná indikace zmeškaných událostí
  • podprůměrný fotoaparát bez autofocusu
  • nepodporuje HSDPA
  • slovník T9 píše s diakritikou
  • pouze demoverze N-Gage her

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N81 8GB

Model N81 by měl být novou multimediální hvězdou finského výrobce. Jedná se o funkcemi nabitý chytrý telefon, který by měl svému uživateli sloužit zejména pro zábavu. Pro tento účel je velmi dobře vybaven. Svou velkou pamětí a propracovanými hudebními funkcemi navazuje na nepříliš vydařený model N91, díky podpoře nových N-Gage her je Nokia N81 zase označována za nástupce herního telefonu Nokia N-Gage QD. Telefon ale není zcela bez chyby a za širokou výbavu zaplatíte velkými rozměry i hmotností. Kromě verze s 8GB interní pamětí se bude Nokia N81 prodávat také ve verzi se slotem pro paměťové karty microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchozí hudební smartphone Nokia N91 disponoval 4GB pevným diskem, nová N81 8GB již využívá flash paměť

Jednoduchý a účelný design

Svým vzhledem mě nová Nokia příliš nenadchla. V zasunutém stavu má telefon tvar téměř pravidelného kvádru se zaoblenými rohy. Rozměry 102 × 50 × 18 jsou oproti běžným telefonům jen mírně nadprůměrné. Telefon se svými rozměry drží dražší sestry N95, která měří 99 × 53 × 21 mm. Podstatně horší je to ale s hmotností. I když je celý telefon vyroben z plastu, hmotnost se zřejmě díky velké výbavě vyhoupla na vysokých 140 g. Touto hodnotou o nezanedbatelných 20 g překoná Nokii N95. Dokonce i novější model N95 8GB je o 12 g lehčí. V ruce je vysoká hmotnost telefonu ihned znát. Pokud ale telefon nebudete nosit pověšený na krku, smíříte se s ní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ruce je vysoká hmotnost ihned znát • srovnání s platební kartou

Telefon je vyroben z černého lesklého plastu, který je na bocích doplněn temně stříbrnou metalízou. Černý plast je bohužel dosti náchylný na otisky prstů. Ty jsou dobře viditelné na přední straně, obou částech klávesnice, ale zejména na rozměrném zadním krytu. I po přeleštění telefonu jsou otisky za chvíli zpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design telefonu neobsahuje žádné módní výstřelky, vše je podřízeno účelnosti

Nokia N81 je vybavena vysouvací konstrukcí, přičemž horní díl nesoucí displej je oproti spodnímu dílu podstatně tenčí. Vysouvání a zasouvání je bezproblémové. Pomáhá při něm pružinka. Palec při této operaci můžete zapřít o mírně vystouplé okruží navigační klávesy. V zavřeném stavu nevykazuje konstrukce žádnou vůli. Po vysunutí se ale horní díl pohybuje v předozadním směru přibližně o jeden milimetr. Tuto vůli ucítíte zejména při používání spodních tlačítek funkční části klávesnice. V bočním směru je výsuvná konstrukce bez vůle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní díl je podstatně tenčí než spodní • lesklý plast je náchylný na otisky prstů

Stereoreproduktory i 3,5mm jack

Jak jsem se již zmínil, boční strany telefonu obtáčí široký pruh ze stříbrnému plastu. Na spodní části telefonu v sobě nese mnoho zajímavých prvků. V horní polovině levé i pravé strany se usadila dvojice reproduktorů ukrytých za jemnou mřížkou. Zda je zde jejich umístění vhodné, je přinejmenším diskutabilní. Hlasité reproduktory využijete zejména při hraní her a sledování videa. Tyto činnosti se ale většinou provádějí s telefonem otočeným o devadesát stupňů. Kvalita reproduktorů je oproti jiným telefonům lepší, zázrak ale nečekejte. Reproduktory sice bez problémů ozvučí menší pokoj, mají ale problémy s basy a při vyšších hlasitostech začíná být zvuk „plechový“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky telefonu jsou tvořeny tmavě stříbrnou metalízou

Na levé straně již nic dalšího nenajdete. Pod pravým reproduktorem se nachází dobře ovladatelné dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Ještě níže objevíte spoušť fotoaparátu. Horní strana nese posuvný zámek klávesnice a vypínací tlačítko, které slouží i pro přepínaní vyzváněcích profilů. To je ale kvůli své tuhosti a zapuštění hůře ovladatelné. Uprostřed pak najdete jedno z hlavních lákadel telefonu: klasický 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní strana s microUSB konektorem a zdířkou pro nabíječku • vypínací tlačítko, 3,5mm jack a zámek klávesnice na horní straně

Při pohledu na spodní stranu telefonu objevíte kruhovou 2mm zdířku pro nabíječku a microUSB konektor. Nechybí ani malá štěrbina pro průchod zvuku k mikrofonu a poutko na šňůrku v levém spodním rohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko fotoaparátu, dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a reproduktor na pravé straně telefonu

Vydrží hrát deset hodin

Celá zadní strana je tvořena rozměrným krytem baterie z lesklého hnědočerného plastu s metalickou úpravou. Kryt na svém místě drží velmi pevně a ani při silnějším stisku nevrže. Najdete na něm jméno výrobce a stříbrný rámeček, který se ze tří stran obtáčí kolem dvoumegapixelového fotoaparátu s diodovým bleskem. Kryt se snímá pohodlně díky odjišťovacímu tlačítku. Pod ním objevíte Li-Pol baterii o kapacitě 1 050 mAh. SIM karta se vkládá do šuplíčku a zasouvá do těla telefonu vedle baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu není bohužel chráněn • krycí sklíčko není součástí zadního krytu

Oficiální specifikace hovoří o této výdrži: 240 minut hovoru v sítích GSM, resp. 180 minut v sítích UMTS, pohotovostní doba až 408 hodin. Při přehrávání videa by měla Nokia N81 vydržet až čtyři a půl hodiny, při hraní her až šest hodin. Oficiální doba výdrže přehrávání hudby je až 11,5 hodiny. Testovaná Nokia N81 vydržela nepřetržitě přehrávat hudbu do sluchátek a u toho být připojená do sítě UMTS po dobu přibližně 10,5 hodiny. Jak je vidět, oficiální údaje tak nejsou daleko od pravdy. Proto počítejte s tím, že skutečná výdrž bude velmi závislá na způsobu využívání telefonu. Běžně by Nokia měla vydržet okolo dvou dnů. Pokud si ale například při dlouhé cestě vlakem pustíte film a zahrajete hry, nemusí se bez nabíječky telefon dočkat večera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sejmutí zadního krytu • SIM karta se vkládá do šuplíčku a zasouvá do těla telefonu 

Témata článku: Nokia, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Listí, Velký test, Velká vnitřní paměť, Testovaná nokia, Poslední záložka, Pohodlné sledování, Textová poznámka, Test, Herní nabídka, Poslíček, Velký, Vysoký šum, První záložka, Space Impact