Nokia N82: blýskavé mámení (velký test)

Nokia N82 je našlapaný smartphone klasické konstrukce. Výbavou se vyrovná Nokii N95, překoná ji ale v uživatelské přívětivosti?

Fotoaparát: nejlepší z nejlepších?

Do Nokie N82 se vkládali velká očekávání také díky jejímu integrovanému fotoaparátu. Disponuje totiž pětimegapixelovým čipem a objektivem s označením Carl Zeiss Tessar 2.8/5.6 s automatickým zaostřováním. Když se k tomu přidá xenonový blesk, je nová Nokie rázem jedním z nejlepších fotomobilů současnosti. Objektiv fotoaparátu je navíc mírně zapuštěn a chráněn povedenou posuvnou krytkou. Krytka obsahuje pružinku, jejíž odpor musíte pro otevření překonat. Proto se při vytahování telefonu z kapsy sama neotevírá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a videokamery • možnosti nastavení

Po otevření krytky dojde k automatické aktivaci aplikace fotoaparátu. Ta je stejná jako u ostatních symbianových smartphonů poslední doby. Na pravé straně obsahuje vertikální pás ikonek umožňujících nastavit většinu funkcí. Najdete zde kompenzaci expozice, samospoušť, vyvážení bílé, barevné efekty, šest scénických režimů a dokonce i citlivost ISO. Nastavení se ale po opuštění aplikace fotoaparátu neuloží. Je nutné si jej uložit do svého scénického režimu, i ten ale musíte vždy opětovně aktivovat. Novinkou je možnost nechat si v hledáčku zobrazit mřížku, která usnadní kompozici fotografie. Velikost snímků, zvuk závěrky a další drobnosti nastavíte hlouběji v nabídce. Digitální zoom přibližuje až dvacetkrát, velmi se tím ale snižuje kvalita fotografie.

Ukázkové snímky pořízené Nokií N82:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Xenonový blesk je velmi účinný a postačí k osvětlení celé místnosti. V šeru pomáhá s ostřením červené asistenční světlo, které ale také krátce blikne před expozicí, aby upozornilo okolí, že fotografujete. Při natáčení videa svítí stále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční snímek: automaticky • noční režim • blesk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V místnosti je účinnost xenonového blesku vynikající

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom nabízí až dvacetinásobné přiblížení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce lze upravovat i konstrast fotografií

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné efekty

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi barevné efekty patří i "živé barvy" • poznáte rozdíl oproti standardnímu nastavení?

Telefon se při fotografování drží jako klasický digitál. Ukazovák pravé ruky akorát dosáhne na boční tlačítko spouště. Maximální velikost fotografií je 2 592 × 1 944 bodů. Fotografie se svou kvalitou řadí na vrchol toho, co lze z dnešních fotomobilů získat. Snímky mají věrné barvy, trpí ale vysokou kompresí, která způsobuje ztrátu detailů a rozmazanost ploch s jemnou kresbou. Polohové čidlo zajistí správnou orientaci snímků focených s telefonem na výšku.

Fotoaparát dokáže také nahrávat video v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů. K dispozici je formát MP4, pro videa v nejnižším rozlišení pak 3GP. Maximální délka videozáznamu je 60 minut. V nabídce videokamery nechybí ani možnost elektronické stabilizace obrazu.

Ukázková videa pořízená Nokií N82:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Galerii najdete všechny multimediální soubory uložené v telefonu

Snímky se prohlížejí v Galerii. Zde najdete i ostatní multimediální obsah telefonu. Fotografie si lze nechat zobrazit v prezentaci, různě je upravovat nebo odesílat do internetového blogu. Vadí mi ale, že snímky nelze třídit do složek. Pouze je můžete vkládat do alb. Po spuštění fotogalerie ale pak stále vidíte všechny fotky i ostatní obrázky dohromady. Zajímavá je aplikace Lifeblog, ve které se podle časové osy zobrazují všechny pořízené snímky a například i odeslané a přijaté zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie s displejem na šířku • fotografie lze přímo v telefonu ihned upravovat

Témata článku: Nokia, , Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Ručka, Stříbrný plast, Všudypřítomný otisk, Zeiss T, Tessar, Dlouhý text, Noční snímek, Špatný vtip, Malý otvor, Velký, Velký test, Microsoft Outlook, Sherlock Holmes, Hudební zážitek, Hlavní telefon, Test