Nokia N82: blýskavé mámení (velký test)

Nokia N82 je našlapaný smartphone klasické konstrukce. Výbavou se vyrovná Nokii N95, překoná ji ale v uživatelské přívětivosti?

Proti nudě s N-Gage, MP3 i podcasty

Nokia N82 je zejména multimediální telefon. Z tohoto důvodu nabízí velké množství zábavních funkcí. Hudební přehrávač je stejný jako u Nokie N81. Rozumí si s formáty MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA. Hudební soubory si nejdříve naindexuje a podle ID3 tagů pojmenuje. Lze je třídit podle různých kritérii, vyhledávat mezi nimi postupným psaním i vytvářet samostatné playlisty. Více bych ale ocenil, kdyby se skladby třídily podle složky, ve které jsou uloženy. Na displeji přehrávače může být zobrazen obrázek alba, ze kterého hrající skladba pochází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač dokáže soubory třídit podle nejrůznějších kritérií

Povedená je funkce pro zobrazení nejčastěji hrajících a naposledy přidaných skladeb. Potěší také ekvalizér i trojice vizuálních efektů. Je zajímavé, že spuštěný hudební přehrávač na pozadí nelze ukončit z výpisu běžících aplikací. Musíte jej ukončit přímo v jeho nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ekvalizér • vizuální efekty

Nokia N82 stejně jako ostatní nové symbianový smartphony umí také přehrávat podcasty, které můžete do telefonu stahovat některou datovou technologií přes mobilní síť nebo pomocí Wi-Fi. V telefonu je lze třídit do složek. Podcasty lze vyhledávat nebo přímo vybírat z rozsáhlé databáze. V hudební nabídce najdete také odkaz do nového obchodu s hudbou Nokia Music Store. Ten ale zatím funguje jen v Anglii a tak jej u nás nevyužijete.

FM rádio disponuje funkcí Visual. RDS mu ale stále chybí. Potěší alespoň paměť na padesát stanic. Pro přehrávání videa slouží známý Real Player. V nabídce Videocentrum si pak můžete prohlížet své vlastní nahrávky i streamovaná internetová videa. Dále v telefonu nechybí přehrávač flashových animací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videocentrum pro správu vlastních nahrávek • podcasting • FM rádio s funkcí Visual

Standardně dodávaná sluchátka mě zklamala. Na kabelu totiž místo plnohodnotného dálkového ovladače s 3,5mm jackem, který známe například z Nokie N95 nebo N81, obsahují jen krabičku s mikrofonem a tlačítky pro příjem hovorů, aktivaci hlasového vyzvánění a ovládání hlasitosti reprodukce. Pro přeskakování mezi skladbami tak musíte využít klávesnici telefonu. Sluchátka drží dobře v uších a hrají vcelku obstojně. Problémy jim dělají zejména basy, které jsou málo výrazné. Pro kvalitní hudební zážitek tak doporučuji připojit sluchátka vlastní. Telefon je také vybaven Bluetooth profilem A2DP pro připojení sluchátek bezdrátových.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hry N-Gage jsou opět pouze v demoverzích

Nokia N82 je připravena i pro hraní nových her N-Gage. Tyto hry mají v hlavní nabídce samostatnou ikonku. Najdete zde ale přeinstalované jen dvě demoverze: automobilové závody Asphalt Street Rules 3 a fotbal FIFA 07, který je navíc omezen počtem odehraných zápasů. Plné verze her si musíte koupit, zatím ale nejsou dostupné. Vzhledem k absenci herních tlačítek nad displejem se hry hrají s displejem na výšku. Podrobněji jsem se N-Gage hrám věnoval v testu Nokie N81. Telefon samozřejmě podporuje také Javu. Java hra je ale v telefonu jen jediná: nová verze hada, která mě ale kvůli své grafice příliš nezaujala. Javové prostředí je v telefonu podle výsledků aplikací jBenchmark poměrně pomalé.

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:     2 480 bodů
  • jBenchmark 2.0:        416 bodů

K Nokii N82 dostanete také speciální audio-video kabel, díky kterému můžete obsah displeje zobrazit na obrazovce televizoru. Nejedná se ale o nic nového. Tuto funkci již známe například z Nokie N95 nebo Nokie 6500 Slide. K telefonu se kabel připojuje pomocí 3,5mm jacku, do televizoru pak díky trojici konektorů cinch. Na televizoru vidíte přesně to stejné jako na displeji telefonu. Můžete tak pomocí televizoru procházet nabídkou, číst zprávy, hrát hry nebo si prohlížet fotografie a přehrávat videa. V tomto případě se velikost fotografie i videa automaticky přizpůsobí a vyplní celou obrazovku. Kvalita zobrazení ale není nijak ohromující. Čím je velikost obrazovky větší, tím lépe je viditelná neostrost obrazu. Na ukázání fotografií známým nebo rodině ale kvalita zobrazení postačuje. Kromě obrazu se přenáší také zvuk, který se line z reproduktorů televizoru.

Datově na výši

Z datových technologií nebudete v Nokii N82 zřejmě nic postrádat. Základní datové přenosy GPRS a EDGE doplňuje podpora sítí UMTS včetně nástavby HSDPA. Maximální teoretická přenosová rychlost je až 3,6 Mb/s. V praxi ale u O2 dosáhne je okolo jednoho megabitu. Potěší integrované Wi-Fi ve verzi WLAN IEEE 802.11 b/g s podporou UPnP (Universal Plug and Play). Wi-Fi sítě můžete vyhledávat přímo z aktivního pohotovostního režimu. Subjektivní citlivost na signál se zdá být dobrá. Kromě nezabezpečených sítí se můžete připojit i k sítím chráněným kódem WEP. Ve spojení s velmi kvalitním integrovaným internetovým prohlížečem tak získáte plnohodnotný přístup k internetu, který je navíc na mnoho místech zcela zdarma.

Pro spojení na krátkou vzdálenost je k dispozici Bluetooth 2.0 a microUSB konektor. Datový kabel je součástí základního balení. Po jeho připojení k počítači dostanete na výběr ze čtyř režimů: PC Suite pro synchronizaci, Přenos dat pro USB Mass Storage, Tisk obrázků přes standard PictBridge a Přehrávač médii pro spojení s aplikací Windows Media Player. Telefon se přes microUSB konektor nenabíjí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč patří mezi to nejlepší, co v telefonech najdete

Na přiloženém DVD dostanete několik užitečných aplikací. Předně je to Nokia Nseries PC Suite, dále se zde nachází Nokia Lifeblog, Adobe Photoshop Album pro správu fotografií, Nokia Multimedia Player, Nokia Music Manager a Home Media Server, který umožní přes Wi-Fi sdílet multimediální soubory mezi počítačem a telefonem. Poslední je aplikace pro připojení počítače přes telefon k internetu.

Internetový prohlížeč je velmi kvalitní, ale stejný jako u jiných telefonů se Symbianem S60. Kromě wapu zobrazí i plnohodnotné internetové stránky. Prohlížet je můžete i v režimu s displejem na šířku. Změna velikosti písma i vypnutí grafiky je samozřejmostí. Klávesami pohybujete kurzorem, který se automaticky přichytává k aktivním odkazům. Nastavení datových technologií telefon zvládne automaticky podle vložené SIM karty. Pokud ne, je k dispozici aplikace Průvodce nastavením.

N82 vs. N95: kterou vybrat?

Tuto otázku si zřejmě položí mnoho potenciálních zákazníků uvažujících o Nokii N82. Tento telefon totiž zahajuje svůj prodej na téměř stejné ceně, kam spadla již přibližně půlroku se prodávající Nokia N95. Kromě konstrukce a designu jsou mezi oběma telefony minimální rozdíly. Poslední verze firmwaru Nokii N95 hodně prospěla a pomohla jí smazat handicap, který oproti novým modelům měla. Osobně jsem se na Nokii N82 hodně těšil a moc si od ní sliboval. Telefon mě bohužel zklamal svým nepříliš povedeným designem, který je navíc velmi náchylný na otisky prstů, a zejména nepohodlnou klávesnicí. Postrádám také dálkový ovladač u sluchátek.

U Nokie N95 tedy raději oželím xenonový blesk, zavřu oči nad vůlí ve výsuvné konstrukci a dám přednost její kvalitní klávesnici, která zaručí podstatně pohodlnější ovládání telefonu. Nebudu se také muset dívat na neustále špinavý telefon od otisků prstů a hlídat, zda mám zamčenou klávesnici.

NokiaN95_06.jpg NokiaN95_07.jpg NokiaN95_11.jpg NokiaN95_12.jpg
Nokia N95 se nyní prodává za téměř stejnou cenu • má sice také své chyby, její ovládání je ale příjemnější

Nokia N82 se již na českém trhu začala prodávat. Její cena se nyní pohybuje mezi 15 500 až 16 000 Kč, což je vzhledem k rozsáhlé funkční výbavě a možnostem telefonu cena odpovídající. Při oficiálním představení telefonu jsme ji ale očekávali přibližně o tisíc korun nižší. Pokud se vám nová Nokia N82 líbí, doporučuji si ji před koupí vlastnoručně osahat a vyzkoušet klávesnici.

Plusy a mínusy

+ rozsáhlá funkční výbava
+ 5Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem
+ integrovaný GPS modul

- nepraktické barevné provedení
- méně pohodlná klávesnice
- sluchátka bez dálkového ovladače

Témata článku: Nokia, , Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Velký test, Sherlock Holmes, Hlavní telefon, Hudební zážitek, Špatný vtip, Ručka, Dlouhý text, Malý otvor, Všudypřítomný otisk, Tessar, Stříbrný plast, Velký, Noční snímek, Zeiss T, Microsoft Outlook, Test