Nokia N82: blýskavé mámení (velký test)

Nokia N82 je našlapaný smartphone klasické konstrukce. Výbavou se vyrovná Nokii N95, překoná ji ale v uživatelské přívětivosti?

Klíčové vlastnosti

  • rozměry: 112 × 50 × 17 mm, 114 g
  • operační systém Symbian S60 3rd Edition verze 9.2 Feature Pack 1
  • kontroverzní design
  • pevná konstrukce
  • kvalitní QVGA displej s 16 miliony barev
  • automatické otáčení textu na displeji díky pohybovému senzoru
  • vnitřní paměť 132 MB rozšířitelná kartami microSD, 2GB karta v balení
  • pětimegapixelový fotoaparát s autofocusem a xenonovým bleskem
  • povedená krytka objektivu fotoaparátu
  • integrovaná GPS navigace
  • stereofonní reproduktory a 3,5 mm jack na těle telefonu
  • podpora GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA do rychlosti až 3,6 Mb/s
  • microUSB konektor a Bluetooth s profilem A2DP
  • Wi-Fi 802.11 b/g Universal Plug and Play
  • možnost připojení k televizoru
  • datový kabel, sluchátka a videokabel v základním balení

Kingston_partner_small.jpg

Nokia N82
N82 Nokia N82 je špičkově vybavený symbianový smartphone klasické konstrukce. Podporuje Wi-Fi, EDGE i HSDPA, má vestavěný GPS modul a především 5MPx fotoaparát s xenonovým bleskem a možností natáčet VGA video.rozměry a hmotnost: 112 × 50 × 17 mm, 114 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 11, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 132 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Pol 1050 mAh, procesor: 332 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (640 × 480), autofocus, xenonový blesk
89 %
(13. místo z 897)
katalogrecenze
cena: 8 380 Kč (koupit)

Hlavní nedostatky

  • přední strana telefonu je extrémně náchylná na otisky prstů
  • telefonu by slušelo použití hodnotnějších materiálů
  • nepovedené navigační tlačítko a méně pohodlné numerické klávesy
  • aktivní pohotovostní režim nelze zcela personifikovat
  • dokumenty Office nelze editovat
  • méně kvalitní sluchátka bez dálkového ovladače s 3,5mm jackem
  • hodila by se informační dioda
  • pouze jediné barevné provedení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N82

Na Nokii N82 se čekalo dlouho. Její první počítačem vytvořené obrázky unikly již v květnu tohoto roku. A protože se mělo jednat o nástupce oblíbeného modelu N73 a díky špičkové funkční výbavě zároveň konkurenta elitního modelu N95, očekávání byla veliká. Některá se novince podařila naplnit. Ne vše ale bylo dotaženo k úplné dokonalosti. Nokii N82 již téměř tři týdny intenzivně využívám jako svůj hlavní telefon. Do testu tak přidám i pár svých uživatelských zkušeností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N82 na oficiálních snímcích

Sherlock Holmes by zajásal

Nokia N82 je symbianový smartphone. Tomu odpovídají i jeho rozměry 112 × 50 × 17 mm, za které by se obyčejný telefon bez operačního systému styděl. Pro chytrý telefon jsou ale přijatelné. Rozsáhlá výbava se prostě musela někam vměstnat. Oproti předchůdci N73, který měřil 110 × 49 × 19 mm, se telefon nepatrně zvětšil. Jeho tloušťka ale poklesla o dva milimetry. Nokia N82 se bez větších problému vejde i do kapsy u kalhot. Při nošení v pouzdře za pasem mi větší rozměry telefonu nijak nevadí. Potěšila mě relativně nízká hmotnost, která činí 114 g. Při srovnání se stočtyřicetigramovou Nokií N81 se novinka drží v ruce rozhodně příjemněji. Na krk bych si ji ale nepověsil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto si telefon donesete domů

Finský výrobce chtěl, aby jeho nový telefon s vysokými ambicemi vypadal opravdu stylově a hodnotně. Musím ale hned dodat, že se mu to příliš nepovedlo. Design novinky je totiž lehce kontroverzní a určitě se nezalíbí každému. Na přední stranu telefonu byl nepříliš šťastně použit stříbrný plast, který se pokouší imitovat kov. Je velmi lesklý, a tak na něm velmi rády a v hojné míře ulpívají otisky prstů. Stejná je tradičně situace i na displeji. Přední strana telefonu proto vypadá neustále zamaštěná a špinavá. Jakmile máte ruce trošku zpocené, jsou na telefonu dobře viditelné přímo kapičky. Otisky vás budou bít do očí téměř za každého osvětlení. Telefon sice můžete vyleštit, na dlouho to ale nepomůže. Pokud tedy nebudete Nokii N82 používat jen v rukavičkách, budete se muset se všudypřítomnými otisky prstů prostě smířit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Nokií N95 8GB

Stříbrné provedení je v současné době bohužel jedinou barevnou variantou. Zda se Nokie N82 dočkáme i v jiných barevných variantách, je prozatím ve hvězdách. Osobně bych ale uvítal konzervativnější tmavší variantu, která by nebyla na otisky prstů tak náchylná. Plast na přední straně telefonu navíc nebude obtížné poškrábat. Již nyní se v oblasti klávesnice vyskytuje pár drobných rýh. Při nošení nové Nokie v kapsy společně se svazkem klíčů nebo při nešetrném zacházení s občasným pádem na zem by se počet škrábanců jistě velmi rychle rozšířil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybalování z krabice

Konstrukce telefonu je díky minimu mechanických prvků poměrně kvalitní. Zmínit se ale musím o zadním krytu, který se při silnějším stisku ve svém středu lehce prohýbá. Přitom se z telefonu ozývá tiché lupání. Není to ale nic závažného a při běžném požívání si toho ani nevšimnete. Zadní kryt jinak na svém místě sedí velmi pevně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celý telefon byl poctivě chráněn fólií • otisky prstů jsou na předním krytu i displeji všude a pořád

Vlevo, vpravo, všude plno

Boční strany telefonu tvoří metalický stříbrný plast, na který se již ale otisky prstů nechytají. Na okrajích pravé strany našly své místo stereofonní reproduktory. Toto umístění oceníte zejména při držení telefonu s displejem na šířku. Kvalita reproduktorů neoslní, jejich zvuk je stále dost plechový a na basy rovnou zapomeňte. Překvapilo mě ale dobré podání prostoru, kterému pomáhá funkce v nabídce hudebního přehrávače. Při maximální hlasitosti reproduktory ozvučí i menší pokoj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při tomto pohledu je vidět, že jsou boční strany mírně zkosené

Mezi reproduktory je umístěno dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a zoomu fotoaparátu, tlačítko pro rychlý vstup do galerie a dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Všechny tlačítka jsou dobře ovladatelná. Pravá strana telefonu nabídne dvojici nezakrytých konektorů: microUSB pro připojení datového kabelu a 2mm kruhový konektor nabíječky. Mezi nimi najdete rozměrnou krytku slotu pro paměťovou kartu microSD. Ta je k telefonu přichycena pomocí plastového proužku, díky kterému se s krytkou nemanipuluje příliš pohodlně. Přístup ke kartě mohl být vyřešen lépe. V základním balení je obsažena paměťová karta o velikosti 2 GB, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Vnitřní paměť telefonu pak činí 132 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
3,5mm jack a vypínací tlačítko na horní straně telefonu • krytka paměťové karty mohla být provedena lépe

Spodní strana obsahuje jen malý otvor pro příchod zvuku k mikrofonu, podívejme se proto na stranu horní. Zde zaujme klasický 3,5mm jack pro připojení sluchátek a audio-videokabelu. Jeho umístění je rozhodně lepší než u Nokie N95, kde jej najdete na boční straně. Vedle 3,5mm jacku najdete lehce zapuštěné vypínací tlačítko. Levý horní roh je pak vyhrazen poutku na šňůrku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
zdířka pro připojení nabíječky • jeden z hlasitých reproduktorů a spoušť fotoaparátu • konektor microUSB není chráněn krytkou

Výdrž lze pochválit

Další variaci na stříbrnou barvu přináší zadní strana telefonu, která je tvořena stříbrným až jemně mléčně bílým plastem s metalickou úpravou a dvojitě lomenými proužky. Zadní strana je rozdělena přibližně v jedné třetině odshora na pevnou část a kryt baterie s tradičním označením výrobce. Ten se pohodlně snímá po stisku odjišťovacího tlačítka. Pod ním se ukrývá Li-Pol baterie BP-6MT o kapacitě 1 050 mAh. Pod baterií je pak ve výklopném šuplíčku umístěna SIM karta.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt se snímá po stisku odjišťovacího tlačítka • pod baterií je výklopný šuplíček na SIM kartu

Oficiální údaje hovoří o této výdrži: v sítích GSM až 225 hodin pohotovostního režimu nebo 260 minut hovoru, v sítích UMTS 210 hodin pohotovostního režimu nebo 190 minut hovoru. Dále by měl telefon na jedno nabití vydržet až 10 hodin přehrávat hudbu nebo pořídit 290 fotografií s bleskem. Poslední uvedené hodnoty jsou velmi blízko skutečnosti. Testovaný telefon totiž dokázal na jedno nabití přehrávat hudbu do připojených sluchátek téměř přesně deset hodin. Byl přitom připojen do sítě GSM. Výdrž telefonu se samozřejmě bude odvíjet od toho, jak moc budete využívat multimediální funkce telefonu. Při střídmém zatížení telefonu není problém pokořit tři až čtyři dny. Vybít telefon za jediný den se mi ale v praxi nepodařilo. Výdrž tedy hodnotím v rámci možností kladně. Baterie se plně nabije za cca jednu hodinu a čtyřicet pět minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K paměťové kartě dostanete i adaptér na formát SD • obsah základního balení • potěší miniauturní nabíječka

Dále na zadní straně najdete jedno z hlavních lákadel telefonu: pětimegapixelový fotoaparát s xenonovým bleskem. Jeho objektiv je i s bleskem vsazen do kovového obdélníčku se zaoblenými rohy. Broušený kov s velmi jemnými drážkami je nejhodnotnějším materiálem na celém telefonu. Škoda, že s ním výrobce tak šetřil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Provedení fotoaparátu je dokonalé • s krytkou se manipuluje příjemně • u blesku si všimnětě malého asistenčního světla

Témata článku: Nokia, , Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Dlouhý text, Velký, Microsoft Outlook, Malý otvor, Hudební zážitek, Hlavní telefon, Noční snímek, Špatný vtip, Ručka, Všudypřítomný otisk, Test, Zeiss T, Tessar, Stříbrný plast, Velký test, Sherlock Holmes