Nokia N82: blýskavé mámení (velký test)

Nokia N82 je našlapaný smartphone klasické konstrukce. Výbavou se vyrovná Nokii N95, překoná ji ale v uživatelské přívětivosti?

Telefonování a zprávy při starém

V telefonních funkcích a v nabídce zpráv se nic nezměnilo. Počet kontaktů je omezen jen volnou pamětí, to platí i pro zprávy. Vícepoložkový seznam je propracovaný a lze do něj uložit velké množství údajů. Kontakty na kartě SIM se zobrazují odděleně. Vyhledávání probíhá postupným psaním. Vyhledává se přitom zároveň v kolonce Jméno i Příjmení. Více bych ale ocenil prediktivní způsob. Kontakty lze samozřejmě třídit do skupin, nastavit jim odlišné vyzvánění i je vytáčet hlasem. Hlasové ovládání je tradičně na velmi dobré úrovni. Bez nutnosti učení hlasových příkazů můžete také přepínat profily, zapnout Bluetooth apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kontakty • zařazení do slupin • vícepoložkový seznam • přidání nového kontaktu

Synchronizace telefonu s programem MS Outlook je bezproblémová. Každému kontaktu lze přitom nastavit, zda se má synchronizovat ve veřejné nebo soukromé skupině nebo vůbec. Uvítal bych větší obrázek volajícího při příchozím hovoru.

Vyzváněcí profily nastavují kompletní zvukové projevy telefonu. Nabídka úprav je tradičně široká. Díky stereofonním reproduktorům telefon nabízí i různé prostorové efekty během vyzvánění. Na výběr je trajektorie zvuku kruhová, přelet, cik-cak a labyrint. Lze nastavit i rychlost průběhu tohoto efektu. Tyto efekty ale nepoužívám. K dispozici je filtrování hovorů i režim Letadlo. Telefon samozřejmě zapnete i bez vložené SIM karty. Nokia N82 pracuje v sítích GSM na frekvencích 850/900/1800/1900 MHz. Videohovory poběží přes síť třetí generace UMTS na frekvenci 2100 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Indikace zmeškaného hovoru • vyzváněcí profily • během zvonění může hlasový automat vyslovovat jméno kontaktu • 3D efekty fungují díky stereo reproduktorům

Všechny typy zpráv se píší v jednotném editoru, k dispozici jsou tři velikosti písma. Zobrazení počtu zbývajících znaků i počtu SMS zpráv, do kterých bude text rozdělen je samozřejmostí. Nepotěšil mě ale slovník T9, který stále píše s diakritikou a následně ji neumí u všech písmen ořezat. Jeho použitím se do zprávy vejde jen sedmdesát znaků. Proč tento nedostatek nedokáže Nokia odstranit, když u svých telefonů bez operačního systému je již dávno minulostí, mi stále není jasné. Také mi vadí, že se po přijetí zprávy nezobrazí ihned jméno odesílatele i s jeho obrázkem uloženým v telefonním seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS je možné psát se třemi velikostmi písma • s bezchybným ořezáním všech českých znaků si nejspíš budeme muset počkat až na Feature Pack 2
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení zprávy na široko může být přehlednější • seznam přijatých zpráv

E-mailový klient si rozumí s protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Dokáže obsluhovat několik účtů zároveň a zvládne i přenos příloh. Samozřejmostí je načítání jen hlaviček i automatická kontrola nových zpráv. S nastavením e-mailu vám pomůže aplikace Průvodce nastavením. Kromě běžných typů zpráv pak v nabídce najdete i tvorbu zvukové zprávy, kdy se nahraný zvuk odešle přes MMS. Nemůže chybět ani Push to talk.

Hodí se i pro práci

Nokia N82 dobře poslouží i jako pracovní nástroj. Tradiční kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením v sobě zahrnuje také úkolovník. Vkládané události mohou být tří typů a lze jim nastavit i možnost opakování. Potěšilo mě, že se i při měsíčním náhledu zobrazují události k vybranému dni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s denním, týdenním a měsíčním pohledem • kalkulačka

Dále v telefonu najdete textové poznámky, jednouchou kalkulačku, převodník měn i jednotek, diktafon s maximální délkou záznamu 60 minut a prohlížeč souborů PDF. Telefon zvládne díky aplikaci Quickoffice prohlížet také dokumenty programů Word, Excel a PowerPoint. Abyste je ovšem mohli i editovat, musíte si dokoupit vyšší verzi této aplikace. Komprimované soubory „rozbalíte“ pomocí aplikace Zip.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Převodník jednotek • záznamník zvuku • editor poznámek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč dokumentů PDF, DOC a XLS

Opakovaný vícenásobný budík najdete v aplikaci Hodiny. Můžete zde také nastavit, ve které dny v týdnu se má budík ozvat. Zajímavým doplňkem je čtečka čárových kódů. Kód nasnímáte fotoaparátem a za chvíli vidíte na displeji text, který ukrývá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení času a buzení • čtečka čárových kódů

S GPS se neztratíte

Integrovaný čip GPS je jednou z hlavních předností tohoto telefonu. Nokia bohužel neuvádí, o jaký čip se jedná. Při porovnání citlivosti na čip Sirf Star III umístěný v turistické navigaci Garmin GPSmap 60CSx nedosahuje. Pro běžné použití je ale citlivost čipu dostatečná. Ani s přesností na tom není Nokia N82 nejlépe. Aplikace GPS data zobrazuje přesnost v průměru okolo deseti až dvaceti metrů. Na geocaching proto novou Nokii nemůžu doporučit. Vyhledání polohy je poměrně rychlé. I pokud se jedná o tzv. studený start, nejpozději za jeden a půl minuty byste měli svou pozici vidět na displeji. Vyhledávání satelitů může urychlit funkce A-GPS, která vaši přibližnou pozici určí pomocí mobilní sítě. Tato funkce ale vyžaduje datové přenosy, proto jsem ji deaktivoval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro vyhledávání institucí a služeb ve vašem okolí se může hodit 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigace na určené místo

V telefonu jsou dvě aplikace, které s integrovaným GPS čipem spolupracují. Jednou z nich je aplikace GPS data, kterou již známe z jiných symbianových smartphonů, například z Nokie N95. Pro přesnější popis této aplikace vás proto odkáži do megatestu tohoto telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace GPS Data

Druhou aplikací jsou Mapy. Zde najdete podrobné mapy střední a východní Evropy od Tele Atlasu, které jsou zpracovány do úrovně všech ulic i v obcích a menších městech. Mapy jsou uloženy na standardně dodávané paměťové kartě.

U map lze libovolně měnit měřítko, zapnout noční režim nebo 3D zobrazení. Mapy obsahují poměrně slušnou databázi zájmových bodů, ve které lze vyhledávat podle kategorií. Pokud je to možné, je u bodu zájmu rovnou uloženou i telefonní číslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Mapy • 3D režim • noční režim

Aplikace Mapy zvládá také navigaci včetně routování. V nastavení je k dispozici trasa nejrychlejší nebo nejkratší, můžete přitom zvolit variantu jízdy autem nebo chůze pěšky. Lze také aplikaci donutit, aby se při výpočtu trasy vyhnula dálnicím, tunelům apod. Výpočet trasy je rychlý, trasa se poté zobrazí v podobě itineráře. Pro plnohodnotnou navigaci na mapě včetně hlasového doprovodu si musíte koupit licenci podobně jako u Nokie N95.

Témata článku: Nokia, , Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Hudební zážitek, Noční snímek, Microsoft Outlook, Všudypřítomný otisk, Malý otvor, Dlouhý text, Zeiss T, Tessar, Stříbrný plast, Velký, Hlavní telefon, Ručka, Sherlock Holmes, Test, Velký test, Špatný vtip