Nokia N86 8MP: osm silných argumentů (test)

První 8Mpx Nokia přináší spoustu vylepšení, svižný operační systém a hlavně skvělou konstrukci s kovovými prvky. Tahle evoluce se nám líbí!

Plusy/minusy

+ skvělá vysouvací konstrukce
+ pohodlná klávesnice
+ kvalitní fotoaparát s 8 Mpx
+ rychlá odezva telefonu
- vyšší hmotnost

Klepněte pro větší obrázek 
Tato recenze vyšla také v Mobilitách 8/09

Čtěte dále:

Nokia N86 8MP
Nokia N86 8MPPrvní Nokia s osmimegapixelovým fotoaparátem má výsuvnou klávesnici, AMOLED displej a širokou škálu multimediálních funkcí od dedikovaných tlačítek pro ovládání přehrávače přes stereoreproduktory po konektory 3,5mm jack a TV-out.rozměry a hmotnost: 103 × 51 × 17 mm, 149 g
displej: 2,6'', aktivní OLED, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), HSDPA (3,6 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 8 000 MB, 128 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: ARM1136 434 MHz
operační systém: Symbian 9.3 S60 3rd Edition, FP2
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 8MPx (3 280 × 2 464), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk, aktivní krytka
81 %
(32. místo z 1176)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 10 680 Kč (koupit)

Solidní konstrukce

Přestože je Nokia N86 8MP v současné době tak trochu ve stínu modelu N97, zaručeně si zaslouží pozornost. Nokia modelem N86 8MP dokazuje, že se nebojí vstoupit do boje o megapixely s otatními výrobci, novinka totiž fotit opravdu umí a dokazuje, že nastala doba, kdy můžete s klidem zahodit levné digitály.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozbalujeme...

Nokia N86 8MP ve vývojové řadě Nseries navazuje na předchozí a již postarší N85. Vzala si od ní oboustranně vysouvací konstrukci, přidala kovový rám, větší displej a spoustu nových funkcí. Zásluhou uvedeného pořádně ztěžkla, v kapse jejích 149 g zkrátka pocítíte. Také rozměry nejsou zanedbatelné, v porovnání v N85 jsou však téměř identické. N86 se vyrábí v tmavém odstínu Indigo, která se blíží klasické černé, na internetu lze spatřit i obrázky mobilu s bílými plasty.

Ze všeho nejvíce jsem byl zvědavý na provedení konstrukce, která nebyla u N85 ideální, horní kryt se jí dost odchyloval od spodního za nepříjemného lupání. N86 je v tomto ohledu dokonalejší, obě části vysouváku po sobě hladce kloužou, nijak se neviklají, za tohle musím výrobce pochválit. Při ohmatání telefonu dostanete pocit z kvalitního výrobku, to se nedá upřít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N86: pokračovatel staré rodiny Symbianů

Přední strana mobilu doznala zajímavých změn, kolem hardwarových tlačítek je dostatek volného prostoru i pro silnější prsty. Z hladkého plastu nad povrch vykukuje i čtyřsměrová klávesa s prohlubní uprostřed. Všechny prvky se tisknou bez problémů, sešikmené tlačítko slouží pro vstup do menu. Zaplakat můžete nad absencí tlačítka pro vstup do multimediální nabídky, to bylo praktické a N85 jej měla. Další změna se odehrála u tzv. dýchání, tedy blikání čtyřsměrové klávesy, u N86 poblikává právě tlačítko vstupu do menu. Intenzita světla blikání není nijak silná, ve dne blikání bez potíží přehlédnete, ve tmě zase blikání není nijak rušivé. Také je to tím, že tlačítko dostalo jemnou síťku, která svit tlumí. Všechna tlačítka jsou podsvícena bílým světlem, osvětlení se kupodivu nedostalo na symbol C mazací klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Blok funkčních kláves doznal několika změn
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro představu o intenzitě podsvícení a „dýchání“

Témata článku: Nokia, , , Nokia N86 8MP, Nokia N-Gage, Vylepšené ovládání, Chlouba, Bílé světlo, Třetí den, Argument, Test, Síl, Pružina, Složka s aplikacemi, Silný argument, Drážka, Libovolná aplikace, Aktivační kód, Bílý plast, Zajímavý doplněk, Zbývající funkce