Nokia N86 8MP: osm silných argumentů (test)

První 8Mpx Nokia přináší spoustu vylepšení, svižný operační systém a hlavně skvělou konstrukci s kovovými prvky. Tahle evoluce se nám líbí!
Kapitoly článku

Zatímco u nedávno testované symbianové novinky 5630 XpressMusic se nabízela změna motivu pohotovostního displeje na zobrazení panelů kontaktů, tady se s tímto motivem bohužel nesetkáte. Nabídka je tak klasicky strohá – vodorovná a svislá čára, základní zobrazení. Pod vodorovnou čárou je dostatek místa pro ukázání výpisu událostí z kalendáře, nechybí zobrazení e-mailu včetně služeb Ovi. Zbývající prostor zaplníte třeba údaji hudebního přehrávače či rádia. Nad novými ikonami hlavní nabídky se už nemá smysl pozastavovat, ty jsou novým standardem výrobce a představují zajímavé oživení bez nutnosti instalace speciálního grafického motivu.

Nabídka motivů není nijak obsáhlá, první motiv s názvem Indigo (dle názvu barevné varianty N86) nabízí kombinaci žluté a tmavě modré barvy. Zbývá bílý motiv s inverzním zobrazením s černými popisky, nejvíce mi však vyhovoval šedý motiv s modrými doplňky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Domovská obrazovka a hlavní menu: finská klasika

Hlavní menu tvoří 12 ikon, které můžete dle chuti přesouvat a také měnit jejich zobrazení do seznamu, mřížky, podkovy či písmene V. Pro pohyb v menu a spouštění aplikací můžete použít i hlasové příkazy, takto lze ovládat takřka celý telefon. V ohromné 8GB vnitřní paměti je dostatek místa pro ukládání nových a nových kontaktů s desítkami položek. Listovat mezi nimi můžete postupným psaním, nastavit lze zrychlenou volbu na tlačítka klávesnice. Zobrazení seznamu umožňuje současný pohled na kontakty paměti SIM karty i paměti mobilu.

Práce se zprávami patří mezi nejpoužívanější činnosti s telefonem, u Nokií je tradičně na vysoké úrovni, editor nabízí MMS, SMS i e-mail. Můžete mít nadefinovaných hned několik e-mailových schránek a plynule mezi nimi přepínat. Součástí výbavy je také aplikace Mail for Exchange. Pokud si libujete v organizaci zpráv, založte si vlastní složky a přesouvejte si je do nich. Samozřejmostí jsou výpisy zpráv o doručení i šablony. Při psaní pomůže T9, slovník lze trvale vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy? Už nějaký čas beze změny
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s poštovním serverem Exchange

Elektromagnetický kompas

Zvukový projev reproduktorů je opravdu silný, takže o upozornění na hovory i zprávy rozhodně nepřijdete. Zmeškané události umí signalizovat spořič displeje drobnými symboly, všimnete si i zrychleného blikání tlačítka Menu na horním dílu telefonu. Odmítnout zvonění můžete i pouhým otočením mobilu displejem k podložce, stačí tuto volbu aktivovat v nastavení. Pohybové čidlo rovněž tímto způsobem umožňuje odložení buzení alarmu.

Internetový prohlížeč nových možností nastavení vlastní zkratek pro pohodlnější ovládání. Jednak můžete měnit funkce všech tlačítek alfanumerické klávesnice a upravíte si i všech 7 zástupců na panelu. Zbývající funkce jsou tradičně vyhovující pro časté surfování, internetoví fandové ocení prohlížení internetu na displeji na šířku. Pokud necháte aktivované automatické přetáčení displeje, stačí mobil otočit a displej se v mžiku překlopí. Datová podpora N86 je vyčerpávající, nechybí ani UMTS s nástavbou HSDPA. V prohlížeči najdete odkazy na různé stránky Nokie, ať už se jedná o mapy, obchod s hudbou, Ovi či hledání a další. Složka s aplikacemi obsahuje i zástupce YouTube a Facebooku. Do kalendáře můžete zadat 4 typy událostí – schůzku, poznámku, výročí a úkol. Nechybí volby priorit, opakování i typ synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč doznal jen kosmetických změn

V hlavní nabídce narazíte i na nejnovější verzi Ovi Map 3.0. Mapy mohou zobrazit tradiční pohled, satelitní i terénní. K určení polohy poslouží datové připojení, mapy obsahují i dopravní informace, samozřejmě je nutno aktualizovat výpis z internetu a za tyto informace zaplatit. Velmi praktickou pomůckou pro rotaci mapy i určení správného směru je elektronický kompas. Po jeho kalibraci se už nikdy neztratíte. Podrobněji si o této funkci přečtěte zde. Mapy podporují vyhledávání bodů zájmu v okolí vaší pozice, umí spočítat trasu a navigovat. Vestavěný GPS čip také již tradičně používá fotoaparát pro dodání GPS pozice do informací EXIF.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
OVI mapy 3.0

Zábava?

Zábavu nová Nokia nabízí hlavně díky herní platformě N-Gage, s telefonem obdržíte i jeden aktivační kód na libovolnou hru N-Gage zdarma. Herní tlačítka sice nejsou největší a po delším hraní vás bude trápit ztuhlý palec, ale určitě je na co se dívat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Hudební nabídka bohužel neobsahuje zajímavou funkci s hlasovým hledáním hudby v paměti mobilu tak, jak jsme to viděli u zmiňované 5630 XpressMusic. Složka Hudba tak obdržela aplikace FM a internetového rádia, nechybí přehrávač podcastů a praktický FM transmitter pro vysílání hudby do reproduktorů v autě, hi-fi věže apod. Hudební přehrávač obsahuje knihovnu s tříděním skladeb, během přehrávání ukáže fotku alba i animace. Žádné novinky se tady neukázaly, zvuk můžete deformovat ekvalizéry či aplikací 3D-tóny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební funkce najdete všechny pěkně pohromadě

8Mpx? Chlouba nebo zbytečnost?

Fotoaparát nabízí režimy snímání, sekvenční focení, včetně záběrů po určité časové době. Sekvence můžete fotit jeden snímek za druhým až do vyčerpání paměti (několik tisíc záběrů). Fanoušci panoramat ocení jednoduchého průvodce pro tvorbu tohoto formátu, aplikace šipkami poradí, jak udržet rovinu při focení atp. Výsledná panoramata si zaslouží pochvalu. Zástupce na panelu lze stejně jako u internetového prohlížeče modifikovat dle vlastního výběru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí fotoaparátu a následné prohlížení fotografií

U stisknutí spouště uslyšíte jeden ze čtyř přednastavených zvuků, bez něj to nejde (jedině v tichém vyzváněcím profilu). Při nahrávání VGA videa můžete vypnout zvuk a využít stabilizace obrazu. Kvalita obrazu je přijatelná i pro prohlížení na monitoru počítače, počítejte se 30 snímky za sekundu. Výsledné fotografie mne příjemně překvapily, fotoaparát N86 se hodí pro časté fotografování, dobře si poradí se správným vyvážením bílé, nejsou vidět přepaly, fotky jsou po celé ploše ostré. Při fotografování maker počítejte se vzdáleností asi 10 cm od objektu. I nároční mobilní fotografové budou s výkonem 8Mpx čipu spokojeni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Nokia N86 8MP je podle specifikací jedním z nejlépe vybavených mobilů na trhu. Nabízí maximální datovou podporu, bohaté multimediální funkce a hlavně 8Mpx fotoaparát s parádními výsledky. Pochválit mohu bezvadnou konstrukci, příjemnou klávesnici a řadu doplňků a inovací (opěra na zadním krytu, vylepšené ovládání prohlížeče i fotoaplikace, elektronický kompas atd.).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia N86 se Finům zkrátka povedla

Témata článku: Nokia, , , Nokia N86 8MP, Nokia N-Gage, Bílý plast, Aktivační kód, Pružina, Třetí den, Libovolná aplikace, Chlouba, Test, Vylepšené ovládání, Argument, Síl, Bílé světlo, Zbývající funkce, Silný argument, Drážka, Složka s aplikacemi, Zajímavý doplněk