Nokia N9: jaká ve skutečnosti je [video]

Na první pohled plastová, s naprosto unikátní konstrukcí a neuvěřitelně přehledným systémem. Nám se líbí, co na ni říkáte vy?

Teprve včera byla představena Nokia N9, už dnes vám přinášíme náš první zevrubný pohled.  

Osobně jsem byl nejvíce zvědavý na první dojem z použitého materiálu – Nokia mu vznešeně říká polykarbonát, mezi námi je to plast. Poznáte to na první pohled, N9 si na nic nehraje. Jsou hodnotnější a pohlednější materiály, ale k tomuhle telefonu to zkrátka patří. Tvárný materiál umožnil unikátní konstrukci, N9 je díky němu bezkonkurenčně pevná a prakticky nerozbitná. Jestli si telefon poškrábete, škrábance budou mít stejnou barvu, protože to je prostě barva materiálu, nikoliv povrchový lak. Tvary telefonu jsou úžasné. Je štíhlý, z čelního pohledu až nudně hranatý, zato zužující se konce a zakřivený displej nudu bezpečně zahání.

Klepněte pro větší obrázek

Druhá neznámá byl operační systém. Jaké je tak dlouho očekávané MeeGo v podání Nokie? Prototypy měly rezervy v rychlosti, ale na to má ještě Nokia čas zapracovat a je to jediná výtka, kterou mám. Systém je úžasně jednoduchý a přehledný – zkrátka jen tři domovské obrazovky a jediné gesto – všechno to uvidíte na videu. Tohle pochopí každý, komu se zdá Android, iOS a Symbian nepřehledný. Nokia tvrdí, že i když je MeeGo nová platforma, aplikací bude dost. Je totiž kompatibilní s Qt a rekompilace aplikací napsaných pro Symbian je prý otázkou minut. Nechme se překvapit, jestli to i v praxi bude tak jednoduché a jak se tenhle ekosystém dostane do obrátek.

Třetí velkou neznámou je cena. Telefon je skvělý, opravdu se nám líbil, ale všechno má druhou stranou mince a jestli za něj bude Nokia chtít 15 tisíc, bude z MeeGo opravdu jen slepá větev, jednorázový pokus, výkřik do tmy. Bude-li N9 stát 8 tisíc, lidé ji budou zbožňovat.

 

Diskuze (152) Další článek: Xperia Ray: nejmenší gigahertzový smartphone

Témata článku: Nokia, , , Nokia N9, Nokia N9 64GB, Jak, Skutečnost, Jednorázový pokus, Slepá větev, Jediná výtka