Nokia N90 vs. Sony Ericsson W800i (K750i): který dělá lepší fotky?

Který ze současných fotomobilů je nejlepší? Nabízíme přímé porovnání fotografií dvou největších rivalů mezi současnými fotomobily – dvoumegapixelové Nokie N90 a Sony Ericssonu W800i, respektive K750i. Navíc jsme vyzkoušeli přídavný blesk pro nové Sony Ericssony.
Kapitoly článku

Noční snímky

Vyzkoušeli jsme přídavný blesk s označením MXE-60, který je určený pro fotomobily Sony Ericsson K750i a W800i. Je velmi malý a skladný a používá xenonovou výbojku. V momentě, kdy jej přopojíte do Fast Portu telefonu, změní se automaticky ikonka přisvětlovacích diod v menu fotoaparátu na nastavení blesku. Tomu můžete jeho aktivitu buďto zakázat, anebo ji nastavit na automatický režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přídavný blesk MXE-60 od Sony Ericssonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojuje se do Fast Portu a připraven k použití je za tři vteřiny

Pořídili jsme několik fotografií za úplné tmy. Zapínali jsme jenom blesk, noční režim jsme vynechali, protože ten má za následek extrémní hladinu šumu. Tentokrát je řazení trochu jiné - první v řadě je vždy fotografie pořízená Nokií N90 s aktivovaným diodovým bleskem. Následuje snímek ze Sony Ericssonu W800i se zapnutými přisvětlovacími diodami a jako třetí je vždy obrázek pořízený s přídavným bleskem MXE-60.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vždy zleva: N90 • W800i pouze s diodami • W800i s přídavným bleskem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejvěrnější barevné podání je u W800i s bleskem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S automobilem ve tmě vzdáleným asi čtyři metry si neporadil žádný

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blesk MXE-60 je na svou velikost velmi výkonný

Co to máš s očima?

Ačkoli je u Nokie N90 zvláštní položka v menu fotoaparátu, která je určena pro redukci červených očí, po její aktivaci se nedočkáte kýženého výsledku. Sony Ericsson tuto funkci obstarává automaticky. Při použití přisvětlovacích diod se červená barva v zornici snímané osoby ještě objevuje, po zapojení blesku je už ale všechno v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Redukce červených očí vyšla nejlépe u Sony Ericssonu

Sony Ericsson nejenom, že noční souboj vyhrál kvalitou svých fotografií, ale daleko lépe se s ním i pracovalo. S Nokií N90 musíte ve tmě fotit naslepo. Teprve až když zmáčknete spoušť, osvětlí se na moment snímaná scéna. U Sony Ericssonu s připojeným bleskem se při namáčknutí nejprve rozsvítí pomocné diody, takže zhruba vidíte, co fotíte a telefon si na kratší vzdálenosti již dopředu zaostří.

Zatleskejme poraženým

Nemůžeme tedy jinak, než vítězem vyhlásit Sony Ericsson W800i a v podstatě tedy i K750i. Nokia N90 vytváří jednoduše méně kvalitní snímky, což je vidět na srovnávacích fotografiích. Lépe zvládla N90 jenom záznam videa. Pokud bychom hodnotili souhrnně, vyrobily obě firmy velmi kvalitní fotomobily, které jsou ráznou odpovědí na skeptické řeči všech zastánců dvojího zařízení - tedy telefonu a levného digitálu zvlášť.

Přečtěte si rozsáhlé recenze telefonů Nokia N90 anebo Sony Ericsson W800i a K750i.

Tip: Nokii N90 můžete získat v soutěži Můj mobil

Témata článku: Ericsson, Nokia, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia N90, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W800i, Denní fotografie, Kter, Přisvětlovacími dioda, Třetí snímek, DEL, Eri, Lep, Původní formát, F +, Son, Barevný kontrast